«Τα σύνορα της χώρας φυλάσσονται και θα φυλαχθούν απολύτως» διαμήνυσε ο Ν. Δένδιας επισημαίνοντας πως «είναι φανερό ότι υπήρξαν από την τουρκική πλευρά δηλώσεις αρμοδίων παραγόντων που είναι λογικό να προκαλούν ανησυχίες».
Μιλώντας στον Θέμα 104,6, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «βεβαίως και θα γίνει ο φράχτης. Ο φράχτης είναι για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικων ροών που η Τουρκία χρησιμοποιεί ως υβριδική απειλή».
Σημείωσε ακόμη πως «ο φράχτης είναι πέραν αμφιβολίας του ελληνικού εδάφους και με χώρο μεταξύ του φράχτη και των συνόρων» υπενθυμίζοντας ότι «το 2012 είχα ολοκληρώσει το πάνω τμήμα του φράχτη».
Αναφερόμενος στη δήθεν κατάληψη ελληνικού εδάφους στον Έβρο, ο κ. Δένδιας εξήγησε πως «αυτή η υπόθεση ξεκίνησε από την ακροδεξιά» προσθέτοντας ότι στις συνεδριάσεις στη Βουλή την Τρίτη «ανέλυσα γιατί οι δηλώσεις μου έγιναν ορθώς και με τον σωστό λεκτικό τρόπο».
Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σχολίασε ότι «περνάμε από κλιμάκωση στην αποκλιμάκωση. Η Ελλάδα θέλει την αποκλιμάκωση και τη χείρα φιλίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Εφόσον η Τουρκία θέλει να συναντηθούμε σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα είναι πρόθυμη».
«Αν υπήρχε δυνατότητα να συμβουλέψω την Άγκυρα», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας, «θα έλεγα να φέρεται σαν μια χώρα του 21ου αιώνα και όχι σαν μια χώρα που επιχειρεί να κυριαρχήσει με τη λογική των κανονιοφόρων».
Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «έχουμε, δυστυχώς, δηλώσεις Τούρκων επισήμων ότι όταν τελειώσει η κρίση του κορονοϊού δεν θα εμποδιστούν οι μετανάστες να φτάσουν στα σύνορα».
«Το έχουμε πει στους Τούρκους. Η σχέση με την Ευρώπη δεν μπορεί να είναι αλά καρτ. Δεν μπορεί να επιλέγει όποια κομμάτια θέλει. Τα κομμάτια για το δίκαιο και την προστασία των δικαιωμάτων είναι θεμέλιο για την Ευρώπη. Η Τουρκία πρέπει επί του πακέτου να πάρει απόφαση, θέλει να είναι κομμάτι του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι ή δεν θέλει;» διερωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών.
Τέλος, όσον αφορά τη Λιβύη ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι «δεν τη θεωρούμε ελληνοτουρκική διαφορά. Θέλουμε ειρήνευση στην χώρα αυτή και να αποφασίσουν οι πολίτες με εκλογές». Σημείωσε ακόμα πως η Αθήνα υπολόγιζε στην εφαρμογή της νομιμότητας στη Λιβύη και αυτό «φέρνει ως λογικό την κατάργηση του μνημονίου Λιβύης-Τουρκίας».
Αυτό που επιδιώκει η Ελλάδα «και το έχει πετύχει σε κάποιο βαθμό είναι να είναι παρούσα στην Λιβύη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.