Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2021

Δεύτερη μέρα βίαιων διαμαρτυριών στον Λίβανο – πιθανή παραίτηση του πρωθυπουργού

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Βίαιες εξελίχθηκαν οι διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης του Λιβάνου για δεύτερη ημέρα την Κυριακή, και ο πρωθυπουργός Σαλάμ Ταμάμ απείλησε με παραίτηση, έπειτα από την δημόσια δυσαρέσκεια που έφερε χιλιάδες στους δρόμους.

Η οργή κατά των πολιτικών της κυβέρνησης Σαλάμ στο Λίβανο βρέθηκε στο απόγειό της μετά από την αποτυχία της να επιλύσει την κρίση της διάθεσης των απορριμμάτων, γεγονός που αντανακλά τις ευρύτερες αδυναμίες του πολιτικά ασταθούς κράτους.

Το υπουργικό συμβούλιο του Σαλάμ έχει παραλύσει από τις πολιτικές και θρησκευτικές αντιπαλότητες που έχουν επιδεινωθεί από την ευρύτερη κρίση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στη γειτονική Συρία.

Ο ίδιος ο Σαλάμ, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, προειδοποίησε ότι ο Λίβανος κατευθύνεται προς την κατάρρευση και ότι ένα μεγαλύτερο πρόβλημα από την κρίση των σκουπιδιών αποτελούν τα «πολιτικά σκουπίδια» της χώρας.

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της Βηρυτού αυτό το Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο της απευθυνόμενης στην κυβέρνηση εκστρατείας «Βρωμάτε».

Κανόνια νερού και δακρυγόνα χρησιμοποιήθηκαν ενάντια στους διαδηλωτές, και εκείνοι απάντησαν με πέτρες και ξύλα στις δυνάμεις καταστολής, καθώς ξεσπούσαν βίαιες συγκρούσεις κοντά στα γραφεία του Σαλάμ στο κέντρο της Βηρυτού. «Οι άνθρωποι επιθυμούν την πτώση του καθεστώτος», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν στον αέρα, και τα σύννεφα των δακρυγόνων αναδύθηκαν μέσα από τους δρόμους, την ώρα που η αστυνομία προσπαθούσε να απομακρύνει τους διαδηλωτές από την περιοχή.

Ορισμένοι διαδηλωτές άναψαν φωτιές. Ένα δέντρο δίπλα από μια εκκλησία πήρε φωτιά, πινακίδες οδικές αφαιρέθηκαν, ενώ έσπασαν και αρκετές βιτρίνες καταστημάτων.

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών. Τριάντα μέλη των Δυνάμεων Εσωτερικής Ασφαλείας τραυματίστηκαν την Κυριακή, ο ένας σοβαρά, σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πηγή

Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img