Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Δεξιά σφήνα στη Μέρκελ στη Σαξωνία

Η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ κέρδισε τις τοπικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Σαξονίας οι οποίες διεξήχθησαν την Κυριακή, ενώ -για πρώτη φορά- το νέο αντιευρωπαϊκό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) καταφέρνει να εκλέξει βουλευτές σε ένα κρατιδιακό κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα έξιτ πολ που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από λίγο.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξόδου, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν λίγη ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες στο κρατίδιο στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας), η CDU διατηρεί την εξουσία στη Σαξονία, αλλά θα έχει για πρώτη φορά εντός Βουλής έναν αντίπαλο στα δεξιά της: την AfD.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, που κυβερνούν στη Σαξονία από την επανένωση της Γερμανίας, κερδίζουν συγκεντρώνοντας σχεδόν το 40% των ψήφων. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke), ενώ την Τρίτη οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), κατά ταexit polls.

Η AfD, που ιδρύθηκε στις αρχές του 2013 εκφράζοντας κατά κύριο λόγο όσους αντιτίθενται στη διάσωση του ευρώ, ξεπέρασε ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις καταλαμβάνοντας το 10% των ψήφων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξόδου.

Ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σαξονίας Στάνισλαβ Τίλιχ πρέπει να αναζητήσει νέο κυβερνητικό εταίρο εάν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) μείνουν εκτός του κρατιδιακού κοινοβουλίου στην Δρέσδη, όπως υποδεικνύουν τα exit polls.

Πιθανόν θα επιλέξει να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού με το SPD, το κόμμα που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο του κόμματος της Μέρκελ στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων