Σε μείζον ζήτημα έχει αναδειχθεί τα τελευταία 24ωρα η νέα άνοδος των τιμών του πετρελαίου, με το Brent να ξεπερνά στιγμιαία ακόμη και τα 91 δολάρια, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο. Από την αρχή του έτους μάλιστα μέχρι σήμερα, ο δείκτης τιμών του πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά 18%, ενώ ο δείκτης αναφοράς WTI (αργό) έχει σημειώσει άνοδο 21%.
Σύμφωνα με την UBS, η τελευταία αύξηση των τιμών οφείλεται σε νέες γεωπολιτικές ανησυχίες. Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή κλιμακώθηκαν περαιτέρω μετά την επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ανακοινώνουν την αναστολή όλων των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ.
Επίσης, η Ουκρανία συνέχισε τις επιθέσεις της κατά των διυλιστηρίων πετρελαίου της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να μειώσει τα έσοδα της τελευταίας από το πετρέλαιο.
Ανεπαρκής η προσφορά
Αλλά τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς στήριξαν επίσης το ράλι ανόδου, κατά την UBS. Ενώ το αργό πετρέλαιο Brent μπορεί να μην κινηθεί σημαντικά υψηλότερα από το τρέχον επίπεδό του, οι αναλυτές της UBS πιστεύουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα υποστηριχθούν βραχυπρόθεσμα, εν μέσω μιας ελαφρώς ανεπαρκούς προσφοράς αγοράς.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΠΕΚ+ έχει επαναλάβει τη δέσμευσή του για συμμόρφωση στις περικοπές παραγωγής. Η Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης του ΟΠΕΚ+ (JMMC) αυτή την εβδομάδα σημείωσε υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης στις συνεχιζόμενες περικοπές παραγωγής του καρτέλ, αλλά έδωσε και πάλι έμφαση στη βελτίωση της συμμόρφωσης για χώρες που έχουν υπερπαραγωγή τους τελευταίους μήνες.
Έτσι, κατά τη UBS η ανανεωμένη εστίαση είναι πιθανό να διατηρήσει την αγορά πετρελαίου υποτροφοδοτούμενη. Άλλωστε, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Reuters έδειξαν ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Μάρτιο μειώθηκε κατά 50.000 βαρέλια την ημέρα από τον Φεβρουάριο.
Εάν οι χώρες που έχουν υπερπαραγωγή μέχρι στιγμής αντισταθμίσουν και μειώσουν την παραγωγή τους, η παραγωγή του ΟΠΕΚ+ είναι πιθανό να μειωθεί περαιτέρω κατά το δεύτερο τρίμηνο. Και η προσφορά θα πρέπει να παραμείνει περιορισμένη ακόμη και μετά τον τερματισμό των εθελοντικών περικοπών του ΟΠΕΚ+.
Στο βασικό σενάριο της UBS είναι ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ+ θα χαλαρώσουν ορισμένες από τις περικοπές παραγωγής τους τον Ιούνιο. Όμως, όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν, το καρτέλ δεν θα άρει τις περικοπές στην παραγωγή εάν δεν πιστεύει ότι η αγορά πετρελαίου μπορεί να απορροφήσει επιπλέον βαρέλια.
Επίσης, οποιαδήποτε χαλάρωση των περικοπών στην παραγωγή θα είναι σταδιακή και θα απαιτηθεί συνεχής πτώση των αποθεμάτων πετρελαίου για να συμβεί αυτό, κατά την άποψη της UBS. Η JMMC αυτή την εβδομάδα επανέλαβε τις προηγούμενες οδηγίες ότι «θα συνεχίσει να αξιολογεί στενά τις συνθήκες της αγοράς» και είναι έτοιμη «να λάβει πρόσθετα μέτρα ανά πάσα στιγμή». Εκτός του ΟΠΕΚ+, η αύξηση της προσφοράς προβλέπεται να επιβραδυνθεί από το περσινό επίπεδο.
Ισχυρή η ζήτηση
Στη σκιά της προσφοράς, οι δείκτες ζήτησης υψηλών συχνοτήτων υποδηλώνουν ότι η συνολική κατανάλωση πετρελαίου είναι υψηλότερη από το αναμενόμενο φέτος. Τον περασμένο μήνα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αύξησε την εκτίμησή του για την αύξηση της ζήτησης το πρώτο τρίμηνο κατά 270.000 βαρέλια/ημέρα σε 1,7 εκατ. β/η σε ετήσια βάση.
Η συσσώρευση αποθεμάτων πετρελαίου έχει επίσης υπονομεύσει τις προσδοκίες πολλών συμμετεχόντων στην αγορά. Καθώς πλησιάζει η θερινή σεζόν στις ΗΠΑ και η παγκόσμια δραστηριότητα πτήσεων βελτιώνεται σχεδόν σε επίπεδα προ πανδημίας, η UBS συνεχίζει να βλέπει ισχυρή ζήτηση. Προβλέπει επίσης αύξηση της ζήτησης πετρελαίου σε 1,4 εκατ. β/η για το 2024 συνολικά, υψηλότερο από το ρυθμό αύξησης των 1,2 εκατ. που παρατηρήθηκε μεταξύ 2000 και 2019.
Έτσι, καθώς οι γεωπολιτικές συγκρούσεις παραμένουν ως διαρκής κίνδυνος, η UBS συνεχίζει να βλέπει οφέλη από τη διατήρηση του πετρελαίου σε ένα χαρτοφυλάκιο για σκοπούς διαφοροποίησης και αντιστάθμισης κινδύνου. Οι επενδυτές με υψηλή ανοχή κινδύνου μπορούν επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο είτε να πουλήσουν τον κίνδυνο πτώσης των τιμών του Brent για να δημιουργήσουν απόδοση είτε να προσθέσουν έκθεση σε μακροχρόνια συμβόλαια πετρελαίου Brent.
Αλεξάνδρα Τόμπρα
Πηγή ot.gr