Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022

ΔΕΠΑ: Μειώσεις τιμών για τις επιχειρήσεις

Σε μια σημαντική κίνηση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων προτίθεται να προχωρήσει η ΔΕΠΑ από τον Ιανουάριο του 2015. Συγκεκριμένα η εταιρία μελετά την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης του φυσικού αερίου για τις βιοτεχνίες και τις μικρές και μεσαίες βιομηχανίες, η οποία εκτιμάται ότι θα επιφέρει μείωση της τελικής τιμής, κατά περίπου 10%.

Μέχρι σήμερα, η τιμή με την οποία αγοράζουν αέριο οι επιχειρήσεις προκύπτει από μια φόρμουλα υπολογισμού, που στηρίζεται στις διεθνείς τιμές μείγματος πετρελαιοειδών. Με τη νέα μέθοδο, τα τιμολόγια θα αποδεσμευθούν από την τιμή του πετρελαίου και θα καθορίζονται με βάση την τιμή με την οποία αγοράζει η ΔΕΠΑ από τους προμηθευτές της.

Με την αλλαγή της μεθοδολογίας προσδιορισμού των τιμολογίων της, η ΔΕΠΑ επιχειρεί να ανταποκριθεί στο κυρίαρχο αίτημα της βιομηχανίας για μείωση του ενεργειακού κόστους το οποίο έχει αναδειχθεί σε βραχνά για την ελληνική παραγωγή λόγω της υπερφορολόγησης του αερίου, του πετρελαίου και του ρεύματος, αλλά και των υψηλών τελών που επιβάλλονται στα τιμολόγια τόσο για τη χρήση των δικτύων όσο και για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή της ΔΕΠΑ έρχεται να προστεθεί στην θεσμοθέτηση δημοπρασιών αερίου σε τιμές κόστους, που διενεργεί ήδη η επιχείρηση και αξιοποιείται κυρίως από τις μεγάλες βιομηχανίες με σημαντικές καταναλώσεις.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων