Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022

Δείτε σε πόσα εκατ. ευρώ ανήλθαν τα πρόστιμα επιχειρήσεων για αδήλωτη εργασία σε ένα χρόνο!

Τα 60 εκατ. ευρώ έφθασαν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις επιχειρήσεις που απασχολούσαν ανασφάλιστους εργαζόμενους, μέσα στον ένα χρόνο από τη θεσμοθέτηση του νέου υψηλού προστίμου των 10.500 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Υπουργείο Εργασίας, από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013, έως και τις 31 Οκτωβρίου 2014 επιβλήθηκαν κυρώσεις 59.916.741 ευρώ. Μόνο μέσα στον τελευταίο Οκτώβριο, ελέγχθηκαν 2.751 επιχειρήσεις και σε σύνολο 9.925 εργαζομένων οι αδήλωτοι ανήλθαν στους 884 (ποσοστό 8,91%). Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τις παραπάνω παραβάσεις ανέρχονται στα 9.391.498 ευρώ.

«Είναι γνωστό ότι στο πλαίσιο της οργανωμένης προσπάθειας που καταβάλλουμε για την αναχαίτιση του απαράδεκτου φαινομένου της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας έχουμε υιοθετήσει – με το Επιχειρησιακό Σχέδιο “Αρτεμις” μια ολοκληρωμένη προσέγγιση η οποία περιλαμβάνει ένα ισορροπημένο μίγμα κινήτρων και αντικινήτρων» δήλωσε με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ελέγχων ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και πρόσθεσε: «Από τη μια πλευρά οικονομικά κίνητρα και διοικητικές διευκολύνσεις που μειώνουν το κόστος συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η δραστική απλοποίηση των διαδικασιών. Από την άλλη, αυστηρούς ελέγχους και κυρώσεις για όσους εργοδότες αρνούνται πεισματικά να αντιληφθούν ότι οι ευκαιριακές και αντιπαραγωγικές πρακτικές σε βάρος των εργαζομένων δεν ταιριάζουν στην επιχειρηματικότητα της Ελλάδας του αύριο».

«Στο ίδιο πλαίσιο, αυτή την εβδομάδα θεσμοθετήσαμε την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν υποχρεωτικά στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” την οποιαδήποτε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας. Και αυτό, διότι αποδείχθηκε στην πράξη ότι η δυνατότητα που υπήρχε για την τροποποίηση του ωραρίου με την απλή τήρηση του αθεώρητου βιβλίου αποτέλεσε για πολλούς εργοδότες εστία καταχρηστικών πρακτικών ελάχιστης ασφάλισης και καταστρατηγήσεων με τη μορφή της ψευδομερικής απασχόλησης ή και αδήλωτης εργασίας» κατέληξε ο κ. Βρούτσης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων