Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Δημοσκόπηση του Isis για τον τρόπο θανάτωσης του Ιορδανού πιλότου

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής,
MSc in Crisis and Security Management

Ένα αραβικό hashtag που μεταφράζεται σε «Προτείνετε έναν τρόπο για να σκοτώσουμε τον Ιορδανό πιλότο» έχει αναδημοσιευτεί στο Twitter χιλιάδες φορές.

Κι αυτό γιατί οι μαχητές του Isis διενεργούν μια άτυπη δημοσκόπηση, μέσω του Twitter, για προτάσεις σχετικά με το πώς να σκοτώσουν τον Ιορδανό πιλότο που συνέλαβαν την περασμένη εβδομάδα, με τους υποστηρικτές τους να δημοσιεύουν ανατριχιαστικές φωτογραφίες και προτάσεις στην ιστοσελίδα.

Ο Ιορδανός πιλότος υποσμηναγός Muath al-Kasaesbeh, επίσης γνωστός ως Moaz, συνελήφθη από τους μαχητές του Isis στις 24 Δεκεμβρίου. Το αεροπλάνο του κατερρίφθη πάνω από τη Συρία, αλλά τόσο ο Isis όσο και οι ΗΠΑ έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση το κατά πόσον καταρρίφθηκε από την ίδια την οργάνωση.

Παρόλα αυτά, ο Isis δημοσίευσε μια συνέντευξη με τον πιλότο στο μηνιαίο του περιοδικό στην αγγλική γλώσσα την περασμένη εβδομάδα. Το κομμάτι του Dabiq, όπως είναι το όνομα του περιοδικού, τελειώνει με την ερώτηση «Γνωρίζετε τι θα σας κάνει το Ισλαμικό Κράτος;» στην οποία ο Al-Kasasbeh απαντά: «Ναι … Θα με σκοτώσουν.»

Πολλές από τις δημοσιεύσεις στο Twitter περιέχουν ενσωματωμένες εικόνες και γραφήματα, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ αυτών και φωτογραφιών αποκεφαλισμών και τραυματισμένων παιδιών. Ένα δείχνει έναν οδοστρωτήρα με ένα μήνυμα που μεταφράζεται σε «Αντίο Moaz», ενώ ένα άλλο δείχνει μια λεζάντα στην οποία αναγράφεται «τίποτα καλύτερο από το τσεκούρι».

Άλλες συνδέονται με ένα βίντεο που δημιουργήθηκε από μια γυναίκα που ισχυρίζεται ότι ο γιος της σκοτώθηκε από αεροπορική επιδρομή. Υποστηρίζει επίσης πως ο πυροβολισμός ή το μαχαίρωμα του πιλότου θα είναι λυτρωτικό για εκείνον και ότι θα έπρεπε αντί αυτού να ανασκολοπιστεί.

Μερικές από τις επιμέρους δημοσιεύσεις έχουν αναδημοσιευτεί πάνω από 100 φορές. Παράλληλα, ένα άλλο hashtag που μεταφράζεται ως «Όλοι θέλουμε να σφάξουμε τον Moaz» έχει αναδημοσιευτεί στο Twitter χιλιάδες φορές.

Εντούτοις, στο Twitter έχει δημιουργηθεί και ένα hashtag που μεταφράζεται ως «είμαστε όλοι ο Moaz», επαινώντας τον πιλότο και προσφέροντας μηνύματα υποστήριξης για την οικογένειά του. Τα μηνύματα έχουν σταλεί από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας – με τα σχόλια της βασίλισσας και του διαδόχου του θρόνου της Ιορδανίας να λαμβάνουν περισσότερη υποστήριξη από οποιαδήποτε δημοσίευση του Isis.

Πηγές
Reuters
Independent

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων