«Και φίλοι είμαστε, και μαλώσαμε», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σχολιάζοντας την προσωπική του σχέση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Στην Άγκυρα μαλώσαμε», είπε αναφερόμενος στην διένεξη που είχε on camera με τον κ. Τσαβούσογλου στις 15 Απριλίου του 2021, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.
«Η ατμόσφαιρα αμέσως μετά στο τραπέζι, που αναγκάστηκε να καθίσει δίπλα μου, ήταν φρίκη. Τα πρώτα είκοσι λεπτά ήταν πάγος. Μαλώσαμε. Μαλώσαμε όμως για κάτι που δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό, δεν μπορεί να είσαι μέσα στην Άγκυρα, να ακούς ισχυρισμούς που είναι τελείως αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο και να μένεις σιωπηλός, απλώς και μόνο επειδή είσαι φιλοξενούμενος ενός φίλου σου. Δε γίνονται αυτά τα πράγματα. Είναι ξέρετε το γνωστό ”φίλος μεν, φιλτάτη δε η αλήθεια”», αποκάλυψε ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στο κανάλι στο Youtube του Γιάννη Σαρακατσάνη.
Πάντως, όπως υπογράμμισε, ακόμα και αυτή η σχέση βοηθάει στο να υπάρχει ένα κανάλι επικοινωνίας.
Κάνοντας μια αναδρομή στα τελευταία χρόνια, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι ήταν δύσκολα χρόνια για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Δε σας κρύβω ότι αυτά τα 3,5 χρόνια , και το δύσκολα είναι understatement. εφιάλτης ήταν. Φτάσαμε στα όρια του πολέμου με την Τουρκία, αυτό δεν είναι αστείο. Αυτό που αναγκαζόμαστε εμείς να έχουμε στην ψυχή μας σαν κίνδυνο, άλλοι άνθρωποι στον πλανήτη το έχουν ξεπεράσει εδώ και δεκαετίες», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι πιστεύει πως Ελλάδα και Τουρκία έχουν κοινά συμφέροντα.
«Και αν η Τουρκία καταλάβει ότι το να λύσει τη διαφορά της με την Ελλάδα είναι και προς το δικό της συμφέρον, το συμφέρον μιας ευρωπαϊκής, δημοκρατικής, πλούσιας Τουρκίας, όχι προς το συμφέρον μιας αυτοκρατορικής, οπισθοδρομικής Τουρκίας, τότε μπορούμε να βρούμε άκρη», εκτίμησε.
Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις βασικές αρχές της εξωτερικής πολιτικής και τον μεγάλο αριθμό ταξιδιών που έκανε, προκειμένου να ενισχυθούν οι σχέσεις της Ελλάδας με μία σειρά κρατών. «Αν είσαι Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών έρχονται όλοι σε εσένα, αν είσαι Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, πρέπει να είσαι πολύ περισσότερο εξωστρεφής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε επίσης στον πόλεμο στην Ουκρανία και τη θέση που πήρε η Ελλάδα, «τη μόνη θέση που ήταν επιτρεπτή στη βάση των αρχών και των συμφερόντων μας, ότι τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάζουν με τη βία».
Κλήθηκε επίσης να απαντήσει ποιους ηγέτες που έχει ξεχωρίσει, αναφέροντας τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας Σ. Τζαϊσάνκαρ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, τον οποίο χαρακτήρισε «από τους πιο επικίνδυνους, εάν δεν προσέξεις πώς θα συνομιλήσεις μαζί του». «Την πρώτη φορά που σε βλέπει, σου επιτίθεται αμέσως. Εμένα την πρώτη φορά που με είδε με τηγάνιζε επί 2,5 ώρες», είπε χαρακτηριστικά. «Για να έχετε μια εικόνα, μια νορμάλ υπουργική επίσκεψη κρατάει τρεις. Αυτή κράτησε εφτά», πρόσθεσε.