Μια νέα σουηδική έρευνα έρχεται να δείξει πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στους ψηλούς ανθρώπους, σε σχέση με τους πιο κοντούς.
Η μελέτη έδειξε ότι για κάθε 10 εκατοστά μεγαλύτερου ύψους, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται κατά 18% στις γυναίκες και κατά 11% στους άνδρες. Η μελέτη, που επιβεβαιώνει παλαιότερα ανάλογα ευρήματα, είναι η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, όσον αφορά τη σχέση καρκίνου και ύψους στα δύο φύλα.
Η βιολογική αιτία γι” αυτή τη συσχέτιση είναι πιθανώς το γεγονός ότι όσο ψηλότερος είναι κάποιος, τόσα περισσότερα κύτταρα έχει στο σώμα του, άρα τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες κάποια από αυτά να υποστούν καρκινικές μεταλλάξεις. Μία άλλη πιθανή αιτία έχει να κάνει με την αυξημένη ορμόνη της ανάπτυξης στους ψηλούς, γι” αυτό όσοι πάσχουν από νανισμό, σπάνια παθαίνουν καρκίνο.
Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα και του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τη δρα Έμελι Μπένυι, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας στη Βαρκελώνη εξέτασαν στοιχεία για 5,5 εκατομμύρια άτομα με ύψος από ένα μέτρο έως 2,25 μέτρα.
Οι ψηλότερες γυναίκες έχουν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης επιθετικού καρκίνου του δέρματος (μελανώματος) αυξάνεται κατά περίπου 30% ανά 10 εκατοστά ύψους τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες.
Οι ειδικοί επεσήμαναν ότι οι ψηλοί άνθρωποι δεν έχουν λόγο ιδιαίτερης ανησυχίας, καθώς άλλοι παράγοντες, όπως τα γονίδια, το κάπνισμα, η κακή διατροφή ή η παχυσαρκία, αυξάνουν περισσότερο τον κίνδυνο καρκίνου από ό,τι το ύψος.
Παραμένει επίσης ασαφές ακόμη, σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά πόσο οι ψηλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τον καρκίνο. Προηγούμενες έρευνες έχουν συμπεράνει ότι οι ψηλοί κινδυνεύουν λιγότερο να πάθουν καρδιοπάθεια και γενικότερα να πεθάνουν πρόωρα.