Γράφει ο Ιάκωβος Ποθητός
Για δύο περίπου μήνες, ακούμε πολιτικούς, δημοσιογράφους, οικονομολόγους, διεθνολόγους, να εκφράζουν την άποψή τους για την διαπραγμάτευση που επιδιώκει η κυβέρνηση αλλά και για την σκληρή στάση της Γερμανίας.
Οι περισσότεροι καταλήγουν στο συμπέρασμα πως οι εταίροι επιθυμούν να τηρήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της κι ελάχιστοι αισιοδοξούν πως στο τέλος θα υπάρξει μία λύση, ένας συμβιβασμός, που θα βοηθήσει την χώρα μας να ξεπεράσει τα ανυπέρβλητα οικονομικά εμπόδια.
Μήπως όμως υπάρχει και κάποια άλλη εκδοχή για την σκληρή στάση της Γερμανίας;
Η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε μία πρωτοβουλία σύναψης πολιτικών και οικονομικών σχέσεων μα την Ρωσία και την Κίνα.
Η Κίνα για πρώτη φορά, αγόρασε Ελληνικά ομόλογα έστω και μικρής αξίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Μόσχα στις 8 Απριλίου. Άραγε γιατί αυτή η βιασύνη αφού ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει προσκληθεί στη Μόσχα με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων από τη νίκη των Συμμάχων επί της χιτλερικής Γερμανίας στις 9 Μαΐου;
Είναι γεγονός πως το Κρεμλίνο εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να κάνει το δικό του μεγάλο βήμα καλής θέλησης για την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων, βάζοντας τέλος στο εμπάργκο των αγροτικών προϊόντων και εξαιρώντας από αυτό μόνο την Ελλάδα αφού η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα τοποθετήθηκε υπέρ της Ρωσίας στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Το Κρεμλίνο το «πιστώνει» στην Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα και ήδη πολλές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και πολιτικών παραγόντων φανερώνουν πως οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο.
Δημοσιεύματα μάλιστα θέλουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να είναι έτοιμος να στηρίξει οικονομικά την Ελληνική κυβέρνηση αν οι «εταίροι» της επιμείνουν στην σκληρή τους στάση.
Η Κίνα επίσης, επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί ακόμα περαιτέρω της εμπορικές της σχέσεις με την Ευρώπη και γι’ αυτό σχεδιάζει σειρά επενδύσεων στην Ελλάδα τόσο σε λιμάνια, όσο και σε αερολιμένες και σιδηροδρόμους. Το «Ελευθέριο Βενιζέλος» και ο ΟΣΕ είναι μέσα στους στρατηγικούς της σχεδιασμούς.
Αυτά είναι βέβαιο πως τρομάζουν πρώτα την Αμερική που βλέπει να «θαμπώνει» μέρα με τη μέρα, όλο και περισσότερο, το «στέμμα» του Πλανητάρχη αλλά και την Γερμανία που νοιώθει να χάνει την δύναμή της, την κυριαρχία της στην Ευρώπη.
Η δημιουργία της BRICS, ενός νέου διεθνούς πολιτικού και οικονομικού οργανισμού των κορυφαίων αναδυομένων αγορών, που αποτελείται από πέντε χώρες τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τη Νότια Αφρική και με κεφάλαιο εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, αποτελεί έναν ακόμη εφιάλτη για την Αμερική και την Γερμανία.
Είναι γνωστό, πως η Ρωσία και η Κίνα θέλουν την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να την χρησιμοποιούν σαν την πύλη προς τις αγορές της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης που δείχνει αδύναμη να τους ανταγωνιστεί.
Μήπως η σκληρή γραμμή που τηρεί η Γερμανία και οι άλλοι «εταίροι» σε βάρος της Ελλάδας είναι για να την υποχρεώσουν να γονατίσει και να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για συνεργασία με την Ρωσία και την Κίνα διαφορετικά, αν επιμείνει η Ελλάδα στον σχεδιασμό της, να την υποχρεώσουν να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να «κλείσει» έτσι η πόρτα της Ευρώπης για την Κίνα και τη Ρωσία;
Μήπως η λυσσαλέα στάση των ντόπιων και ξένων συμφερόντων έχει άλλο στόχο από αυτόν που μας δείχνουν;
Ας είμαστε προσεκτικοί γιατί η αλήθεια αρκετές φορές, δεν είναι αυτή που δείχνουν στους λαούς οι ισχυροί…