Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

The independent: Δεν συγκεντρώθηκαν τα απαραίτητα 2/3 των ψήφων που απαιτούνταν για να καταδικαστεί ο 45ος πρόεδρος των  ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ αθωώθηκε για την υποκίνηση της βίαιης επίθεσης στο Καπιτώλιο, ολοκληρώνοντας μια ιστορική δίκη το Σάββατο που του χάρισε την πρώτη καταδίκη ενός Αμερικανού προέδρου.Η ετυμηγορία, σε ψηφοφορία 57-43, συμπεριλαμβανομένων επτά Ρεπουμπλικάνων, ήταν 10 λιγότεροι από τους 67 που απαιτούνται για την καταδίκη. Και οι 50 Δημοκρατικοί ψήφισαν για να καταδικάσουν τον κ. Τραμπ, με τη Γερουσία να έχει συγκληθεί για μια σπάνια συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου.Οι επτά Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ήταν: Ο Ρίτσαρντ Μπουρ της Βόρειας Καρολίνας, η Σούζαν Κόλινς του Μέιν, η Λίζα Μουρκόφσκι της Αλάσκας, ο Μπεν Σάσε της Νεμπράσκα, ο Μιτ Ρόμνεϊ της Γιούτα, ο Μπιλ Κάσιντι της Λουιζιάνα και ο Πάτρικ Τούμι της Πενσυλβάνια.Η γρήγορη δίκη, η πρώτη ενός πρώην προέδρου των ΗΠΑ, πέρασε μόλις πέντε ημέρες συζητώντας στην αίθουσα, όπου οι ταραξίες στις 6 Ιανουαρίου είχαν λεηλατήσει τον τόπο.
Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος σε διάστημα 13 μηνών από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2021 έγινε ο πρώτος δημόσιος υπάλληλος που παραπέμφθηκε δύο φορές, απάντησε στο αποτέλεσμα το Σάββατο. Ο κ. Τραμπ είναι τώρα ο δεύτερος πρόεδρος που κερδίζει την αθώωση με μια μειοψηφία των ψήφων υπέρ του. (Andrew Johnson ήταν μια ψήφος μακριά από την καταδίκη και την απομάκρυνση μαΐου 1868).Σε μια δήλωση, ο πρώην πρόεδρος πήρε ένα γύρο νίκης απορρίπτοντας τη δεύτερη μομφή του ως “μια άλλη φάση του μεγαλύτερου κυνηγιού μαγισσών στην ιστορία της χώρας μας”.
Ο κ. Τραμπ υποστήριξε ότι το κίνημά του για το “Make America Great Again” έχει “μόλις αρχίσει” και θα προκύψει “με ένα όραμα για ένα λαμπρό, λαμπερό και απεριόριστο αμερικανικό μέλλον”.Ο πρόεδρος δεν έχει δείξει καμία μεταμέλεια για τις ενέργειές του στις 6 Ιανουαρίου και στις εβδομάδες και τους μήνες που προηγούνται εκείνης της ημέρας αιματοχυσίας στο Καπιτώλιο, παρά την ευρεία καταδίκη στο GOP – ακόμη και μεταξύ εκείνων που ψήφισαν «αθώος» το Σάββατο. Σε μια ομιλία λίγο μετά την ψηφοφορία της Γερουσίας για να αθωώσει τον κ. Trump, ο Mitch McConnell παραδέχθηκε ο πρώην πρόεδρος ότι ήταν “πρακτικά και ηθικά υπεύθυνη για την πρόκληση” της επίθεσης στο Καπιτώλιο που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πέντε ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων του αστυνομικού Brian Sicknick.«Οι άνθρωποι που εισέβαλαν σε αυτό το κτίριο πίστευαν ότι ενεργούσαν σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις οδηγίες του προέδρου τους», δήλωσε ο κ. McConnell.
Αλλά το σημείωμα του ηγέτη της μειονότητας προς τους συναδέλφους Ρεπουμπλικάνους νωρίτερα μέσα στην ημέρα ανακοινώνοντας την απόφασή του να αθωώσει τον κ. Trump ρίχνει φως στο σκεπτικό που πολλοί στο GOP χρησιμοποιούν κατά τη στάθμιση των ψήφων τους.
Στο επίκεντρο της αντίθεσής τους στην καταδίκη του πρώην προέδρου βρίσκονται οι συνταγματικές φιλονικίες στις οποίες έχουν τηρήσει σταθερά, παρά το γεγονός ότι δεκάδες συνταγματολόγοι από όλο το ιδεολογικό φάσμα τις απορρίπτουν ως ανίδεες.
” Είμαι πεπεισμένος ότι οι κατηγορίες είναι ένα εργαλείο κυρίως της απομάκρυνσης και ως εκ τούτου δεν έχουμε δικαιοδοσία,” ο κ. McConnell έγραψε στους συναδέλφους του το Σάββατο. Είχε προφυλαχθεί στενά από τις συζητήσεις του για την καθαίρεση του κ. Τραμπ για εβδομάδες.”Το σύνταγμα καθιστά απολύτως σαφές ότι προεδρικό ποινικό παράπτωμα, μπορεί να διωχθεί μετά την αποχώρηση του προέδρου από το αξίωμα, η οποία κατά τη γνώμη μου ανακουφίζει το κατά τα άλλα ανησυχητικό επιχείρημα «εξαίρεση Ιανουαρίου» που έθεσε η Βουλή”, δήλωσε ο κ. McConnell. Ωστόσο, ο μακροβιότερος ηγέτης του GOP της Γερουσίας δήλωσε ότι οι ενέργειες του κ. Τραμπ γύρω από την επίθεση στο Κογκρέσο ήταν «μια επαίσχυντη, επαίσχυντη παράλειψη καθήκοντος». Σημείωσε μάλιστα ότι αν και ο κ. Τραμπ είναι πλέον εκτός εξουσίας, εξακολουθεί να υπόκειται στους ποινικούς και αστικούς νόμους της χώρας. “Δεν ξέφυγε με τίποτα ακόμα”, δήλωσε ο ΜακΚόνελ, ο οποίος ηγείται της Γερουσίας GOP από το 2007.Οι διευθυντές απευθύνονται στην αίσθηση της ιστορίας των γερουσιαστών.Αν και η δίκη ήταν σχεδόν εγγυημένη για να κορυφωθεί με την αθώωση του κ. Trump πριν καν συγκληθεί, οι διευθυντές εξέδωσαν τις τελικές εκκλήσεις το Σάββατο για τους γερουσιαστές για να εξετάσουν πως τα αμερικανικά βιβλία ιστορίας θα έβλεπαν την ψήφο τους και τι θα σήμαινε η αθώωση για το μέλλον της προεδρίας -αλλά αυτά έπεσαν ως επί το πλείστον στα αυτιά κωφών για τους Ρεπουμπλικάνους.
“Αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σας θυμόμαστε από την ιστορία,” είπε ο κ. Raskin. “Αυτό μπορεί να μην είναι δίκαιο. Μπορεί να μην είναι δίκαιο. Αλλά κανείς μας δεν μπορεί να ξεφύγει από τις απαιτήσεις της ιστορίας και του πεπρωμένου αυτή τη στιγμή. Η φήμη μας και η κληρονομιά μας θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με αυτό που κάνουμε εδώ και με το πώς ασκείτε τον όρκο σας να κάνετε αμερόληπτη δικαιοσύνη».
Κατά τη διάρκεια της τελικής διαφωνίας τους το Σάββατο, οι διευθυντές ανίχνευσαν τα στοιχεία που παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας. Η ομιλία του κ. Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου που προκάλεσε την υποκίνηση του όχλου που αργότερα θα κατακλυζόταν από το Καπιτώλιο ήταν το αποκορύφωμα μιας πολύμηνης προσπάθειας του πρώην προέδρου να υπονομεύσει την πίστη των υποστηρικτών του στα εκλογικά αποτελέσματα του 2020 και στη συνέχεια να προκαλέσει την οργή τους κατά της πιστοποίησης του Κογκρέσου για το αποτέλεσμα αυτό, όταν είχε καταστεί σαφές ότι κέρδισε ο Τζο Μπάιντεν, υποστήριξαν οι διευθυντές.Στη συνέχεια, καθώς οι ταραξίες διέρρηξαν την αίθουσα της Γερουσίας, χτυπώντας τους αστυνομικούς με τον δικό τους εξοπλισμό κατά των ταραχών και στέλνοντας τους νομοθέτες να φύγουν για τη ζωή τους, ο κ. Τραμπ απέτυχε να τηρήσει την τάξη ως αρχιστράτηγος, χωρίς να κάνει τίποτα για ώρες για να σταματήσει το χάος. Αντί να εκδώσει δημόσια δήλωση για να καταστείλει τον όχλο και να τους διατάξει να εγκαταλείψουν το Καπιτώλιο, ο κ. Τραμπ κάλεσε διάφορους νομοθέτες προτρέποντάς τους να εξαφανίσουν την εκλογική νίκη του κ. Biden, ισχυρίστηκαν οι διευθυντές. Η “παράλειψη καθήκοντος” του προέδρου κατά τη διάρκεια της εξέγερσης ήταν “αναπόσπαστο μέρος του συνταγματικού αδικήματος για το οποίο παραπέμφθηκε, δηλαδή της υποκίνησης σε εξέγερση”, υποστήριξε ο κ. Ράσκιν το Σάββατο. Η αδράνεια του κ. Τραμπ εν μέσω της εξέγερσης παρέχει «περαιτέρω αποφασιστικές αποδείξεις για την πρόθεσή του να υποκινήσει την εξέγερση στην πρώτη θέση», δήλωσε ο επικεφαλής διευθυντής. Impeachment διευθυντής Joe Neguse του Κολοράντο προέτρεψε γερουσιαστές το Σάββατο πριν από την ψήφο τους ότι το “διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερη”.”Η ψυχρή, σκληρή αλήθεια είναι ότι αυτό που συνέβη στις 6 Ιανουαρίου μπορεί να συμβεί ξανά. Φοβάμαι… η βία που είδαμε εκείνη την τρομερή μέρα μπορεί να είναι μόνο η αρχή», είπε.Η διευθύντρια μομφής Μαντλέν Ντιν της Πενσυλβάνια εξέδωσε παρόμοια προειδοποίηση. “Γερουσιαστές, οι εξεγερμένοι εξακολουθούν να ακούν,” είπε η κα Dean. Ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Τραμπ ανταπάντησε καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ότι ο κ. Τραμπ απλώς ασκούσε το δικαίωμα της Πρώτης Τροπολογίας στην ελευθερία του λόγου όταν είπε στους υποστηρικτές του στη συγκέντρωση στις 6 Ιανουαρίου να «πολεμήσουν σαν κόλαση» για τη χώρα τους καθώς βάδιζαν στο Καπιτώλιο για να διαμαρτυρηθούν για την πιστοποίηση της νίκης του κ. Biden από το Κογκρέσο.Ενώ καταδίκασαν τη «βίαιη εξέγερση» στο Καπιτώλιο το Σάββατο — αφού δήλωσαν ότι δεν υπήρξε εξέγερση σε διάφορα σημεία νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα — υποστήριξαν ότι ο κ. Τραμπ δεν είχε καμία σχέση με αυτό.
Κατηγόρησαν επίσης τους διαχειριστές της μομφής ότι διώκουν την υπόθεσή τους εναντίον του κ. Τραμπ μόνο και μόνο λόγω μακροχρόνιου μίσους προς τον πρώην πρόεδρο.
«Αυτή η μομφή ήταν μια πλήρης παρωδία από την αρχή μέχρι το τέλος», δήλωσε ο δικηγόρος του κ. Τραμπ, Μάικλ βαν ντερ Βέεν κατά τη διάρκεια των τελικών του παρατηρήσεων.
«Ολόκληρο το θέαμα δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η επιδίωξη μιας μακροχρόνιας πολιτικής βεντέτας εναντίον του κ. Τραμπ από το κόμμα της αντιπολίτευσης», είπε.
Καθώς οι γερουσιαστές πήγαν στο βήμα της βουλής το Σάββατο μετά την τελική ψηφοφορία για την αθώωση του κ. Τραμπ, οι Δημοκρατικοί δύσκολα μπορούσαν να κρύψουν την αποστροφή τους στους συναδέλφους τους στην άλλη πλευρά του διαδρόμου.
«Πριν από πέντε χρόνια, οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές θρηνούσαν για το τι θα μπορούσε να γίνει από το κόμμα τους αν ο Ντόναλντ Τραμπ γινόταν ο υποψήφιος για την προεδρία και σημαιοφόρος τους. Κοίτα τι έγινε. Κοίτα τι αναγκάστηκαν να υπερασπιστούν οι Ρεπουμπλικάνοι. Κοιτάξτε ποιοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επιλέξει να συγχωρήσουν,” είπε ο Chuck Schumer Ο κ. Σούμερ επέκρινε τους 43 Ρεπουμπλικάνους που ψήφισαν “αθώοι”, μια ομάδα που περιλαμβάνει τον επικεφαλής ομόλογό του, κ. ΜακΚόνελ.
“Ο πρώην πρόεδρος προσπάθησε να ανατρέψει τα αποτελέσματα μιας νόμιμης εκλογής και προκάλεσε μια επίθεση στη δική μας κυβέρνηση, και πάνω από το ήμισυ της Γερουσίας Ρεπουμπλικανικό συνέδριο αποφάσισε να το συγχωρήσει,” είπε ο κ. Schumer.
“Η πιο κατάπτυστη πράξη που έχει διαπράξει ποτέ κάθε πρόεδρος, και η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων δεν μπορεί να καλέσει το θάρρος, την ηθική για να την καταδικάσει. Αυτή η δίκη δεν είχε να κάνει με την επιλογή της χώρας παρά του κόμματος, ακόμα και γι’ αυτό. Επρόκειτο για την επιλογή της χώρας έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, και 43 μέλη των Ρεπουμπλικάνων επέλεξαν τον Τραμπ. Θα πρέπει να είναι ένα βάρος στη συνείδησή τους σήμερα, και θα είναι ένα βάρος στη συνείδησή τους στο μέλλον.”
Μια πρωτοφανής δικομματική ετυμηγορία
Στην πρώτη δίκη μομφής του κ. Trump τον περασμένο Φεβρουάριο, ο κ. Romney της Γιούτα έγραψε ιστορία ως ο πρώτος γερουσιαστής στην ιστορία των ΗΠΑ που ψήφισε για να καταδικάσει έναν πρόεδρο του κόμματός του.Το Σάββατο, ο κ. Romney ενώθηκε με έξι άλλους Ρεπουμπλικάνους που ψήφισαν «ένοχο», καθιστώντας τη δεύτερη δίκη μομφής κατά του πρώην προέδρου η πιο δικομματική ετυμηγορία με μεγάλη διαφορά. Δέκα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων του GOP ψήφισαν επίσης με το σύνολο της δημοκρατικής πλειοψηφίας για να κατηγορήσουν τον κ. Τραμπ, αριθμό ρεκόρ για να διασχίσουν το διάδρομο σε αυτή την αίθουσα.”Το σύνταγμά μας και η χώρα μας είναι πιο σημαντικά από οποιοδήποτε άτομο. Ψήφισα να καταδικάσω τον πρόεδρο Τραμπ επειδή είναι ένοχος», δήλωσε ο κ. Κάσιντι από τη Λουιζιάνα σε μια δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο μετά την τελική ψηφοφορία.Ο κ. Sasse της Νεμπράσκα είπε ότι ο κ. Trump είχε «πει ψέματα» επανειλημμένα στους υποστηρικτές του, στην μικρή περίοδο για τα εκλογικά αποτελέσματα του 2020, ένας πυλώνας του επιχειρήματος των διαχειριστών μομφής ότι η εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο ήταν το αποτέλεσμα μιας πηγής ψευδώς θεμελιωμένης οργής που αναζωπύρωσε ο πρώην πρόεδρος.
«Τη νύχτα των εκλογών του 2014, υποσχέθηκα στους Νεμπράσκα ότι θα ψήφιζα πάντα με τη συνείδησή μου ακόμα κι αν ήταν ενάντια στο πολιτικό ρεύμα», δήλωσε ο κ. Sasse σε δήλωσή του το Σάββατο. «Στην πρώτη μου ομιλία εδώ στη Γερουσία τον Νοέμβριο του 2015, υποσχέθηκα να μιλήσω όταν ένας πρόεδρος – ακόμη και του κόμματός μου – δεν μπορεί να υπερβεί τις εξουσίες του. Δεν μπορώ να επανέλθω στο λόγο μου, και το Κογκρέσο δεν μπορεί να μειώσει τα πρότυπά μας σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, απλώς και μόνο επειδή είναι πολιτικά βολικό. Πρέπει να ψηφίσω για να καταδικάσω.”Ο κ. Burr της Βόρειας Καρολίνας, ο οποίος συνταξιοδοτείται στο τέλος της θητείας του το 2022, είχε προηγουμένως ψηφίσει με τη μειοψηφία του GOP για να κηρύξει τη δίκη μομφής αντισυνταγματική με το αιτιολογικό ότι ο κ. Trump είναι πρώην πρόεδρος.
Σε δήλωσή του το Σάββατο ισχυρίστηκε ότι “εξακολουθεί να πιστεύει ότι αυτό συμβαίνει”. Αφού και οι δύο πλευρές παρουσίασαν τα αποδεικτικά στοιχεία και τα τελικά επιχειρήματά τους, ο κ. Burr κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κ. Trump «φέρει την ευθύνη» για τα τραγικά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, τα οποία, όπως σημείωσε, είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο επτά ανθρώπων.«Τα στοιχεία είναι πειστικά ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι ένοχος για υποκίνηση εξέγερσης εναντίον ενός ισότιμου κυβερνητικού κλάδου και ότι η κατηγορία αυξάνεται στο επίπεδο των υψηλών εγκλημάτων και των πλημμελημάτων. Ως εκ τούτου, ψήφισα υπέρ της καταδίκης.”

πηγή: independent.co.uk

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων