Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Δερμιτζάκης: Αν ένα 70% του πληθυσμού εμβολιαστεί, θα μπορέσουμε σύντομα να γυρίσουμε στη καθημερινότητα

Εντυπωσιακά χαρακτήρισε και ο καθηγητής Γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, τα αποτελεσμάτα του εμβολίου της Moderna.

«Κανένας δεν περίμενε αποτελεσματικότητες στο 90 – 95%» υπογράμμισε ο καθηγητής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Υπάρχει περίπτωση ωστόσο, όταν θα χορηγηθεί στον γενικό πληθυσμό να μην έχει τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα, επεσήμανε, αλλά «ακόμα και 80 και 70% να ‘ναι είναι πολύ παραπάνω από αυτό που περιμέναμε».

Ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι η υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων θα οδηγήσει σε πιο γρήγορη προστασία του πληθυσμού, ενώ οι πολίτες που θα εμβολιαστούν θα προστατευθούν σημαντικά από τον ιό.

Ο καθηγητής δήλωσε, ακόμη, ότι αν ένα 70% του πληθυσμού εμβολιαστεί και η αποτελεσματικότητα είναι υψηλή, θα μπορέσουμε σύντομα να γυρίσουμε σε μια καθημερινότητα πιο υποφερτή, ωστόσο «θα πρέπει να προσέχουμε».

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι θα υπάρχουν μεταλλαγμένα στελέχη, τα οποία όμως από την στιγμή που θα υπάρχει το εμβόλιο, θα μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν.

Τέλος, αναφερόμενος στην απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, σημείωσε ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση, από θέμα καθαρά υγειονομικό.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων