Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών δίνεται η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων στην πλατφόρμα maBusiness Support για δύο κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής – Οι επιλογές που έχουν δικαιωθεί και η κατανομή των ενισχύσεων
Δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες είχαν αποκλειστεί από τον τρίτο και τον τέταρτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής δίνει το υπουργείο Οικονομικών.
Με σχετική απόφαση δίνεται ή δυνατότητα σε επιτηδευματίες οι οποίοι είχαν απορριφθεί να υποβάλλουν ενστάσεις μέσω της ειδικής πλατφόρμας myBusiness Support που έθεσε σε λειτουργία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν ενημερωτικό e-mail από την ΑΑΔΕ προκειμένου να υποβάλλουν αίτημα επανεξέτασης μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες από την επόμενη ημέρα της παραλαβής του.
Ο κατάλογος των «κομμένων» εταιριών είναι πολύ μεγάλος, ειδικά από τον τέταρτο κύκλο όπου το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο με αποτέλεσμα να σημειωθεί ρεκόρ αιτήσεων από ενδιαφερόμενους λόγω της μη επιστροφής του 50% της ενίσχυσης. Στο αίτημα επανεξέτασης θα πρέπει να αναφέρεται σε ποιες από τις δύο φάσεις Επιστρεπτέας Προκαταβολής υπέβαλαν αίτηση και απορρίφθηκε αλλά και τους λόγους που κόπηκαν από την κρατική χρηματοδότηση. Παράλληλα θα πρέπει να στείλουν συνημμένα όλα τα δικαιολογητικά που να στηρίζουν το δικαίωμα της ένστασης, ενώ οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα επανεξετάσουν τα αιτήματα στη βάση των νέων δεδομένων.
Με δεδομένο ότι το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκαθαρίσει ότι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων περιορίζεται, οι επιχειρήσεις που θα δικαιωθούν από τις ενστάσεις θα είναι οι τελευταίες που θα λάβουν χρηματοδότηση με αυτή την μορφή. Είναι σαφές ότι στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν ταμείο προκειμένου να δουν τα διαθέσιμα που υπάρχουν προκειμένου να μην ξεφύγει πάνω από τα 16 δισ. ευρώ ο φετινός λογαριασμός της επιβάρυνσης. Αν υπάρξουν μέτρα αυτά θα είναι στοχευμένα ενώ έμφαση δίνεται στο πρόγραμμα επιτάχυνσης του εμβολιασμού.
Μετά το πέρας της υποβολής των δηλώσεων από τα νομικά πρόσωπα η ΑΑΔΕ θα αναρτήσει στο Taxisnet τα ποσά που έχουν δοθεί στους δικαιούχους από τους επτά κύκλους Επιστρεπτεάς Προκαταβολής και αυτά που πρέπει να επιστραφούν στο κράτος. Οι δικαιούχοι έχουν τις εξής επιλογές οι οποίες είναι:
Να αποπληρώσουν το συνολικό ποσό που οφείλει σε 60 δόσεις, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2022.
Να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό που έχουν λάβει με επιπλέον «κούρεμα» ύψους 15% επί του επιστρεπτέου τμήματος
Να επιλέξουν όσοι είχαν μείωση εσόδων τουλάχιστον 30% το 2020 αντί του κουρέματος της οφειλής των τριών πρώτων φάσεων, το οποίο φτάνει στο 50% να λάβουν «επιταγή» η οποία θα έχει αξία, ίση με το 35% των ποσών που έλαβε αθροιστικά κατά τις τρεις πρώτες φάσεις με την οποία θα μπορούν αποπληρωθούν φετινές φορολογικές υποχρεώσεις από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να εξοφληθεί το 100% της Επιστρεπτέας σε 60 δόσεις από 31/1/2022. Το μέτρο δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί.
Σε ότι αφορά την κατανομή των ενισχύσεων για τις επιχειρήσεις με βάση τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής αυτή έχει ως εξής:
Στον πρώτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής ενισχύθηκαν 54.490 επιχειρήσεις με συνολικό ποσό 601,8 εκατ. ευρώ.
Στον δεύτερο κύκλο πρόσβαση στα φθηνά δάνεια απέκτησαν 89.732 επιχειρήσεις λαμβάνοντας συνολικά 1,26 δισ. ευρώ.
Στον τρίτο κύκλο επιστρεπτέας 10.522 επιχειρήσεις ενισχύθηκαν με 1,51 δισ. ευρώ.
Στον τέταρτο κύκλο που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς για πρώτη φορά κουρεύτηκε το 50% της ενίσχυσης ενώ υπήρχαν ελάχιστα όρια ενισχύσεων και διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων, ενισχύθηκαν 447.041 επιχειρήσεις με ποσό ύψους 2,175 δισ. ευρώ.
Στο πέμπτο κύκλο επιστρεπτέας Προκαταβολής δόθηκε ρευστότητα 1,225 δισ. ευρώ σε 359.691επιχειρήσεις,
Στον έκτο κύκλο δικαιούχοι ήταν 286.181 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με ποσό 500 εκατ. ευρώ
Στον έβδομο κύκλο ύψους 1 δις ευρώ έχουν δοθεί ήδη 726 εκατ. ευρώ σε 261.943 δικαιούχους.