Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

Δημιουργείται πόλη 5.000 κατοίκων 20.000 λεύγες κάτω από την θάλασσα!

Το όραμα της δημιουργίας μιας πόλης 5.000 κατοίκων στο βυθό του ωκεανού έχει βάλει στόχο να κάνει πραγματικότητα μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία της Ιαπωνίας.

Τα σχέδια της Shimizu Corp. που παρουσιάστηκαν στον ξένο Τύπο θυμίζουν, χωρίς δεύτερη σκέψη, επιστημονική φαντασία. Μόνο που δεν ανήκουν καθόλου στη σφαίρα της φαντασίας, μιας και οι Ιάπωνες κατασκευαστές έχουν ήδη θέσει το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του τεράστιου αυτού project των 25 δισ. δολαρίων, το οποίο αποκαλούν Ocean Spiral.

Η ιδέα του να ζει κάποιος σε μια πόλη που βρίσκεται τοποθετημένη στο βυθό της θάλασσας έχει απασχολήσει κατά καιρούς πολλούς αρχιτέκτονες και κατασκευαστές. Οι πρωτοπόροι, ωστόσο, της Shimizu, μιας εταιρείας που κατασκευάζει από γέφυρες και δρόμους μέχρι ουρανοξύστες εκατοντάδων ορόφων, σκοπεύουν να χτίσουν μια τέτοια πόλη μέχρι το 2030.

«Πρόκειται για ρεαλιστικό στόχο, όχι για κάποιο φανταστικό όνειρο» δηλώνει ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Χιντέο Ιμαμούρα στην βρετανική εφημερίδα Guardian, που επικαλείται το Έθνος.

Το μεγαλόπνοο αυτό σχέδιο οραματίζεται την κατασκευή ενός κτιριακού συμπλέγματος στο σχήμα ενός σπιράλ, το οποίο αποτελείται από τρία μέρη. Στην επιφάνεια της θάλασσας θα επιπλέει πάνω από το κτίριο μια σφαίρα διαμέτρου 500 μέτρων.

Το κεντρικό τμήμα θα είναι ένα σπιράλ μήκους 15 χιλιομέτρων, το οποίο θα περιλαμβάνει χώρους για γραφεία επιχειρήσεων, ζώνες κατοικιών και ξενοδοχεία. Στο κτίριο αυτό θα μπορούν να διαμένουν συνολικά 5.000 πολίτες.

Στο βυθό της θάλασσας, σε βάθος περίπου 3.000 έως 4.000 μέτρων, το σπιράλ θα συνδέεται με ένα «εργοστάσιο της Γης» όπως το ονομάζει η εταιρεία, δηλαδή ένα κέντρο ερευνών για την ανάπτυξη πηγών «πράσινης» ενέργειας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων