Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2022

Διαβήματα ΣΥΡΙΖΑ σε Σουλτς και Ντράγκι για Στουρνάρα και έξωθεν παρεμβάσεις

Ερώτηση στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή τις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα, τις οποίες χαρακτήρισε «απαράδεκτες και επικίνδυνες». O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας προχώρησε σε πολιτική παρέμβαση κάνοντας λόγο για κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης από τη μείωση της ρευστότητας την οποία συνέδεσε με την πολιτική σταθερότητα. Διάβημα Τσίπρα σε Σούλτς για τις παρεμβάσεις Ευρωπαίων στα εσωτερικά της Ελλάδας.

«Σε μια πρωτοφανή κίνηση για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, παρενέβη στην εσωτερική πολιτική κατάσταση της Ελλάδας, δηλώνοντας, από τη μια, ότι οι δημοκρατικές πολιτικές επιλογές του ελληνικού λαού, θα οδηγούσαν σε ανεπανόρθωτη βλάβη της ελληνικής οικονομίας, και από την άλλη, ότι η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, παρά το γεγονός ότι στην Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ καταγράφεται καθαρή αύξηση καταθέσεων για το 10μηνο του 2014, ύψους 5 δισ. ευρώ» τονίζει ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αφού υπενθυμίζει στον Μάριο Ντράγκι τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των κεντρικών τραπεζών, βάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών και του καταστατικού της ΕΚΤ, του ζητά να ξεκαθαρίσει «κατά πόσο αποτελούν οι παρεμβάσεις του Έλληνα Κεντρικού Τραπεζίτη «κατευθυντήρια γραμμή» ή «οδηγία της ΕΚΤ», καθώς επίσης, εάν θεωρεί ότι «η διασπορά πανικού και η πολιτική παρέμβαση του Έλληνα Διοικητή, συνάδει με την προώθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τον ευρωπαίο Κεντρικό Τραπεζίτη, με ποιον τρόπο «διασφαλίζεται η ανεξαρτησία των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών από την ΕΚΤ, όταν, πχ, ο Έλληνας Κεντρικός Τραπεζίτης ήταν ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης που τον διόρισε».

Επικοινωνία Τσίπρα με Σουλτς

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζητώντας η θεσμική ουδετερότητα των ευρωπαϊκών οργάνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τη διαφωνία του με τις παρεμβάσεις στην πολιτική ζωή της Ελλάδας ενώ τον προσκάλεσε να επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων