Από 700 εκατομμύρια δολάρια μέχρι κι ένα δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ υπολογίζεται οικονομική ζημία που προκάλεσε στην Τουρκία το χθεσινό, μεγάλο μπλακ άουτ, το οποίο χαρακτηρίστηκε από τα Μέσα, ως το “μεγαλύτερο στην ιστορία” της χώρας.
Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε όλη τη χώρα μέσα σε 10 λεπτά της ώρας. Η μοναδική περιοχή που δεν υπέστη διακοπή ρεύματος ήταν η επαρχία Βαν, η οποία τροφοδοτείται με ρεύμα από το Ιράν.
Η διακοπή προκάλεσε κυκλοφοριακό κομφούζιο σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, παρέλυσε τις δημόσιες συγκοινωνίες, το μετρό και το τραμ, όπως και τη δραστηριότητα της βιομηχανίας.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι ερευνώνται όλες οι πιθανές αιτίες της διακοπής της ηλεκτροδότησης, περιλαμβανομένης και μιας ενδεχόμενης τρομοκρατικής ενέργειας.
Πιθανά και απίθανα σενάρια δημοσιεύει ο Τύπος: η «κυβερνοτρομοκρατία» είναι ένα από τα ενδεχόμενα που επικαλέστηκαν αρκετά ΜΜΕ. Τον περασμένο Νοέμβριο, η ομάδα χάκερ RedHack είχε εισβάλει στα συστήματα της εταιρείας διανομής ενέργειας, TEIAS και ανήρτησε στον ιστότοπό της ένα μήνυμα που ανέφερε χαρακτηριστικά: «ακολουθούμε τις εντολές του Μπερκίν Ελβάν».
Η χθεσινή διακοπή συνέπεσε με την απαγωγή και τη δολοφονία του εισαγγελέα που χειρίζονταν την υπόθεση του Ελβάν, γεγονός που τροφοδότησε ακόμη περισσότερο τις θεωρίες συνωμοσίας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε μήνυμά του στο Twitter υποστήριξε ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα ήταν προσχεδιασμένη, προκειμένου οι τρομοκράτες να μπορέσουν να εισέλθουν στο δικαστικό μέγαρο και να κρατήσου όμηρο τον εισαγγελέα.
Επίσης ως πιθανή αιτία της διακοπής προβάλλεται από την εταιρεία διανομής ενέργειας TEIAS το ότι οι νέοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας είναι σχεδιασμένοι να κλείνουν αυτόματα σε περίπτωση προβλήματος. Ειδικοί εκτιμούν ότι η κακή λειτουργία των εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας στο Χατάι και στα παράλια ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που προκάλεσε το μπλακάουτ του συστήματος.
Τη χαμηλή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θεωρεί το Επιμελητήριο Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων μια από τις αιτίες του προβλήματος.
Οι τιμές είναι τόσο χαμηλές που ορισμένες εταιρείες προτίμησαν να κλείσουν παρά να πουλούν ενέργεια σε τιμές χαμηλότερες του κόστους, εξήγησε ο Γιαλτσίν Ντογάν της εφημερίδας Hürriyet. Το 70% της ενέργειας στην Τουρκία παράγεται από ιδιωτικές εταιρίες.
Η κουρδική εφημερίδα Evrensel παράλληλα συσχέτισε τη χθεσινή διακοπή με την συζήτηση που θα γίνει αυτήν την εβδομάδα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση για την πυρηνική ενέργεια.