Πριν από δύο εβδομάδες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπήκε στα 80 του –γεννήθηκε 18 Σεπτεμβρίου 1942. Πριν από μία εβδομάδα επανεξελέγη βουλευτής στο Οφενμπουργκ, μια εκλογική περιφέρεια της Βάδης-Βυρτεμβέργης, την οποία κατέχει σχεδόν μισόν αιώνα –εκλέγεται σε αυτήν ανελλιπώς από το 1972!
Τώρα όμως ο γερμανικός Τύπος αναρωτιέται: τι θα κάνει ο Βόλφγκανγκ στη νέα Μπούντεσταγκ που προέκυψε από τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου; Δεν είναι απλή η απάντηση και δεν σχετίζεται τόσο με την ηλικία του Σόιμπλε, αλλά με το ερώτημα «τι θα κάνει».
Από το 1984, χρόνια προτού πέσει το Τείχος του Βερολίνου, ο Σόιμπλε κατείχε υψηλά αξιώματα και σημαίνοντα ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή. Τότε είχε αναλάβει επιτελάρχης της καγκελαρίας, επί Χέλμουτ Κολ, ο οποίος πέντε χρόνια αργότερα του ανέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών, με σκοπό να φέρει εις πέρας το τιτάνιο διοικητικό έργο της ενωποίησης των δύο Γερμανιών. Ακολούθησε η ηγεσία του CDU και της αντιπολίτευσης, επί καγκελαρίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, έπειτα πάλι το υπουργείο Εσωτερικών, επί καγκελαρίας Ανγκελα Μέρκελ, φυσικά το υπουργείο Οικονομικών –θητεία που σημάδεψε την Ευρώπη ολόκληρη– και τέλος η προεδρία της Μπούντεσταγκ.
Τώρα όμως, οι Γερμανοί ψήφισαν και έστειλαν Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές στη δεύτερη θέση, με τα χαμηλότερα ποσοστά της ιστορίας τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Οφενμπουργκ έλαβε σε αυτές τις εκλογές 31%, όταν το 2017 είχε πάρει 48,1% και το 2013 56%.
Όπως σημείωσε η Deutsche Welle, το βράδυ των εκλογών η εφημερίδα Zeit συνόδευσε κάποιους από τους βουλευτές, παρακολουθώντας τις αντιδράσεις τους και αναζητώντας έναν σχολιασμό για τα αποτελέσματα. Η Zeit θυμήθηκε μια κλασική ατάκα που είχε πει ο Σόιμπλε στα πολιτικά ντουζένια του, δηλαδή στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης.
«Βερολίνο, 10 μ.μ.: “τελείωσε” (“isch over”)» είχε πει κάποτε, ως παντοδύναμος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σε ένα τελεσίγραφο που έδωσε στους Έλληνες για να πληρώσουν. «Και τώρα όντως τελείωσε. Για τους Χριστιανοδημοκράτες. Και για εκείνον», συμπλήρωσε η Zeit. Βέβαια το είχε ήδη υποψιαστεί εδώ και καιρό. Αλλά από το βράδυ των εκλογών ο Σόιμπλε ξέρει και την ημερομηνία του τέλους της καριέρας του ως κορυφαίος πολιτικός στη Γερμανία: Στις 26 Οκτωβρίου θα ορκιστεί η νέα Μπούντεσταγκ, θα ορκιστεί και αυτός βουλευτής, αλλά μετά, όταν συγκροτηθεί το Σώμα, θα εκλεγεί και νέο προεδρείο. Και τον πρόεδρο τον επιλέγει το ισχυρότερο κόμμα.
Όπως εξήγησε η Zeit, ακόμη και αν τελικά καταφέρει ο Αρμιν Λάσετ, επικεφαλής του συνασπισμού CDU/CSU, να σχηματίσει κυβέρνηση μολονότι δεύτερος, η θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θα είναι πλέον στα μπροστινά έδρανα. «Δεν πιστεύω ότι θα προτείνουν εμένα οι Σοσιαλδημοκράτες» δήλωσε ο ίδιος. Και αυτός, έγραψε η Zeit, ήταν ο τρόπος που δρούσε πάντα ο Σόιμπλε: Τα δυσάρεστα προτιμούσε να τα μεταφέρει ο ίδιος, πριν τα πούνε οι άλλοι». «Φαίνεται όμως λυπημένος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αυτή την ημέρα; Γελάει. Σιωπά. Και μετά λέει πως μπορεί να κατανοήσει όλους όσους λένε πως τώρα πρέπει να αναλάβουν άλλοι, νεότεροι.
Μία πρόταση που επαναλαμβάνει συχνά και σε διαφορετικές εκδοχές το βράδυ των εκλογών. Ίσως αυτός να είναι και ο τρόπος του να αντιμετωπίσει αυτή τη δυσάρεστη τροπή που πήρε η λήξη της εποχής Μέρκελ. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να πάει στο σπίτι, στη γυναίκα του. Στην εκλογική του περιφέρεια έλαβε 31%, την τελευταία φορά ήταν 48,1%. Μπορεί άραγε να το φανταστεί κανείς; Ο Σόιμπλε ως απλώς βουλευτής, στα λεγόμενα πίσω έδρανα; “Είμαι ακόμη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε“, λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».
Πηγή: Protagon.gr