Ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, σε πιλοτικό στάδιο αρχικά, από 13 περιοχές και θα επανεξεταστεί στο τέλος του έτους, ώστε εντός του 2015 να εφαρμοστεί σε πανελλαδικό επίπεδο, καλύπτοντας σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας πάνω από 300.000 νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με χαμηλό ή καθόλου εισόδημα. Η έναρξή του αναμένεται από τις 15 Οκτωβρίου και για έξι μήνες.
Το εγγυημένο εισόδημα θα χορηγηθεί με εισοδηματικά, περιουσιακά και άλλα κριτήρια, τα οποία καθορίζονται στην τελική κοινή υπουργική απόφαση των υπ. Εργασίας και Οικονομικών που δημοσιεύει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος».
Σκοπός του εγγυημένου εισοδήματος είναι να εξασφαλίζει ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης για όσους δεν διαθέτουν οικονομικούς πόρους, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν εισοδήματα, τότε το επίδομα αυτό θα χορηγείται συμπληρωματικά και μέχρι ένα ύψος.
Το μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε έναν δήμο ανά περιφέρεια. Συγκεκριμένα στους δήμους: Δράμας (ΑΜΘ), Έδεσσας (Κεντρική Μακεδονία), Γρεβενών (Δυτική Μακεδονία), Ιωαννίνων (Ήπειρος), Λευκάδας (Ιόνια Νησιά), Καρδίτσας (Θεσσαλία), Χαλκίδας (Στερεά Ελλάδα), Καλλιθέας (Αττική), Μεσολογγίου (Δυτική Ελλάδα), Τρίπολη (Πελοπόννησος), Σύρου (Νότιο Αιγαίο), Σάμου (Βόρειο Αιγαίο) και Μαλεβιζίου (Κρήτη) θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Σύμφωνα με τα κριτήρια της απόφασης που αποκαλύπτει η εφημερίδα, το ανώτατο ποσό της συνολικής εισοδηματικής ενίσχυσης περιλαμβάνει:
– Τη βασική εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε 100 ευρώ ανά μήνα για κάθε ωφελούμενη μονάδα (νοικοκυριό).
– Την αναλογική εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε: 100 ευρώ για κάθε ενήλικα και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.