Δεν θα συμμετάσχουν στη συνάντηση για την ειρήνη στη Συρία που θα διεξαχθεί την Τρίτη στο Σότσι της Ρωσίας οι Κούρδοι «εξαιτίας της κατάστασης στο Αφρίν», τον κουρδικό θύλακο της βόρειας Συρίας που αποτελεί εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα στόχο τουρκικής επίθεσης, η οποία συνεχίζεται σήμερα με σφοδρούς βομβαρδισμούς.
«Είχαμε πει προηγουμένως πως, αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί στο Αφρίν, δεν θα μπορέσουμε να είμαστε παρόντες στο Σότσι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος των κουρδικών αρχών, η Φάουζα Γιούσεφ.
Η συνάντηση του Σότσι έχει στόχο να φέρει στο τραπέζι των συνομιλιών εκπροσώπους της κυβέρνησης και σύρους αντάρτες, με πρωτοβουλία της Μόσχας και της Τεχεράνης, συμμάχων του καθεστώτος της Δαμασκού, και της Άγκυρας, που υποστηρίζει τους αντάρτες.
«Η Τουρκία και η Ρωσία είναι οι εγγυητές του Σότσι και αυτές οι δύο χώρες συμφώνησαν για το Αφρίν (σε βάρος των Κούρδων, σ.σ.), κάτι που αντιφάσκει επί της αρχής με τον πολιτικό διάλογο», είπε ακόμη η αξιωματούχος των Κούρδων.
Η Τουρκία επανέλαβε σήμερα με μεγαλυτερη σφοδρότητα τους βομβαρδισμούς επιχειρώντας να σπάσει τις γραμμές της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας, που είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και από την οποία η Άγκυρα απαιτεί να αποσυρθεί από το Αφρίν.
Καθώς ο καιρός έχει καθαρίσει έπειτα από πολλές ημέρες βροχής και ομίχλης, η αεροπορία και το πυροβολικό της Τουρκίας σφυροκόπησαν το πρωί τον λόφο Μπαρσάγια στην περιοχή του Αφρίν, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Η Τουρκία διεξάγει από τις 20 Ιανουαρίου επίθεση σ’ αυτή την περιοχή εναντίον της YPG.’
Χθες Σάββατο η συριακή αντιπολίτευση είχε ανακοινώσει επίσης από την πλευρά της ότι θα μποϊκοτάρει τη συνπάντηση στο Σότσι, έπειτα από έναν νέο άκαρπο γύρο συνομιλιών στη Βιέννη με το καθεστώς της Δαμασκού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
«Το καθεστώς ποντάρει σε στρατιωτική λύση, δεν δείχνει βούληση να αρχίσει μια σοβαρή πολιτική διαπραγμάτευση», εξήγησε ο Νασρ Χαρίρι, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Επιτροπής των Συριακών Διαπραγματεύσεων (CNS) που αντιπροσωπεύει τις κύριες οργανώσεις της αντιπολίτευσης.
Ενώ μερικές δυτικές κυβερνήσεις υποψιάζονται ότι έχει στόχο να παρακάμψει τη διαδικασία του ΟΗΕ,κάτι που η Μόσχα διαψεύδει, η συνάντηση του Σότσι φιλοδοξεί να συγκεντρώσει περίπου 1.600 συμμετέχοντες, αν και θα απουσιάζει το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης.