Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Δέκα πασίγνωστα άτομα που συνεργάστηκαν με μυστικές υπηρεσίες

Διάσημοι ηθοποιοί, τραγουδιστές και άλλοι καλλιτέχνες συνεργάστηκαν με μυστικές υπηρεσίες κυρίως σε περιόδους πολέμου.

Συχνά η ανωνυμία θεωρείται μια σημαντική πλευρά της κατασκοπείας, κι έτσι η σύνδεση διάσημων ονομάτων με τον μυστικό κόσμο των επικίνδυνων κατασκόπων φαίνεται κάπως παράξενη.

Ωστόσο, στη διάρκεια της ιστορίας πολλά διάσημα ονόματα που είχαν σχέση με τη λογοτεχνία, την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό συνδέθηκαν με την κατασκοπεία και τις στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, η κατασκοπεία τούς πρόσφερε την κατάρτιση που τους έκανε διάσημους.

Ας δούμε δέκα παραδείγματα παρακάτω.

1. Ίαν Φλέμινγκ

Ο δημιουργός του James Bond ήταν και ο ίδιος κατάσκοπος. Ο Ίαν Φλέμινγκ εργάστηκε ως μυστικός αξιωματούχος του Βρετανικού Ναυτικού εξασφαλίζοντας την επικοινωνία μεταξύ της ναυαρχίας και του τομέα των μυστικών υπηρεσιών που είχαν αναλάβει τον ευαίσθητο τομέα του σαμποτάζ πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Οι ικανότητές του ήταν μεγάλες και είχε εμπλακεί στο σχεδιασμό ενός οργανογράμματος για την ίδρυση του Γραφείου Στρατηγικών Υπηρεσιών, μια νεώτερη έκδοση της CIA που δημιουργήθηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τον πρόεδρο Franklin Roosevelt. Το 1942, τέθηκε επικεφαλής μιας ομάδας κομμάντο που ονομαζόταν ’30 Assault Unit’ η οποία θα συνόδευε μονάδα του πεζικού με αποστολή την απόκτηση εγγράφων από το αρχηγείο του εχθρού.

2. Μαρλέν Ντίτριχ

Υπήρξε μία από τις πιο λαμπερές παρουσίες τις δεκαετίες ’30 και ’40. Η ηθοποιός είχε γεννηθεί στη Γερμανία και θεωρείτο κατάσκοπος από τη νέα πατρίδα της, την Αμερική, παρά το γεγονός ότι έδινε παραστάσεις για τα αμερικανικά στρατεύματα και είχε εγκαταλείψει τη ναζιστική Γερμανία. Σύμφωνα με αρχεία του FBI, η διάσημη ηθοποιός παρακολουθείτο για κατασκοπία από το 1942 μέχρι το 1944 με εντολή του τότε διευθυντή J. Edgar Hoover. Η Ντίτριχ επιχείρησε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αξιωματούχων του FBI προτείνοντας να βοηθήσει τις αμερικανικές αρχές. Ο ρόλος της περιελάμβανε «συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με μυστικές δραστηριότητες στην Ευρώπη» ενώ βρισκόταν στο μέτωπο εμψυχώνοντας τα στρατεύματα.

3. Κρίστοφερ Λι

Ο διάσημος ηθοποιός του Χόλιγουντ είχε προσληφθεί από τις Ειδικές Επιχειρήσεις, μια μυστική ομάδα η οποία είχε αναλάβει τα σαμποτάζ και την κατασκοπευτική δράση στην κατεχόμενη Ευρώπη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι λεπτομέρειες των αποστολών του Λι παραμένουν απόρρητες μέχρι σήμερα. «Ήμουν στις Ειδικές Επιχειρήσεις κατά καιρούς αλλά δεν μας επιτρέπεται, να συζητάμε ούτε για παλαιότερες, ούτε για σημερινές ούτε για μελλοντικές επιχειρήσεις. Ας πούμε ότι ήμουν στις Ειδικές Επιχειρήσεις κι ας μείνουμε σε αυτό. Οι άνθρωποι ας φανταστούν ό,τι νομίζουν από κει και πέρα», είχε πει σε συνέντευξη του το 2011.

4. Χάρρυ Χουντίνι

Ο μάγος των αποδράσεων βοήθησε σημαντικά τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Αγγλίας παρέχοντας πληροφορίες τις οποίες συγκέντρωνε στα ταξίδια που έκανε για τις παραστάσεις του σε όλη την Ευρώπη. Είχε ένα σημαντικό αριθμό θαυμαστών στις ανώτερες κοινωνικά τάξεις στη Γερμανία και στη Ρωσία οι οποίοι του εκμυστηρεύονταν μυστικά που αφορούσαν στον πόλεμο, κατά τη διάρκεια διαφόρων κοινωνικών εκδηλώσεων μετά τις παραστάσεις του, τα οποία ο Χουντίνι στη συνέχεια αποκάλυπτε στις μυστικές υπηρεσίες.

5. Φρανκ Σινάτρα

Παρόλο που υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι ο θρυλικός τραγουδιστής είχε στενές σχέσεις με τη μαφία, η συνεργασία του με τη CIA είναι ένα γεγονός που δεν γνωρίζουν πολλοί. Σύμφωνα με την κόρη του, οι μυστικές υπηρεσίες συμφώνησαν να παραβλέψουν τις διασυνδέσεις με τη μαφία με αντάλλαγμα να εργαστεί ως «αγγελιαφόρος» της CIA μεταφέροντας έγγραφα και άτομα με το ιδιωτικό του τζετ από και προς τη χώρα.

6. Ζοζεφίν Μπέικερ

Η διάσημη Γαλλίδα χορεύτρια που γεννήθηκε στην Αμερική εργάστηκε σαν κατάσκοπος για τη γαλλική αντίσταση κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Χρησιμοποίησε την ιδιότητά της σαν χορεύτρια και πλησίασε Ιταλούς και Ιάπωνες αξιωματούχους για να συλλέγει πληροφορίες. Στη συνέχεια έκρυβε μηνύματα με αόρατη μελάνη στις παρτιτούρες της και βοηθούσε πολλούς αθώους να ξεφύγουν. Της απονεμήθηκε μετάλλιο από τη γαλλική κυβέρνηση και ήταν η πρώτη Αμερικανίδα που κηδεύτηκε στη Γαλλία με στρατιωτικές τιμές.

7. Κάρι Γκραντ

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποπτευόταν ότι υπήρχαν υποστηρικτές του Άξονα στη χώρα και ειδικότερα από τον κύκλο της σόου μπίζνες. Το γεγονός αυτό ώθησε τις μυστικές υπηρεσίες να προσεγγίσουν παραγωγούς και ηθοποιούς ζητώντας τους να συμβάλλουν στην ανακάλυψη τους. Ο Κάρι Γκραντ ήταν ένας από αυτούς που προσέγγισαν. Η πιο εντυπωσιακή ανακάλυψη του ήταν ότι ο συνάδελφός του, ο Έρολ Φλυν ήταν, όπως φημολογείται, υποστηρικτής των ναζί και έγραφε επιστολές υποστήριξης στον Χίτλερ.

8. Τζούλια Τσάιλντ

Πολύ πριν γίνει διάσημη σεφ και συγγραφέας βιβλίων γαλλικής μαγειρικής, η Τζούλια Τσάιλντ εργαζόταν στο Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών. Στην αρχή είχε προσληφθεί ως γραμματέας και στη συνέχεια ως ερευνήτρια για την ανάπτυξη ενός απωθητικού συστήματος για καρχαρίες προκειμένου να μην πλησιάζουν τα κήτη τα εκρηκτικά. Είχε εργασθεί επίσης στη Σρι Λάνκα και στην Κίνα όπου κατέγραφε απόρρητες πληροφορίες ως κατάσκοπος.

9. Γκρέτα Γκάρμπο

Η Σουηδή ηθοποιός του Χόλιγουντ υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες σταρ στις δεκαετίες του ’20 και του ’30. Ωστόσο, εντελώς ξαφνικά εγκατέλειψε τη μεγάλη οθόνη και αποσύρθηκε διακριτικά. Φημολογείται ότι την εποχή εκείνη άρχισε να συνεργάζεται με την περίφημη MI6 και συγκέντρωνε πληροφορίες για έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, το Σουηδό εκατομμυριούχο Axel Wenner-Gren. Λέγεται ότι είχε ρόλο κλειδί στην διαφυγή του φυσικού Niels Bohr από τη Κοπεγχάγη στη Βρετανία. Ο Bohr στη συνέχεια ανέπτυξε την ατομική βόμβα.

10. Νόελ Κάουαρντ

Ο επιτυχημένος θεατρικός συγγραφέας, συνθέτης, σκηνοθέτης, ηθοποιός και τραγουδιστής της δεκαετίας του ’40 είχε εκπαιδευθεί μαζί με το Ίαν Φλέμινγκ στη συγκεκαλλυμένη δράση στο περίφημο κέντρο αποκρυπτογράφησης Bletchley Park. Στη συνέχεια διορίστηκε επικεφαλής του γραφείου των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών στο Παρίσι και συνεργάστηκε με το Γαλλικό Υπουργείο Πληροφοριών. Μιλώντας για το κατασκοπευτικό του έργο κατά τον πόλεμο, ο Κάουαρντ ανέφερε κάποτε, «Το να είσαι διάσημος είναι η τέλεια συγκάλυψη. Ο κόσμος με θεωρούσε λίγο βλάκα… έναν ανέμελο playboy».

Πηγή: fortunegreece.com

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων