Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Όλη η χώρα έμεινε με το στόμα ανοιχτό, όταν την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκήρυσσε το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, του οποίου το ερώτημα όσο φτάνει η χώρα προς την ημέρα της ψηφοφορίας γίνεται όλο και πιο σαθρό, όλο και πιο ασαφές και μετά την απόπειρα διαπραγμάτευσης που έγινε την Τετάρτη το βράδυ ακυρώθηκε γιατί πολύ απλά η συμφωνία που περιγράφει το ερώτημα δεν είναι καν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Την Τρίτη και την Τετάρτη έγινε αισθητή μια απέλπιδα προσπάθεια του Πρωθυπουργού να κάνει διαπραγμάτευση στέλνοντας μία επιστολή με την οποία δεχόταν το περιεχόμενο της πρότασης του Γιούνκερ που του υποβλήθηκε την Κυριακή 28.06 (το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος έχει την πρόταση της 25.06).
Μετά τον ορισμό δύο συνεδριάσεων Eurogroup για άλλη μία φορά δεν κατέληξε η Κυβέρνηση σε συμφωνία, διότι μία ώρα πιο πριν είχε προηγηθεί Διάγγελμα του Πρωθυπουργού, ο οποίος δήλωνε πως παραμένει το δημοψήφισμα και άρχισε για άλλη μία φορά την επίθεση στην Ευρώπη και πως η Ελλάδα προσπαθεί να αλλάξει την Ευρώπη, την ώρα που η χώρα έχει άμεση ανάγκη από ρευστό και βρίσκεται σε καθεστώς ληξιπρόθεσμης οφειλής από το ΔΝΤ και συγχρόνως έχει υποβαθμιστεί σε μερικώς χρεοκοπημένη χώρα από όλους τους οίκους αξιολόγησης.
Όπως ήταν φυσικό μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού δεν συνεχίστηκε για πολύ ώρα η Διάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς θεώρησαν πως θα έπρεπε να αναβάλλουν την συνεδρίαση τους μέχρι να αποφασίσουν οι πολίτες τι ακριβώς θέλουν.
Στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δηλαδή ο φορέας που έκλεισε τις τράπεζες σύμφωνα με την Κυβέρνηση, αποφάσισε την διατήρηση του ELA στα επίπεδα που βρισκόταν χωρίς να κουρέψει τα ενέχυρα των τραπεζών και θα συνεδριάσει ξανά την Δευτέρα.
Τι σημαίνει κούρεμα των ενεχύρων των τραπεζών. Τα ενέχυρα που καταθέτουν οι τράπεζες για να πάρουν χρηματοδότηση. Το «κούρεμα» στις εγγυήσεις θα είχε ως συνέπεια οι ελληνικές τράπεζες να μην μπορούν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους μέσω των ATM.
Μέρα με την ημέρα το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί προκαλεί πολλές αναταράξεις στην Κυβέρνηση, καθώς την Πέμπτη μόλις 4 βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αυτομόλησαν, καθώς 1 εξ αυτών δήλωσε πως θα ψηφίσει ΝΑΙ την Κυριακή και οι υπόλοιποι δήλωσαν πως θα πρέπει να ακυρωθεί το δημοψήφισμα. Η ανταπόκριση της Κυβέρνησης ήταν η διαγραφή του 1 που διαφοροποιήθηκε από την κεντρική γραμμή της Κυβέρνησης.
Βέβαια, αίσθηση προκαλεί η δήλωση του Υπουργού κ. Λαφαζάνη σε ραδιοφωνικό σταθμό την Πέμπτη το πρωί, στην οποία δήλωσε ότι: «Κάνουμε μια δεύτερη προσπάθεια, κάνουμε ένα δεύτερο πείραμα να πείσουμε, να πιέσουμε για να μπορέσουμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο για τον τόπο μας και τον ελληνικό λαό. Αυτό κάνουμε με το δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση δεν έχει άλλο όπλο από την διαπραγμάτευση και από την πίεση και η πίεση της κυβέρνησης στηρίζεται πρώτα από όλα στην θέληση και στο αγωνιστικό φρόνημα του ελληνικού λαού.»
Σε αυτό το σημείο, τίθεται το ερώτημα μέχρι που είναι διατεθειμένη η Κυβέρνηση να φτάσει με τα πειράματα αυτά. Έχει καταλάβει πως τα πειράματα της θέτουν σε κίνδυνο τις συντάξεις, τους μισθούς και τις καταθέσεις των πολιτών. Για ποιο λόγο γίνονται όλα αυτά τα πειράματα όταν το μόνο που καταφέρνουν είναι να κάνουν λάθος εκτιμήσεις για όλα και καμία διαπραγμάτευση.
Εν κατακλείδι, όλα αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να αναλυθούν από τον ίδιο το λαό και να δώσει την σωστή κατά εκείνο απάντηση, η οποία όμως δεν θα πρέπει να εξασφαλίζει μία άσχημη κατάσταση για αρκετό καιρό προκειμένου να βγει η χώρα από την Ευρωζώνη. Θα πρέπει οι πολίτες να επιλέξουν να μείνουν στο Ευρώ και να διαπραγματευτεί σοβαρά η Κυβέρνηση μία συμφωνία που να συμφέρει και τις δύο πλευρές, αλλά ένα ΟΧΙ θα φέρει τερματισμό των διαπραγματεύσεων.
Γιατί θα φέρει τερματισμό των διαπραγματεύσεων. Μία ενδεχόμενη άρνηση του λαού στο δημοψήφισμα της Κυριακής θα δώσει την εντύπωση στους δανειστές πως οι πολίτες για τον οποιοδήποτε λόγο δεν θέλουν να παραμείνουν στο Ευρώ και στην σταδιακή αποπληρωμή των χρεών της χώρας και με αυτόν τον τρόπο η Κυβέρνηση ότι και να προτείνει θα καταρρίπτεται.
Επιπροσθέτως, σε όλη αυτή τη διαδικασία ανταλλαγής προτάσεων με ενδεχόμενο όχι η κατάληξη θα είναι να δεχτεί ένα οποιοδήποτε μνημόνιο, διότι μέσα σε ένα καθεστώς χρεοκοπίας η οικονομία δεν μπορεί να αντέξει πάνω από μια εβδομάδα και αυτό συνεπάγεται ανταλλαγή προτάσεων, πίεση από τον κόσμο προς τους κυβερνώντες μέχρι που η Κυβέρνηση ή θα τα δεχτεί όλα χωρίς να είναι σε θέση να βάλει όρους ή που θα παραιτηθεί λόγω της ανικανότητας προς επίτευξη μίας σωστής συμφωνίας.