Ο αναθεωρητισμός διεθνώς εις βάρος των συνθηκών και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών υπέστη ένα βαρύτατο πλήγμα, τόνισε αργά χθες βράδυ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό ΣΚΑΙ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στη διεθνή αντίδραση κατά της ρωσικής εισβολής.
Επίσης εκτίμησε ότι η Τουρκία εξ αυτού το γεγονότος θα υποχρεωθεί από τη διεθνή ατμόσφαιρα να ανασχέσει τον λεκτικό αναθεωρητισμό της και στην πράξη. Ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι θα μεταβεί στο Κίεβο για να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογο του Ντ
«Στο σύνολό τους οι δημοκρατίες βρίσκονται απέναντι στον αναθεωρητισμό. Και επίσης με πολύ καθαρή θέση και καθαρό λόγο, ανεξαρτήτως θυσιών και πέραν εκβιασμών» επισήμανε ο Νίκος Δένδιας και εξέφρασε την πεποίθηση πως «αυτό είναι κάτι που για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό σαν κεκτημένο και γι’ αυτό, πέραν από τις αρχές μας, είναι και κάτι το οποίο στηρίζουμε ολόθερμα». Λειτουργεί, όπως υπογράμμισε, «σαν μια οιονεί ασπίδα για τα δικά μας συμφέροντα, για το δικό μας μέλλον και για το σκαλί δημιουργίας μιας Ευρώπης πολύ πιο συνεκτικής απ’ ό,τι μέχρι τώρα».
Σχολίασε επίσης ότι είναι εκτός κάθε παραδεκτής λογικής η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που κανείς δεν μπορεί παρά να το καταδικάσει επί της αρχής αμέσως. Αυτό έκαναν οι δυτικές δημοκρατίες, τόνισε.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το τουρκικό αναθεωρητικό αφήγημα ως συνολική παρουσίαση θέσεως, υπέστη ένα βαρύ πλήγμα και εκτίμησε πως η Τουρκία θα υποχρεωθεί από τη διεθνή ατμόσφαιρα να ρίξει τους τόνους του αναθεωρητισμού της και εν τη πράξει να ακυρώσει τον οποιοδήποτε πραγματικό αναθεωρητισμό στο ορατό μέλλον. Εξέφρασε δε την ελπίδα, ότι με τη διαμορφούμενη άποψη της διεθνούς κοινότητας ότι τέτοιους είδους επεμβάσεις δια της ισχύς των όπλων δεν είναι αποδεκτές, αυτό θα γίνει επαρκώς αντιληπτό από το τουρκικό σύστημα.
Μάλιστα, επισήμανε εκ νέου, πως το γεγονός ότι η Τουρκία παραμένει με στρατό κατοχής στην Κύπρο συνιστά την ωμότερη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στην Ευρώπη μέχρι τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη μη εφαρμογή των κυρώσεων από την Τουρκία, ο υπουργός εκτίμησε ότι μακροπρόθεσμα ουδείς μπορεί να πατάει σε δύο βάρκες. Διαβεβαίωσε πως όλοι έχουν παρατηρήσει το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιβάλλει κυρώσεις και συμφώνησε με το δημοσιογραφικό σχόλιο ότι αυτό γίνεται ανεκτό. «Λόγω της συγκυρίας, της δημιουργίας πολλαπλών μετώπων το ανέχονται» ανέφερε
Σε ό,τι αφορά τη στάση της Ελλάδας, κατέστησε σαφές ότι η πολιτική της δεν ετεροκαθορίζεται, αλλά αυτοπροσδιορίζεται γιατί αυτή είναι η θέληση της κοινωνίας και αυτό είναι κάτι που υπηρετεί τη χώρα και τα συμφέροντά της.
«Η Ελλάδα επέλεξε ένα ευρωπαϊκό μέλλον. Το χειρότερο που θα μπορούσε να είχε κάνει είναι να είχε διαφοροποιηθεί από την ΕΕ, να είχε σπάσει τη συναίνεση. Τότε θα ήμασταν πραγματικά στη γωνία, είπε.
Σχετικά με την ανοικτή πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας να επισκεφτεί το Κίεβο, ο Νίκος Δένδιας είπε πως θα πάει μόλις ο Ντμίτρο Κουλέμπα επιστρέψει και ανέδειξε το ενδιαφέρον που έχει για την Ελλάδα «το παραθαλάσσιο κομμάτι της Μαύρης Θάλασσας, το κομμάτι που ιστορικά ελληνικοί πληθυσμού υπήρξαν, άκμασαν και συνεχίζουν να υπάρχουν και σήμερα».
Σε ό,τι αφορά το αίτημα του Προέδρου της Ρωσίας οι ξένοι αγοραστές φυσικού αερίου να πληρώνουν σε ρούβλια, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως η ΕΕ έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς και σε απειλές.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη στάση του Ρώσου ομολόγου του, Σερκέϊ Λαβρόφ , με τον οποίο συντάθηκε στη Μόσχα 6 ημέρες πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής και έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία. Είπε πως διατηρεί την αντίληψη ότι ο συνομιλητής του δεν γνώριζε.
Σε ό,τι αφορά τον αγωγό EastMed, υπογράμμισε την ανάγκη μελέτης με τις νέες τιμές του αερίου και τις νέες ανάγκες. Ως οικονομικό εγχείρημα έχει να κάνει με την οικονομική του βιωσιμότητα, με τις τιμές του φυσικού αερίου και με το κόστος, εξήγησε. Ως προς τη στάση των ΗΠΑ, είπε πως προ της κρίσης, το σχόλιο ενός Αμερικανού επισήμου είχε να κάνει με τον αγωγό, όχι με την όδευση και συμπλήρωσε: Στο ίδιο έγγραφο, για το καλώδιο ήταν απολύτως θετικός. Το γεωπολιτικό επιχείρημα αφορά την όδευση. Το κόστος είναι το οικονομικό επιχείρημα.
Επιπροσθέτως, ανέφερε πως η άλλη πιθανότητα είναι η ελληνογυπτιακή συμφωνία, η οποία μπορεί να έχει μεταφορά είτε αγωγού είτε καλωδίου.
Εξαιρετικά υπερήφανος δήλωσε ο κ. Δένδιας για την διαμόρφωση των Ελληνο-Αιγυπτιακών σχέσεων και διαμήνυσε πως η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία είναι υπαρξιακής σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη, διότι αποτελεί δυνάμει τον χώρο ενεργειακής σύνδεσης της Ευρώπης με την Αφρική. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ελλάδα να επιτρέψει την αμφισβήτηση αυτής της συμφωνίας, ανεξαρτήτως συνθηκών».
Σε ότι αφορά το επικαλούμενο τουρκοκλυβικό μνημόνιο ο κ. Δενδιας κατέστησε σαφές ότι αυτό δεν υφίσταται και αποτελεί γελωτοποιό στοιχείο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ