Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για την λήψη της πιο ιστορικής απόφασης από όλη την σύγχρονη πολιτική ιστορία. Η απόφαση αυτή είναι η ανάληψη μίας ευθύνης που δεν αντιστοιχεί στον λαό, αλλά ο τρόπος με τον οποίο έχουν γίνει όλα υπαγορεύει την παρέμβαση του λαού με την πιο άμεση μορφή της δημοκρατίας, το δημοψήφισμα.
Σε αυτό το σημείο, πρέπει για άλλη μία φορά να αναφερθεί πως το δημοψήφισμα είναι αντισυνταγματικό, γίνεται την χειρότερη χρονική στιγμή και με τις χειρότερες συγκυρίες λόγω των κλειστών τραπεζών και της μη ύπαρξης ρευστότητας, αλλά και της γενικευμένης στάσης πληρωμών και του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
Η Κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη, καθώς διεξάγει το δημοψήφισμα, διότι γνωρίζει πως η οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα περάσει από το εσωτερικό μέτωπο των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. (σύμφωνα και με πρόσφατη δήλωση του κ. Τσακαλώτου.)
Το δημοψήφισμα είναι αντισυνταγματικό, διότι δεν έχει ξεκάθαρο ερώτημα, αφορά θέμα δημοσιονομικής φύσεως και δόθηκε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ το ίδιο το Σύνταγμα καθορίζει ότι μεταξύ της προκήρυξης και της διεξαγωγής θα πρέπει να μεσολαβεί διάστημα 30 ημερών.
Πέρα από όλα αυτά το περιεχόμενο αφορά μία συμφωνία που πλέον δεν ισχύει, διότι έχουν υποβληθεί άλλες δύο πολύ καλύτερες από αυτή που τίθεται στο δημοψήφισμα ως ερώτημα. Το περιεχόμενο αυτό βρίσκεται σε ελληνική μετάφραση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά ο χρόνος σε συνδυασμό με τον πανικό που υπάρχει στην αγορά δεν δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να διαβάσουν τι πάνε να ψηφίσουν.
Για αυτό το λόγο και σε σύνδεση με τις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων το δημοψήφισμα λαμβάνει μέρος για να κρίνει την βούληση μας να μείνουμε ή όχι στο ευρώ.
Ακούμε από πολλούς πολίτες ότι τα δάνεια τους θα σβηστούν αν πάμε σε άλλο νόμισμα. Αυτό δεν ισχύει, διότι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε περίπτωση χρεοκοπίας των συστημικών τραπεζών της χώρας και με βάση τις διατάξεις για την τραπεζική ένωση των χωρών της Ευρωζώνης, παίρνει τις μετοχές τους και τα δάνεια τους, οπότε τα δάνεια θα πουληθούν σε κάποια άλλη τράπεζα που θα ζητήσει την πληρωμή τους με Ευρώ.
Ένα άλλο σημείο είναι ότι μια ενδεχόμενη επικράτηση του ΟΧΙ είναι δουλεία. Αυτό είναι λάθος για τον απλούστατο λόγο ότι η Ευρωζώνη δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία ένωση των οικονομιών της Ένωσης. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα χρωστάει 340 δις Ευρώ και για αυτό το λόγο προσπαθούν και οι δύο πλευρές να βρουν μία αμοιβαία λύση.
Όντως τα τελευταία πέντε χρόνια είχαν πάρα πολλά μέτρα, πάρα πολλούς φόρους με αποτέλεσμα όλοι μας να έχουμε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, διότι συγχρόνως έπεφταν οι μισθοί και οι συντάξεις και σε αυτό φταίνε και δανειστές και οι Κυβερνήσεις που δεν ήταν έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάτι τέτοιο. Όμως όλο αυτό τον καιρό το όποιο μισθό, επίδομα, σύνταξη τον λαμβάναμε στην ώρα του και χωρίς να έχουμε το κράτος να κάνει κουμάντο στις καταθέσεις μας.
Εδώ εντοπίζεται ένα στοιχείο ανικανότητας και ανευθυνότητας της Κυβέρνησης που δεν κατάφερε να φέρει μία συμφωνία μετά από συνεχείς διαπραγματεύσεις διάρκειας πέντε μηνών και με μία ρητορική που εσωτερικά καθύβριζε τους δανειστές και στο εξωτερικό η στάση άλλαζε και έδειχνε η Κυβέρνηση ένα συγκαταβατικό πρόσωπο.
Παρόλα αυτά το Ευρώ είναι αυτό που μας δίνει τις επιδοτήσεις των αγροτών, τα προγράμματα ΕΣΠΑ, τις συγχρηματοδοτήσεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, τους πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και μία οικονομία που μπορεί να εισάγει και να εξάγει με όλα τα πλεονεκτήματα των συνθηκών της Ένωσης και των κανονισμών του Ευρωσυστήματος.
Οπότε δεν μπορούμε να αποφασίσουμε την απόρριψη ενός νομίσματος που μας δίνει την δυνατότητα να εκμεταλλευόμαστε όλα αυτά τα προνόμια και τους πόρους με τους οποίους έχουν φτιαχτεί όλες αυτές οι υποδομές που θα ήταν πολύ δύσκολο να φτιάξουμε βασισμένοι στην πάντα ανίσχυρη οικονομία μας.
Ένα άλλο σημείο είναι η έκθεση του ΔΝΤ, η οποία αναφέρει πως θα πρέπει να γίνει κούρεμα του χρέους. Φυσικά και πρέπει να γίνει, αλλά η Κυβέρνηση δεν ήταν αυτή που στην πρόταση της την Τρίτη ήθελε να βγάλει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα και στην θέση του να φέρει τον ESM.
Επιπροσθέτως δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός να βρίσκεται στην Μόσχα, συζητώντας για ένα αγωγό που υποτίθεται ότι θα έπαιρνε μία προκαταβολή που ποτέ δεν πήρε, ενώ την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες οι δανειστές μαζί με την διαπραγματευτική ομάδα προσπαθούσαν να βρουν μία λύση, και όλα αυτά την ίδια ώρα που ήξερε ότι σε περίπου μία εβδομάδα λήγει το πρόγραμμα και βρίσκεται χρεοκοπημένη η χώρα.
Ακόμη, η Κυβέρνηση ρίχνει τις κατηγορίες στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital controls, ενώ η ίδια με απόφαση της έκλεισε τις τράπεζες, διότι αν τις διατηρούσε ανοιχτές όλοι οι καταθέτες θα είχαν προβεί σε μαζικές αναλήψεις. Ο Ντράγκι παρόλο που οι διαπραγματεύσεις έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο και πως η χώρα δεν έχει πρόγραμμα (κάτι που είναι παράνομο σύμφωνα με τον κανονισμό της Τράπεζας), διατήρησε τη χρηματοδότηση του Έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας, ενεργή και διαθέσιμη.
Δουλεία, λοιπόν είναι όταν ο κόσμος περιμένει στις ουρές και κάποιος άλλος του ορίζει πόσα χρήματα θα παίρνει. Δουλεία είναι να τίθενται σε διαθεσιμότητα πολλοί υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα επειδή οι επιχειρήσεις που ήδη έχουν πληγεί δεν έχουν ρευστότητα και δεν μπορούν να πληρώσουν τους εργαζόμενους. Δουλεία είναι να κάθονται οι συνταξιούχοι από νωρίς τα ξημερώματα για να σηκώσουν 120 ευρώ από την σύνταξη τους, όταν έχουν να θρέψουν όλα τους τα παιδιά.
Τι θα γίνει αν ψηφίσει ο κόσμος ΟΧΙ. Αν ψηφίσει ο κόσμος ΟΧΙ και με μία διαπραγμάτευση που διεξάγεται πλέον στο πολιτικό επίπεδο, τότε οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα το εκλάβουν ως βούληση του λαού για να φύγει από το νόμισμα μην αντέχοντας την λιτότητα. Κάτι που θα είχε τραγικές συνέπειες για την οικονομία και θα συντελούσε την οικονομική καταστροφή των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να εξάγουν τίποτα, να εισάγουν τίποτα, λόγω των υψηλών τιμών και της μη ύπαρξης αξιοπιστίας της χώρας, θα κόβονταν τα ΕΣΠΑ, οι ΣΔΙΤ, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και ένα σωρό άλλα που βασίζονται πάνω στην σχέση μας με την Ευρώπη.
Τι θα γίνει αν ψηφίσει ο κόσμος ΝΑΙ. Αν ψηφίσει ο κόσμος ΝΑΙ οι δανειστές θα είναι περισσότερο υπέρ του λαού και θα προσπαθήσουν να διευκολύνουν τις τράπεζες μέχρι να βρεθεί πρόγραμμα. Φυσικά θα υπάρξουν μέτρα, και ακόμα πιο άσχημα λόγω του κλεισίματος των τραπεζών, αλλά τουλάχιστον δεν θα προχωρήσουν οι τράπεζες σε εκκαθαρίσεις ή «κούρεμα» καταθέσεων.
Επίσης, η Κυβέρνηση κάνει λόγο για καταπάτηση της δημοκρατίας από την Ένωση, όταν πάει να διεξάγει ένα δημοψήφισμα με ασαφές ερώτημα επί μίας συμφωνίας που δεν ισχύει και μέσα σε πέντε μέρες, όπου καλούμαστε να διαβάσουμε δύο κείμενα που δεν μπορούν να κατανοήσουν με μεγάλη ευκολία ούτε οι ίδιοι. Όσο για το αν θα επιλέγουν κυβέρνηση οι δανειστές και όλες αυτές τις κατηγορίες που ακούγονται είναι λανθασμένες. Όντως υπάρχουν δηλώσεις που μπορούν να εκληφθούν ως παρέμβαση στα εσωτερικά, αλλά είναι απόψεις και όχι κάτι διαφορετικό και ακόμη η ίδια η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί πολύ σκληρές εκφράσεις με τους ανθρώπους που πρέπει να βρει λύση προκειμένου να επανέλθει στην σταθερότητα η ήδη πληγμένη οικονομίας μας.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρει πως με ένα ενδεχόμενο ΟΧΙ θα μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα. Το ερώτημα εδώ είναι ότι η Κυβέρνηση του εξελέγη πριν από 6 μήνες με νωπή λαϊκή εντολή και παρόλα αυτά δεν κατάφερε τίποτα αυτό τον καιρό ούτε χρησιμοποιώντας την λαϊκή βούληση. Τι την κάνει λοιπόν να πιστεύει πως με το δημοψήφισμα οι δανειστές θα μας κάνουν όλα αυτά που λέει ο Πρωθυπουργός. Η δική μας γνώμη είναι μία και η Ευρωζώνη έχει άλλες 18 απόψεις με την ίδια ισχυρή λαϊκή βούληση που έχει και η δική μας. Αντί να βρει συμμάχους μέσα στην Ευρωζώνη προκειμένου να έχει έρεισμα να πιέσει για κάποιους όρους αναλώθηκε σε κινήσεις εντυπωσιασμού που δεν είχαν καμία σημασία.
Τέλος, όλα αυτά τα επιχειρήματα προκαλούνται από την οργή του κόσμου για την κατάσταση που έχει περιέλθει με τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, αλλά και με αυτή που άλλα λέει την μία και άλλα την άλλη. Σίγουρα η οργή των πολιτών δεν θα πρέπει να εκφραστεί μέσω διχόνοιας και διχασμού, διότι αυτό θα ήταν η στιγμή της πραγματικής καταστροφής της χώρας μας, σε αυτές τις δύσκολες ώρες οι πολίτες πρέπει να μείνουν ενωμένοι.
Εν κατακλείδι, για όλους αυτούς τους λόγους που ανέλυσα παραπάνω και μετά από ενδελεχή μελέτη όλων των ενδεχομένων ψηφίζω ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, και ΝΑΙ στο Ευρώ προκειμένου επιτέλους η χώρα να αρχίσει να έχει ανάπτυξη και να φύγουμε από αυτή τη μέγγενη που μας έχει θέσει η Κυβέρνηση με δική της ευθύνη. Το σωστό είναι μετά από όλα αυτά να ζητηθεί μία συγγνώμη και να σχηματιστεί μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας που να πάει να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους σωστά και αποτελεσματικά.