Πραγματοποιήθηκε, στις 9 και 10 Ιουνίου, η παρουσίαση του ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑΤΟΣ, της πρωτοβουλίας των Αμοργιανών ψαράδων για βιώσιμη αλιεία και καθαρές θάλασσες, γεμάτες φρέσκα ψάρια που θα μπορούμε να απολαμβάνουμε εμείς αλλά και οι επόμενες γενιές.
Τις εκδηλώσεις πλαισίωσαν με την παρουσία τους η Γενική Διεύθυνση Αλιείας, το Πράσινο Ταμείο και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα», επιβεβαιώνοντας έτσι ότι το ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ μπορεί να γίνει η έμπρακτη πρόταση της Ελλάδας κατά της υπεραλίευσης και της θαλάσσιας ρύπανσης. Επίσης παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι δράσεις και οι στοχεύσεις του ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑΤΟΣ με τον λόγο να παίρνουν επιστήμονες, οργανώσεις, κάτοικοι του νησιού, ο δήμαρχος, Λευτέρης Καραΐσκος, ο γηραιότερος και ο νεότερος ψαράς της Αμοργού, καθώς και εκπρόσωποι φορέων της πολιτείας.
«Η περίπτωση της Αμοργού είναι μοναδική στην Ελλάδα. Ένα μοναδικό παράδειγμα συνεργασίας αλιέων, επιστημόνων, ιδρυμάτων, κοινωνίας των πολιτών, τοπικών και εθνικών Αρχών με κοινό σκοπό την προστασία των θαλασσών και των ψαράδων. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς εξαρτόμαστε από το περιβάλλον, όχι το περιβάλλον από εμάς» τόνισε ο Βαγγέλης Παράβας, βιολόγος και επιστημονικός σύμβουλος της πρωτοβουλίας.
Μετά από την παύση της αλιείας τους μήνες αναπαραγωγής των ψαριών, Απρίλιο και Μάιο, τον τακτικό καθαρισμό των ακτών και την αλλαγή των εργαλείων ψαρέματος, η στόχευση του ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑΤΟΣ είναι τώρα η θεσμοθέτηση τριών προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών στο βόρειο τμήμα του νησιού με απώτερο σκοπό τα ψάρια εκεί να πολλαπλασιάζονται ανεμπόδιστα.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, η Αμοργός μετατράπηκε σε ένα αλιευτικό ερευνητικό εργαστήριο. Συγκεκριμένα, από τον Σεπτέμβριο του ‘22 έως και τον Σεπτέμβριο του ‘23 εκπονείται αλιευτική μελέτη με επικεφαλής τον Στέφανο Καλογήρου, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Οι παράκτιες περιοχές είναι σημαντικές για πολλά είδη ψαριών είτε για την αναπαραγωγή τους είτε γιατί τα ψάρια εκεί ενηλικιώνονται. Μόνο αν προστατεύσουμε αυτούς τους βιότοπους, θα καταφέρουμε να προστατεύσουμε τους πληθυσμούς των ψαριών. Στόχος μας, συνεπώς, είναι να τεκμηριώσουμε επιστημονικά τη δημιουργία τριών περιοχών περιορισμού της αλιείας και τον Οκτώβριο θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας στους αρμόδιους φορείς» εξήγησε ο Στέφανος Καλογήρου.
«Τη θάλασσα εδώ την πονάμε, την τραγουδάμε»
Οι ψαράδες της Αμοργού είδαν πριν 10 χρόνια τα δίχτυα τους να αδειάζουν και το μεροκάματο να μειώνεται και αποφάσισαν να δράσουν. Για καιρό δεν έβρισκαν στήριξη μέχρι που ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους περιβαλλοντικούς οργανισμούς Blue Marine Foundation και Cyclades Preservation Fund, ενώ πέτυχαν να εξασφαλίσουν και τη στήριξη του κράτους υπογράφοντας σχετικό μνημόνιο συνεργασίας. «Οι ψαράδες της Αμοργού δεν είμαστε πια μόνοι, κι αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα αυτού του διημέρου» ήταν τα λόγια του Μιχάλη Κρόσμαν, προέδρου του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Αμοργού «Η Χοζοβιώτισσα».
«Τη θάλασσα εδώ την πονάμε, την τραγουδάμε, είναι υπόθεση όλων μας» ήταν τα λόγια της Ελευθερίας, κατοίκου του νησιού. «Απόψε με κάνατε να μετανιώσω που κάποτε έφυγα από την Αμοργό» συγκίνησε ένας Αμοργιανός από το κοινό στο τέλος της εκδήλωσης, ενώ το ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ θεωρείται πια κτήμα όλης της τοπικής κοινωνίας.
Η εκδήλωση της Παρασκευής έκλεισε με το βίντεο-αφιέρωμα του Γιώργου Μουτάφη και του Αλέξανδρου Αβραμίδη για το ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ, ενώ το διήμερο ολοκληρώθηκε το Σάββατο με μαζική συμμετοχή στη Γιορτή του Ψαρά, με κακαβιά, κρασί και χορό.
Ο αγώνας των αλιέων δεν έρχεται χωρίς προσωπικό κόστος αφού μια μέρα χωρίς ψάρεμα είναι μια μέρα χωρίς εισόδημα. Οι ψαράδες της Αμοργού όμως επιλέγουν να βάλουν πλάτη, κοιτώντας προς την κοινή μας κληρονομιά και το μέλλον όλων μας.
Ακολουθήστε το ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ και τις δράσεις του εδώ.