Σε δεσμεύσεις ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σχετικά με δράσεις για το 2024, στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης Our Ocean που πραγματοποιείται σήμερα στην Ελλάδα προχώρησε η Κομισιόν. Οπως σημειώνει η σχετική ανακοίνωση πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει διατεθεί ποτέ από την Ε.Ε. στο πλαίσιο των διασκέψεων Our Ocean, ενώ η χρηματοδότηση θα καλυφθεί από διάφορα ταμεία της Ενωσης.
Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Ε.Ε. αφορούν θέματα όπως: βιώσιμη αλιεία, προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές, ωκεάνια και κλιματική αλλαγή, βιώσιμες γαλάζιες οικονομίες, θαλάσσια ρύπανση, ασφάλεια στη θάλασσα και πέραν αυτών. Καθώς επίσης μέτρα για ασφαλείς, προστατευμένους, καθαρούς, υγιείς και υπό βιώσιμη διαχείριση ωκεανούς.
Συγκεκριμένα για την βιώσιμη αλιεία η Ε.Ε. δεσμεύεται να δοθούν:
– έως 1.9 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας — ένα από τα μεγαλύτερα ποσά που έχουν ανακοινωθεί. Θα δοθούν αντιστοίχως στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Κύπρο, την Πολωνία και Πορτογαλία για τη στήριξη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στη βιώσιμη αλιεία και υδατοκαλλιέργεια.
– 23.5 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 2024-2025 για τη στήριξη των περιφερειακών οργανώσεων διαχείρισης της αλιείας (ΠΟΔΑ), των περιφερειακών οργανώσεων αλιείας (ΠΟΔΑ) και των σχετικών διεθνών συμφωνιών στον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό, τον Ινδικό, τον Αρκτικό και την Ανταρκτική Ωκεανό, καθώς και στη Μεσόγειο Θάλασσα και στον Εύξεινο Πόντο.
– 1.5 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της εφαρμογής της συμφωνίας για τα μέτρα που λαμβάνει το κράτος λιμένα (PSMA) για την καταπολέμηση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας.
Για προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές:
– 1.36 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της εφαρμογής της συμφωνίας για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα σε περιοχές εκτός εθνικής δικαιοδοσίας (BBNJ)
– 24 εκατ. ευρώ για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και τη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων στο γαλάζιο ρεύμα της Μπενγκουέλα (Μεσημβρινή Αφρική), τις Μαλδίβες, το Σουρινάμ και τις γαλλικές περιοχές του νότιου ημισφαιρίου και της Ανταρκτικής
Για ωκεανούς και κλιματική αλλαγή:
– 103 εκατ. ευρώ για προγράμματα παρατήρησης των ωκεανών (Copernicus, Wekeo, Neccton) και έρευνα για την προώθηση ωκεάνιων μοντέλων για τις κλιματικές προβλέψεις.
Για βιώσιμες γαλάζιες οικονομίες:
– έως 130 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Θα χρησιμοποιηθεί στα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ιταλίας και της Πορτογαλίας για τη στήριξη δύο επενδύσεων (2020-2026) στη βιώσιμη γαλάζια οικονομία.
– 134 εκατ. ευρώ για να βοηθηθούν οι αφρικανικές χώρες να αναπτύξουν τη γαλάζια οικονομία τους με βιώσιμο τρόπο. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 59 εκατ. ευρώ για τη Δυτική Αφρική, 10 εκατ. ευρώ για τη Μαυριτανία, 35 εκατ. ευρώ για τη Μοζαμβίκη, 30 εκατ. ευρώ για την Αγκόλα.
Για θαλάσσια ρύπανση:
– έως 980 εκατ. EUR στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Θα χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο και τη Φινλανδία (2020-2026) για τη στήριξη τεσσάρων επενδύσεων και δύο μεταρρυθμίσεων για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης.
Για θαλάσσια ασφάλεια:
– 45 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας και προστασίας στις περιοχές του Δυτικού Ινδικού Ωκεανού και του Κόλπου της Γουινέας στην Αφρική.
Για τη στήριξη της Μεσογείου:
– Η ΕΕ και η Σουηδία δεσμεύουν 7.5 εκατ. ευρώ για την εταιρική σχέση για τη γαλάζια Μεσόγειο με σκοπό τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης μιας γαλάζιας οικονομίας στην περιοχή της Μεσογείου. Αυτό συνάδει με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, το θεματολόγιο της ΕΕ για τη Μεσόγειο και την υπουργική δήλωση της Ενωσης για τη Μεσόγειο (ΕγΜ) σχετικά με τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία.
– 2 εκατ. ευρώ για το έργο στήριξης των συμβαλλόμενων μερών της σύμβασης της Βαρκελώνης στη Νότια Μεσόγειο για την εφαρμογή της οικοσυστημικής προσέγγισης για την επίτευξη καλής περιβαλλοντικής κατάστασης (EcAp MED PLUS), από το 2024 έως το 2027.
Για έρευνα:
– Μέσω της αποστολής της Ε.Ε. για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων μας, 92.3 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευτεί για την αποκατάσταση του γαλάζιου πλανήτη μας και τη διασφάλιση μιας βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας.
Πηγή kathimerini.gr