Τον Ιανουάριο του 2013 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε πλεόνασμα 392 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 865 εκατ. ευρώ το 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Πρόκειται για εντυπωσιακή διαφορά. Υπενθυμίζεται ότι ο ΦΠΑ Ιανουαρίου ήταν 160 εκατ. ευρώ κάτω του στόχου. Η υπερκάλυψη της τρύπας των 241 εκατ. ευρώ στα έσοδα του Ιανουαρίου με «συγκράτηση» δαπανών της τάξεως του 1,1 δισ. ευρώ, δεν αλλάζει καθόλου τη δεινή θέση στην οποία εισέρχεται η κυβέρνηση Σαμαρά και μαζί της ολόκληρη η χώρα.
Η δραματική κατάσταση στην οποία εισέρχεται πλέον η πολιτική του μνημονίου δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το «φωτεινό παραπέτασμα» από τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της κυβέρνησης, η οποία βιάστηκε να διαρρεύσει πώς θα μοιραστούν τα κονδύλια των 18,4 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ την περίοδο 2014-2020, όταν το τρέχον ΕΣΠΑ έχει εγκληματική καθυστέρηση.
Οι πιέσεις της Τρόικας εντείνονται στο παρασκήνιο. Η Τρόικα διαπιστώνει δημοσιονομικό κενό 2-4 δις. ευρώ, ζητά άμεση απελευθέρωση των πλειστηριασμών για να εγκρίνει περισσότερες δόσεις για την πληρωμή των φόρων και μάλλον η δόση του Φεβρουαρίου (2,8 δισ. ευρώ) θα καθυστερήσει. Ζητά απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις και πιέζει με το επαναλαμβανόμενο μότο «κάντε τα εσείς για να μην τα κάνουμε εμείς». Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου πως η κυβέρνηση δεν δέχεται πιέσεις για απολύσεις, δεν γίνεται πιστευτή από κανένα.
Εφόσον την ερχόμενη Δευτέρα ψηφισθεί το μεσοπρόθεσμο από τη Βουλή, όλο το παιγνίδι μεταφέρεται προς το τέλος του μήνα που θα έρθουν οι μεγάλοι Τροϊκανοί για να το αποτιμήσουν και να δουν πού δεν αποδίδουν ορισμένες πολιτικές. Ο Μάρτιος ίσως αποδειχθεί ο πιο δύσκολος μήνας της χρονιάς.