Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

ΔΕΘ: O Κυριάκος Μητσοτάκης απαντάει στην ερώτηση του Rizopoulos Post

Αποστολή στη Θεσσαλονίκη: Γιώργος Ευγενίδης


O Κυριάκος Μητσοτάκης απαντάει στην ερώτηση του Rizopoulos Post στη ΔΕΘ.

Στο ερώτημα «γιατί οι Ευρωπαίοι να δώσουν σε αυτόν και όχι στον Αλέξη Τσίπρα μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα» κλήθηκε να απαντήσει από το RP ο πρόεδρος της ΝΔ, με δεδομένη την ιδιαίτερα σημαντική συγκυρία λόγω α) της απόφασης του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του ή μη στο πρόγραμμα που συνδέεται άμεσα με το πλεόνασμα και το χρέος β) της υποχρέωσης της κυβέρνησης για κατάθεση Μεσοπρόθεσμου τους επόμενους μήνες, όπου θα ορίζονται και οι στόχοι του πλεονάσματος για μετά το 2018.

O πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει εδώ και μήνες καταθέσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, προσθέτοντας πως αυτός θα μπορέσει να διεκδικήσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο με μικρότερα πλεονάσματα, προτάσσοντας την αξιοπιστία που θα δημιουργήσει δια της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων «Πιστεύω ότι έχουμε αυξημένη αξιοπιστία στην συζήτηση με τους πιστωτές μας. Καταλαβαίνω ότι έχουμε απέναντί μας ένα δύσκολο διεθνές πεδίο. Η συζήτηση όμως για τη μείωση των πλεονασμάτων είναι μια συζήτηση η οποία ακούγεται ολοένα με μεγαλύτερη ένταση, όχι μόνο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο την υποστηρίζει, αλλά και από πάρα πολλούς οικονομικούς αναλυτές και οικονομολόγους, οι οποίοι ισχυρίζονται – σωστά, κατά την άποψή μου – ότι είναι αδύνατον μια οικονομία με τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, για μια δεκαετία. Διότι, υπάρχει ένας πολύ σοβαρός κίνδυνος. Οι όποιες τολμηρές μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα γίνουν, να υπονομευτούν τελικά από μια εξαιρετικά περιοριστική δημοσιονομική πολιτική. Αυτό είναι κάτι που κατ΄ ιδίαν μπορεί να το δέχονται και αυτοί που δημόσια δεν θέλουν να το πουν», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

HTML tutorial

«Έχω πλήρη αίσθηση ότι το ευρωπαϊκό τοπίο είναι περίπλοκο. Έχω απόλυτη κατανόηση για τις εθνικές προτεραιότητες που μπορεί να υπάρχουν σε κράτη – μέλη, όταν γίνεται αυτή η συζήτηση», αναγνώρισε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας πως θα επιμείνει στο αίτημά του. «Παρά ταύτα, επειδή πιστεύω ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μας σε αυτή την περίπτωση θα εξακολουθώ να επιμένω ότι αυτό είναι το σωστό. Και θα ζητήσω και από την Κυβέρνηση να επιμείνει ότι αυτό είναι το σωστό, άσχετα με το αν πιστεύω ότι η Κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί αυτό τελικά να το διεκδικήσει. Αλλά ας συμφωνήσουμε καταρχάς ότι αυτό πρέπει να είναι ένας εθνικός στόχος. Θα είναι αν μη τι άλλο ένα ελάχιστο βήμα να διαμορφώσουμε κάποια συναίνεση σε μια εθνική στρατηγική, την οποία τη θεωρώ απολύτως απαραίτητη στο συγκεκριμένο θέμα τουλάχιστον», κατέληξε χαρακτηριστικά.

H ερώτηση στον πρόεδρο της ΝΔ, το κείμενο:

erotisi_mhtsotakis_DETH

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων