«Μέσα από τις διαρκείς κρίσεις, την αυτοθυσία, την προσπάθεια, την αυταπάρνηση και βασισμένοι όλοι μας στο υστέρημα του ελληνικού λαού, χτίζουμε την πιο ισχυρή Ελλάδα που είδαμε ποτέ», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε ομιλία του στην αεροπορική βάση της Σούδας, στην 115 Πτέρυγα Μάχης, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της Διμερούς Διακλαδικής Συνεκπαίδευσης Ελλάδας-ΗΠΑ «POSEIDON’S RAGE 22», την οποία παρακολουθεί με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά και τον Αμερικανό πρέσβη Νικόλαο Τσούνη ενώ συμμετέχουν αμερικανικά F-35.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Έλληνες και Αμερικανοί πιλότοι εκπαιδεύτηκαν μαζί για δεύτερη συνεχή χρονιά «πάνω από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σε ένα ευρύ φάσμα σεναρίων και ένα ευρύ φάσμα αποστολών, αλλά με έναν μόνο στόχο: Τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της δημοκρατίας».
Σημείωσε, δε, πως αυτή ήταν η πρώτη εκπαίδευση με πραγματικά πυρά των F-35 στην Ευρώπη και η πρώτη ανάπτυξη ολόκληρης μοίρας σε άλλη βάση.
«Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι σύμμαχοι επιλέγουν το μαχητικό αεροσκάφος F-35 για τις δικές τους αεροπορικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας», τόνισε ο κ. Δένδιας και εξέφρασε την ελπίδα να δούμε σύντομα αμερικανικά F-35 να εκπαιδεύονται μαζί με ελληνικά F-35.
«Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν αναβαθμίσει σημαντικά την αμυντική τους συνεργασία, μεταξύ άλλων με δύο πρωτόκολλα, τα οποία είχα την τιμή να υπογράψω με τους Αμερικανούς ομολόγους μου», επεσήμανε και υπενθύμισε πως προστέθηκαν στην αρχική συμφωνία νέες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα.
«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απέδειξε ότι είχαμε δίκιο στη στρατηγική μας πρόβλεψη», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει γίνει ένα σημαντικό σημείο εισόδου για την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων, αλλά και ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος».
«Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ στάθηκαν για άλλη μια φορά πλάι πλάι για να διαφυλάξουν τις θεμελιώδεις αξίες τους, παρά την πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκαν οι αξίες μας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.
Σημείωσε πως και οι δύο χώρες απέστειλαν ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και επέβαλαν βαριές κυρώσεις στη Ρωσία, όπως έκαναν όλοι οι σύμμαχοί μας, «με μία εξαίρεση».
«Η ιστορικά ταραγμένη περιοχή μας δεν αντέχει άλλες προκλητικές, επιθετικές και αναθεωρητικές ενέργειες και συμπεριφορές. Πρέπει να συνεργαστούμε για να διατηρήσουμε την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής», τόνισε ο κ. Δένδιας.
Όπως επεσήμανε, η Ελλάδα κινείται σε αυτόν τον δρόμο τα τελευταία χρόνια, έχοντας υπογράψει συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, έχοντας συμφωνήσει με την Αλβανία να παραπέμψουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με το φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East Mediterranean Gas Forum), τις συμφωνίες με τη Γαλλία και τα ΗΑΕ, τις πολυάριθμες πολυμερείς μορφές συνεργασίας με τους αξιόπιστους περιφερειακούς εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας 3+1 με το Ισραήλ, την Κύπρο και τις ΗΠΑ. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι αυτό το σχήμα θα γίνει το συντομότερο τετραμερές.
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε «εξαιρετικά περήφανος», «όχι μόνο για τις εξαιρετικές μηχανές που βρίσκονται πίσω μου, οι οποίες εξασφαλίζουν την αεροπορική υπεροχή στην περιοχή μας, αλλά και για το εξαιρετικό έμψυχο δυναμικό που βρίσκεται μπροστά μου».
Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ