Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

Δημοψήφισμα με.. άρωμα εκλογών.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την πρόταση του για διενέργεια δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου με ερώτημα το αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν ή όχι τις προτάσεις των θεσμών.

Ωστόσο, το δημοψήφισμα πολιτικά βρίσκεται στον αέρα. Ενδέχεται ο Πρωθυπουργός να κάνει στροφή 180ο και σε λίγες ώρες να έχουμε απόφαση όχι για δημοψήφισμα αλλά για… εκλογές.

Και αυτό γιατί το μεσημέρι του Σαββάτου συνεδριάζει το Eurogroup στις Βρυξέλλες. Αν οι Υπουργοί Οικονομικών μαζί με τους θεσμούς αποφασίσουν να αποσύρουν την χρηματοδοτική τους πρόταση προς την Ελλάδα, τότε ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορεί να πάει σε δημοψήφισμα για ένα σχέδιο το οποίο πρακτικά δεν υπάρχει…

Η μόνη λύση έκφρασης της βούλησης του ελληνικού λαού είναι μόνο μέσω εθνικών εκλογών, οι οποίες θα μπορούσαν να διενεργηθούν το συντομότερο στις 19 Ιουλίου.

Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα θέσει υπο την κρίση του ελληνικού Κοινοβουλίου την πρόταση του. Αν οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ αποφασίσουν νωρίτερα την απόσυρση της πρότασης, τότε ο Αλέξης Τσίπρας έχει την επιλογή να περάσει τις αποφάσεις του μέσω του…Προεδρικού Μεγάρου.

Ζούμε όλοι μας ιστορικές στιγμές. Ο ελληνικός λαός θα κληθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να αποφασίσει για το μέλλον του. Η Ελλάδα βρίσκεται σε σταυροδρόμι εθνικών επιλογών που όμοιο του έχει να αντικρίσει από το 1974. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί το γνωρίζουν αυτό και ενδέχεται να λειτουργήσουν εμμέσως παρεμβατικά στα εσωτερικά της χώρας αποσύροντας το σχέδιο. Σε λίγες ώρες το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει και οι πολιτικές αποφάσεις θα έχουν καταστεί πολύ πιο ξεκάθαρες απότι είναι τώρα. Απαιτείται ψυχραιμία, σοβαρότητα και ευθύνη απο όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Γιατί η Ιστορία γράφεται αυτές τις ώρες. Και όλοι καταγράφονται…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων