Με μια τυπική δικαιολογία στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου επιχείρησαν να δικαιολογήσουν την αλλαγή στο χρόνο του ανασχηματισμού που αρχικά οι ίδιοι είχαν προσδιορίσει για σήμερα.
Προφανώς αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: Πρώτον για να μετρηθεί αυτόνομα το διάγγελμα του πρωθυπουργού από την Ιθάκη για το τέλος του μνημονίου. Δεύτερον και κυριότερο, γιατί οι διαπραγματεύσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους προς αποπομπή και μετακίνηση δεν είναι και τόσο εύκολες.
Αρχικά, από τα ονόματα που έχουν ακουστεί ότι φεύγουν, όπως για παράδειγμα του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, υπάρχει σθεναρή αντίσταση και μεγάλο παζάρι. Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που ακούγεται ότι υπάρχει πρόθεση να μπει στο κυβερνητικό σχήμα κάποιος άλλος πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα ο Γιάννης Ραγκούσης.
Επίσης, υπάρχει σαφής εμπλοκή στο θέμα του υπουργού Εσωτερικών καθώς οι πρώτες διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου έφεραν τον Πάνο Σκουρλέτη να μετακινείται στην Κουμουνδούρου για να αναλάβει τη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Και εκεί αρχίζει η εμπλοκή. Κατ αρχήν ο νυν γραμματέας Παναγιώτης Ρήγας έσπευσε να δηλώσει σχεδόν κατηγορηματικά ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει και ότι στη θέση του γραμματέα τον έχει εκλέξει η κεντρική επιτροπή.
Από τη δική του πλευρά και ο Πάνος Σκουρλέτης κρατάει μια μεσοβέζικη στάση. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι ότι καλύτερο γι’ αυτόν να παραλάβει έναν διαλυμένο κομματικό μηχανισμό και να τον φέρει σε θέση μάχης γνωρίζει πως σε περίπτωση επιμονής από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να διαπραγματευθεί για τα… ανταλλάγματα.
Στην υπόθεση του ανασχηματισμού, τέλος υπάρχει δύο ακόμη παράμετροι:
- Η αναζήτηση κάποιων ονομάτων που θα σηματοδοτούν το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρύτερη κεντροαριστερά, χωρίς όμως να είναι επαγγελματίες πολιτικοί.
- Η διατήρηση των εσωκομματικών συσχετισμών κυρίως με την ομάδα των 53+.
Και σε αυτό αξίζει να επισημανθεί η πρώτη δημόσια, μετά από ημέρες, παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου που περιείχες σαφείς… τροχιοδεικτικές βολές προς τον Αλέξη Τσίπρα.
Σε δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου σημειώνει ότι, «ο Οδυσσέας έφτασε στην Ιθάκη αλλά είχε αγώνα να δώσει. Τον παραμόνευαν οι Μνηστήρες. Τους νίκησε με τη βοήθεια των δικών του πιστών ανθρώπων».
Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών έχει ως εξής:
«Γράφουμε νέες σελίδες μετά την πολιτική οδύσσεια των Μνημονίων. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά τις γράφουμε μαζί με τους ανθρώπους που μας στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια στην κυβέρνηση και το κόμμα. Χρειάζεται να συνεχίσουμε με την ίδια αφοσίωση και με τις ίδιες αξίες για την υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας, για τους μισθούς και τις συντάξεις, για τις εργασιακές σχέσεις και για μια παιδεία και υγεία αντάξια του λαού μας. Δεν ξεχνάμε ούτε τον πόνο, ούτε τις ελπίδες αυτού του λαού. Πρωτίστως ξέρουμε ότι δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας χωρίς την κοινωνία δίπλα μας, χωρίς το κόμμα πλαισιωμένο από τους καλύτερους από εμάς. Ο Οδυσσέας έφτασε στην Ιθάκη αλλά είχε αγώνα να δώσει. Τον παραμόνευαν οι Μνηστήρες. Τους νίκησε με τη βοήθεια των δικών του πιστών ανθρώπων».
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός αναζητεί ένα κυβερνητικό σχήμα αφοσιωμένο, αποτελεσματικό και ικανό να κρατήσει ψηλά τους τόνους σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όπου θα κυριαρχήσουν υψηλοί τόνοι και σκληρές αντιπαραθέσεις με το κόμμα και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.