Η λειψυδρία και οι ανελέητοι καύσωνες «στεγνώνουν» ποτάμια στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Πολλά συρρικνώνονται σε μήκος και πλάτος. Ορισμένα μάλιστα, έχουν ξεραθεί τόσο πολύ, που μπορεί κάποιος να τα διασχίσει με τα πόδια.
Η ανθρωπογενής κλιματική κρίση τροφοδοτεί ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, τα οποία δεν επηρεάζουν μόνο τα ποτάμια, αλλά και τους ανθρώπους που βασίζονται σε αυτά για τη διαβίωσή τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη εξαρτώνται με κάποιο τρόπο από τα ποτάμια, είτε για πόσιμο νερό, είτε για την άρδευση τροφίμων, είτε για ενέργεια, είτε για τη μεταφορά αγαθών.
Δείτε πώς φαίνονται από το διάστημα έξι από αυτά τα ποτάμια.
Ποταμός Κολοράντο (ΗΠΑ)
Ο ποταμός Κολοράντο στερεύει και συρρικνώνεται, καθώς η ιστορική ξηρασία στις δυτικές ΗΠΑ δεν δείχνει να υποχωρεί. Η κυβέρνηση εφάρμοσε υποχρεωτικές διακοπές νερού και ζήτησε από τις πολιτείες να καταρτίσουν νέα σχέδια δράσης.
Σε μια από τις δυο τεράστιες δεξαμενές του ποταμού, στη Λίμνη Mead, η στάθμη των υδάτων έχει μειωθεί στο 28% της συνολικής τους χωρητικότητας, εξαιτίας της ελλειμματικής ροής του ποταμού και της μεγάλης αύξησης της ζήτησης.
Η στάθμη του νερού της λίμνης πέφτει από το 2000. Τον τελευταίο χρόνο, έχει πέσει τόσο χαμηλά που έχουν αποκαλυφθεί ανθρώπινα οστά που ανήκουν σε πιθανά θύματα ανθρωποκτονιών δεκαετίες πριν. Επιπλέον, οι συνέπειες αυτής της πτώσης είναι τεράστιες καθώς περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε επτά πολιτείες και το Μεξικό, βασίζονται στο νερό της λίμνης.
Ποταμός Γιανγκτσέ (Yangtze), Κίνα
Ο αντίκτυπος της ξηρασίας στον ποταμό Γιανγκτσέ και στους παραποτάμους του, είναι τεράστιος. Για αυτό το λόγο, η Κίνα εξέδωσε συναγερμό ξηρασίας για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια.
Στο Σιτσουάν, μια επαρχία 84 εκατομμυρίων κατοίκων, η υδροηλεκτρική ενέργεια αποτελεί περίπου το 80% της ηλεκτρικής ισχύος. Μεγάλο μέρος αυτού προέρχεται από τον ποταμό Γιανγκτσέ, και καθώς η ροή του επιβραδύνεται, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί. Αυτό οδήγησε τις αρχές να διατάξουν το κλείσιμο όλων των εργοστασίων για έξι ημέρες. Στην επαρχία, η ποσότητα της βροχής που έπεσε φέτος, είναι η μισή από ό,τι συνήθως, με αποτέλεσμα ορισμένοι ταμιευτήρες να έχουν στερέψει εντελώς, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Ποταμός Ρήνος (Rhine), Γερμανία
Ο Ρήνος ξεκινά από τις ελβετικές Άλπεις, διασχίζει τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες και στη συνέχεια καταλήγει στη Βόρεια Θάλασσα. Είναι ένα κρίσιμο κανάλι για την ευρωπαϊκή ναυτιλία, αλλά σήμερα είναι σχεδόν απροσπέλαστος, καθώς έχουν αναδυθεί διάφορα εμπόδια από το βυθό του ποταμού, πράγμα που δυσκολεύει τα πλοία και αυξάνει τον χρόνο του ταξιδιού. Σε ορισμένα σημεία μάλιστα, τα πλοία αναγκάζονται να μειώσουν το φορτίο τους κατά περίπου 30%, σύμφωνα με οικονομολόγους της Deutsche Bank.
Ποταμός Πάδος (Po), Ιταλία
Ο ποταμός Πάδος διασχίζει την κορυφή της Ιταλίας και εκβάλλει ανατολικά στην Αδριατική Θάλασσα. Τροφοδοτείται από το χειμερινό χιόνι στις Άλπεις και τις έντονες βροχοπτώσεις την άνοιξη. Σήμερα όμως, ο Πάδος φαίνεται διαφορετικός. Ο φετινός χειμώνας ήταν ξηρός στη βόρεια Ιταλία, οπότε το χιόνι παρείχε ελάχιστο νερό. Η άνοιξη και το καλοκαίρι ήταν επίσης ξηρά, με αποτέλεσμα η περιοχή να βιώσει τη χειρότερη ξηρασία εδώ και επτά δεκαετίες. Έχει στεγνώσει τόσο πολύ που πρόσφατα αποκαλύφθηκε μια βόμβα της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τον Πάδο για τη διαβίωσή τους. Περίπου το 30% των τροφίμων της Ιταλίας παράγεται κατά μήκος του ποταμού, και μερικά από τα πιο διάσημα εξαγωγικά προϊόντα της χώρας, όπως η παρμεζάνα, παράγονται εκεί.
Ποταμός Λίγηρας (Loire), Γαλλία
Ο Λίγηρας στη Γαλλία συντηρεί μια κοιλάδα με αμπελώνες που παράγουν μερικά από τα πιο διάσημα κρασιά του κόσμου. Ο ποταμός εκτείνεται σε περίπου 965 χιλιόμετρα και υποστηρίζει βιοποικίλα οικοσυστήματα σε όλη την κοιλάδα, μεγάλο μέρος των οποίων προστατεύεται από τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.
Τμήματα του ποταμού είναι ήδη αρκετά ρηχά, αλλά τα επίπεδα και η ροή του μπορεί να αλλάξουν γρήγορα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και το χιόνι που λιώνει.
Δορυφορικές εικόνες από τη γαλλική πόλη Saumur δείχνουν τμήματα της κοιλάδας που πέρσι ήταν καταπράσινα, να έχουν ξεραθεί. Οι αρχές απελευθερώνουν νερό από φράγματα στον ποταμό, κυρίως για να διασφαλίσουν ότι υπάρχει αρκετό για την ψύξη τεσσάρων πυρηνικών εργοστασίων που βρίσκονται κατά μήκος του.
Ποταμός Δούναβης (διάφορες χώρες)
Ο Δούναβης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης και ένας κρίσιμος δίαυλος ναυσιπλοΐας που διέρχεται από 10 χώρες. Στη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Βουλγαρία, οι εργάτες μετρούν τον βυθό του ποταμού για να διασφαλίσουν ότι τα πλοία μπορούν να τον διαπλεύσουν.
Αν και δεν βρίσκεται σε τόσο άσχημη κατάσταση όπως κάποια άλλα ποτάμια της Ευρώπης, οι επιπτώσεις σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται τόσο πολύ από τον Δούναβη για τον τουρισμό, είναι ήδη αισθητές. Για παράδειγμα, ορισμένα κρουαζιερόπλοια δεν μπόρεσαν να περάσουν τμήματα του ποταμού για να φτάσουν στην Ουγγαρία. Όσα εξακολουθούν να εκτελούν δρομολόγια, δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τις συνήθεις στάσεις τους, καθώς πολλοί σταθμοί έχουν κλείσει εξαιτίας της πτώσης της στάθμης του νερού.