Ο ιρακινός έμπορος Μοχάμεντ δεν έχει ξαναδεί μια τόσο ζοφερή τουριστική περίοδο: η πολυετής ξηρασία έχει συρρικνώσει τη μαγευτική λίμνη Χαμπανίγια, κρατώντας μακριά τους παραθεριστές που κάποτε συνέρρεαν εκεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
«Τα τελευταία δύο χρόνια υπήρχε κάποια δραστηριότητα, αλλά τώρα δεν υπάρχει πλέον νερό», δήλωσε ο 35χρονος Μοχάμεντ, ζητώντας να κατονομαστεί μόνο με το μικρό του όνομα.
Είχε απλώσει φουσκωτά πλεούμενα για το νερό, δίχτυα και μπλουζάκια μπροστά από το παραλίμνιο κατάστημά του, αλλά περίμενε λίγους ή και καθόλου πελάτες.
«Φέτος, είναι όλα στεγνά!» δήλωσε ο Μοχάμεντ στο AFP, με το πουκάμισό του μούσκεμα στον ιδρώτα στην αφιλόξενη ζέστη των σχεδόν 50 βαθμών Κελσίου.
Οι ακτογραμμές στην Χαμπανίγια, περίπου 70 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Βαγδάτης, έχουν υποχωρήσει κατά αρκετές δεκάδες μέτρα μετά από τέσσερα συνεχόμενα χρόνια ξηρασίας που κατέστρεψαν τμήματα της χώρας.
Τα Ηνωμένα Έθνη κατατάσσουν το Ιράκ που αντιμετωπίζει πρόβλημα με το νερό ως μία από τις πέντε χώρες που πλήττονται περισσότερο από ορισμένες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Όταν είναι γεμάτη, όπως ήταν για τελευταία φορά το 2020, η λίμνη μπορεί να συγκρατήσει έως και 3,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, δήλωσε ο Τζαμάλ Οντέ Σαμίρ, διευθυντής υδάτινων πόρων στην επαρχία Άνμπαρ, όπου βρίσκεται η Χαμπανίγια.
Όμως, τώρα «η λίμνη δεν περιέχει περισσότερα από 500 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού», δήλωσε στο AFP.
Μαγαζιά όπως του Μοχάμεντ και εξοχικά σπίτια δίπλα στη λίμνη είναι τώρα άδεια στην καρδιά του καλοκαιριού. Στην παραλία, αδέσποτα σκυλιά περιφέρονται ανάμεσα σε αχρησιμοποίητες ομπρέλες.
Για να φτάσουν στο νερό, οι επισκέπτες πρέπει να περπατήσουν μέσα από βρωμερή λάσπη που κάποτε βρισκόταν κάτω από την επιφάνεια της λίμνης.
«Το μοναδικό μέρος για χαλάρωση»
Το θέρετρο δημιουργήθηκε γύρω από την τεχνητή λίμνη το 1979 και έγινε δημοφιλής προορισμός για τουρίστες από όλη τη Μέση Ανατολή τα επόμενα χρόνια.
Η μείωση των βροχοπτώσεων τα τελευταία τέσσερα χρόνια και η άνοδος της θερμοκρασίας έχουν πλήξει σκληρά τη Χαμπανίγια μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης χώρας.
Η Βαγδάτη κατηγορεί την κατασκευή φραγμάτων από την Τουρκία ότι είναι υπαίτια για την απίστευτα χαμηλή στάθμη των υδάτων στον ποταμό Ευφράτη, ο οποίος τροφοδοτεί τη λίμνη και διέρχεται επίσης από τη Συρία.
«Τα στρατηγικά αποθέματα νερού στο Ιράκ βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους» εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, προειδοποίησε ο Χάλεντ Σαμάλ, εκπρόσωπος του υπουργείου υδάτινων πόρων.
Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βαγδάτη, ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τερκ προειδοποίησε ότι «η άνοδος της θερμοκρασίας συν την ξηρασία και το γεγονός ότι η απώλεια της ποικιλομορφίας είναι μια πραγματικότητα, είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για το Ιράκ και για τον κόσμο».
Ο Σάντα’α Σάλεχ Μοχάμεντ, ντόπιος αξιωματούχος που επιβλέπει τα οικονομικά στο θέρετρο Χαμπανίγια, δήλωσε ότι «η λίμνη έχει υποχωρήσει» και ο τουρισμός έχει γίνει «πραγματικά πολύ αδύναμος».
«Η λίμνη έχει γίνει μια λίμνη με στάσιμο νερό, ακατάλληλη για κατανάλωση ή για κολύμπι», είπε.
Όταν βράδυάζει και οι θερμοκρασίες πέφτουν ελαφρώς, λίγοι άνθρωποι φθάνουν τελικά για να κάνουν μπάρμπεκιου στην παραλία.
Ο Κασέμ Λάφτα ήρθε με την οικογένειά του από την κοντινή πόλη Φαλούτζα.
«Παλαιότερα, ερχόμασταν εδώ και ήταν πολύ καλύτερα, το νερό ήταν πιο ψηλά», είπε ο 45χρονος έμπορος.
Είπε ότι ελπίζει ότι οι αρχές θα αναζωογονήσουν τη λίμνη.
«Είναι το μόνο μέρος όπου οι άνθρωποι από το Άνμπαρ, το νότιο Ιράκ και τη Βαγδάτη μπορούν να έρθουν για να χαλαρώσουν».
Πηγή: AFP