Την ανάγκη εξασφαλιστεί ότι επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα θα λειτουργούν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε χαιρετισμό που απηύθυνε, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, στη διαδικτυακή εκδήλωση «UNESCO: Ανοικτή Επιστήμη-Τεχνική Νοημοσύνη. Νέοι Ορίζοντες και Όρια», πρωτοβουλία του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».
Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, σε παγκόσμιο επίπεδο λαμβάνει χώρα ο μετασχηματισμός της επιστήμης σε ανοικτή επιστήμη.
“Η Ανοικτή Επιστήμη δεν θα αποτελεί, πλέον, προνόμιο και αγαθό αποκλειστικά για την επιστημονική κοινότητα”, επεσήμανε. “Θα καταστεί πεδίο κοινωνικής συμμετοχής. Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες και οι κοινότητες θα μπορούν να συνδιαμορφώνουν τις προτεραιότητες της έρευνας, να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην εξέλιξή της”.
“Τη σημασία της μετεξέλιξης αυτής κατέδειξε η πανδημία, αναδεικνύοντας, κατά τον πλέον εμφατικό τρόπο, τη σημασία των ανοιχτών επιστημονικών πρακτικών για την προώθηση της έρευνας. Επίσης, για την ενίσχυση των δεσμών επιστήμης και κοινωνίας”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε μάλιστα ότι η Σύσταση της UNESCO για την ανοιχτή επιστήμη ενθαρρύνει την υιοθέτηση ανοιχτών επιστημονικών πρακτικών.
Παράλληλα, επεσήμανε, “η ανοικτή επιστήμη συνιστά βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναγνωρίζεται, δε, ως κρίσιμος επιταχυντής για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών”.
Η επιστημονική έρευνα οδήγησε, μεταξύ άλλων, σε ραγδαία αύξηση των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης, σημείωσε και πρόσθεσε πως η σύσταση της UNESCO για τη δεοντολογία της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί απάντηση στις νέες προκλήσεις που τίθενται. Τονίζει τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στην κοινωνία και επιδιώκει να μειώσει τους κινδύνους που συνεπάγεται.
“Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από το υπουργείο Εξωτερικών έχει οδηγήσει σε ουσιαστική βελτίωση και επιτάχυνση των παρεχομένων προξενικών υπηρεσιών”, υπογράμμισε ο κ. Δένδιας. “Αυτό έγινε σαφές ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας. Παρά τα περιοριστικά μέτρα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών εξακολούθησαν να παράγουν έργο και να εξυπηρετούν τους πολίτες”.
“Σεβόμενοι τους διεθνείς κανόνες και τα ανθρώπινα δικαιώματα οφείλουμε να αγκαλιάσουμε τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα. Ταυτόχρονα, έχουμε χρέος να εξασφαλίσουμε ότι θα λειτουργούν πάντα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου”, κατέληξε.