Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022

«Δεν θα είναι εύκολη η συνάντηση με τον Ερντογάν στη Βάρνα», λένε Τουσκ και Γιούνκερ

Η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας στις 26 Μαρτίου «δεν θα είναι εύκολη», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής των «28» στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τουσκ υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε τις «συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και ότι αναμένεται να θέσει αυτά τα ζητήματα στη συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη Βάρνα. «Θα ασχοληθούμε με ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων και γνωρίζω ότι δεν θα είναι μια εύκολη συνάντηση. Οι ανησυχίες της Ε.Ε. αφορούν όχι μόνο τα περίπλοκα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, αλλά και τις ενέργειες τις Τουρκίας στη Συρία», είπε ο Ντ. Τουσκ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «παραμένουμε γείτονες και πρέπει να βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε».

Ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι θα πάει στη Βάρνα με «ανάμικτα συναισθήματα», καθώς τα προβλήματα με την Τουρκία «μεγαλώνουν», ωστόσο, υπάρχει ένας «ειλικρινής» και «ανοιχτός» διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως είπε, υπάρχουν «διαφωνίες», ωστόσο, η «συνεργασία μας πρέπει να ενισχυθεί».

Δασμοί και Ευρωζώνη

HTML tutorial

Σχετικά με τη συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο του Συμβουλίου για την πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, οι κ.κ. Τουσκ και Γιούνκερ χαιρέτισαν την ανακοίνωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ε.Ε. θα εξαιρεθεί μέχρι την 1η Μαΐου. Ωστόσο, ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η περίοδος είναι πολύ σύντομη για να έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες και ότι η Ε.Ε. θα ζητήσει τη μόνιμη εξαίρεσή της.

Αναφορικά με την «ανοιχτή» συζήτηση για το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ των 19 ηγετών των χωρών – μελών της Ευρωζώνης, ο Ντ. Τουσκ σημείωσε ότι κάποια ζητήματα, όπως ένας προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη, είναι «αμφιλεγόμενα», ωστόσο σε άλλα έχει σημειωθεί πρόοδος και συγκεκριμένες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, τον Ιούνιο, κυρίως σε ό,τι αφορά την τραπεζική ένωση και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

«Ομόφωνη καταδίκη της επίθεσης με νευροτοξική ουσία»

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της υπόθεσης Σκριπάλ, ο Ντ. Τουσκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «ομόφωνη» και «ξεκάθαρη» καταδίκη της επίθεσης στον Ρώσο πρώην διπλό πράκτορα σε βρετανικό έδαφος, ενώ αναφέρθηκε και στα επίσημα συμπεράσματα, σύμφωνα με τα οποία η Ε.Ε. αποδέχεται την άποψη της Μ. Βρετανίας ότι η Μόσχα είναι «κατά πάσα πιθανότητα» υπαίτια για την απόπειρα δολοφονίας και ότι δεν υπάρχει εύλογη εναλλακτική εξήγηση.

«Η Ε.Ε. ανακάλεσε ήδη τον πρέσβη της στη Ρωσία για εξηγήσεις και περιμένω ότι μια σειρά κράτη – μέλη θα λάβουν αντίστοιχα μέτρα σε εθνικό επίπεδο», είπε ο πρόεδρος Τουσκ.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επιδιώξεις της Ε.Ε. στο μέλλον, επισήμανε ότι ο «πιο σημαντικός πολιτικός στόχος» σε αυτή τη «δραματική στιγμή» είναι η «ενότητα», ενώ τόνισε ότι «έχουμε διαφορετικές θέσεις, διαφορετικά συμφέροντα και διαφορετικές παραδόσεις» απέναντι στη Ρωσία, κάνοντας λόγο για «καλό πολιτικό ένστικτο» και «καλή αντίδραση» όλων των ηγετών. Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπήρχαν διαφωνίες για το ζήτημα αυτό στο Συμβούλιο, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, δήλωσε ότι όλοι «καταδίκασαν» την ενέργεια και ότι δεν αποτελεί «αντίφαση» εάν κάποια κράτη-μέλη επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρχουν «ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων