Η «Δημοκρατική Ευθύνη» παρουσίασε τις προτάσεις της για το δημογραφικό πρόβλημα, σε εκδήλωσή της στο Παλαιό Δημαρχείο Ταύρου.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6/3 η ανοικτή εκδήλωση της πολιτικής κίνησης «Δημοκρατική Ευθύνη» στο παλαιό δημαρχείο Ταύρου σχετικά με την υπογεννητικότητα και τη φυγή των νέων στο εξωτερικό. Το δημογραφικό πρόβλημα βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα του κόμματος, τα στελέχη του οποίου έχουν καταστήσει την επίλυσή του ως μείζονα προτεραιότητα για τη χώρα.
Κατά σειρά ομιλίας ανέπτυξαν τις θέσεις της Δημοκρατικής Ευθύνης:
Ο Αναστάσιος Καραμπογιάς, δικηγόρος, ο οποίος τόνισε πως τα αίτια του προβλήματος είναι η παρατεταμένη κρίση και η ανεργία των νέων, η απουσία του κοινωνικού κράτους, καθώς και η χαλάρωση του θεσμού της οικογένειας. Το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας αναμένεται μειωμένος κατά περίπου 2 εκ σε σχέση με σήμερα, με το 1/3 των κατοίκων να είναι ηλικίας άνω των 65 ετών. Αυτό θα έχει ολέθριες συνέπειες για την προοπτική του έθνους και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. Για την ανάσχεση της υπογεννητικότητας παρουσίασε 15 προτάσεις, όπως την παροχή επιδόματος σε άνεργες μητέρες για 18 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους, την επέκταση της εργασιακής προστασίας και στους πατέρες για 18 μήνες, τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων από τις τράπεζες στα νέα ζευγάρια, την ίδρυση περισσότερων βρεφονηπιακών σταθμών μέσω ΣΔΙΤ κ.αλ.
Ο Σωτήριος Θεοδωρόπουλος, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά τα δομικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, που οδηγούν τους νέους επιστήμονες στο εξωτερικό. Τόνισε πως χρειάζεται ένα πλάνο παραγωγικής ανασυγκρότησης για να γίνουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Επέμεινε επίσης στην ανάγκη ξηλώματος του πελατειακού κράτους, ώστε να επέλθει αξιοκρατία.
Ο Δημήτριος Γκιόκας, οικονομολόγος, ο οποίος παρουσίασε κοστολογημένα από πού μπορούν να εξευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι για πολιτικές στήριξης της πολύτεκνης οικογένειας και των νέων γονέων. Το κόστος δεν ξεπερνά τα €400 εκ ετησίως και μπορεί να εξοικονομηθεί από την καταπολέμηση των εστιών σπατάλης στο δημόσιο, που συνολικά αγγίζει ακόμα και σήμερα τα €6 δις. Ανέφερε ενδεικτικά την πάταξη της διαφθοράς στο κατακερματισμένο σύστημα προμηθειών, τη συγχώνευση / κατάργηση των υπεράριθμων ανενεργών οργανισμών, τις ρουσφετολογικές προσλήψεις, το νοικοκύρεμα των ζημιογόνων ΔΕΚΟ, ακόμη και την αντικατάσταση των ενεργοβόρων δημόσιων λαμπτήρων!
Στη συνέχεια ακολούθησε μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων αναφορικά με τα παραπάνω σημαντικά θέματα που ταλανίζουν την Ελλάδα.
Η «Δημοκρατική Ευθύνη» διοργανώνει το ιδρυτικό της συνέδριο 1-2 Απριλίου στην Αθήνα.