Χιλιάδες διαδηλωτές σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν το Σάββατο σε κινητοποιήσεις με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης ενάντια στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ – Ε.Ε., η οποία κατά τους διαμαρτυρόμενους εκτιμάται θα ενισχύσει τις μεγάλες επιχειρήσεις εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των καταναλωτών.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο Μαδρίτη, το Μόναχο, τις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις για να διαμαρτυρηθεί κατά της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Συναλλαγών και Επενδύσεων (TTIP), οι διαπραγματεύσεις για την οποία ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2013. Ο ένατος γύρος συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. θα ξεκινήσει αύριο Δευτέρα στη Νέα Υόρκη.
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας, όπου έγιναν συνολικά περισσότερες από 200 διαδηλώσεις. Στο Μόναχο, οι διαδηλωτές ήταν 3.000, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, ενώ οι διοργανωτές της πορείας έκαναν λόγο για 15.000.
Εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στην Λειψία, τη Στουτγάρδη και σε άλλες γερμανικές πόλεις, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως: «Οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στα τρόφιμα, όχι στα κέρδη» και «Προσοχή στην παγίδα της TTIP – οι εταιρείες κερδίζουν, οι άνθρωποι χάνουν!».
Πολλοί Γερμανοί είναι πολέμιοι της ΤTIP, εν μέρει εξαιτίας του αυξανόμενου αντι-αμερικανικού αισθήματος στη χώρα που συνδέεται με τις αποκαλύψεις για κατασκοπεία από τις ΗΠΑ και της ανησυχίας περί επικείμενης ψηφιακής κυριαρχίας από εταιρείες όπως η Google.
Πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov έδειξε ότι το 43% των Γερμανών θεωρούν ότι η TTIP θα ζημιώσει τη χώρα τους, ενώ το 26% βλέπουν θετικά τη συμφωνία.
Στη Μαδρίτη πάνω από 20.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, ενώ 4.000 συγκεντρώθηκαν στη Βαρκελώνη.
Αρκετές χιλιάδες συμμετείχαν σε διαδήλωση κατά της TTIP και στις Βρυξέλλες.
Οι τοπικές εφημερίδες στην Αυστρία έκαναν λόγο για πάνω από 22.000 διαδηλωτές σε όλη τη χώρα, με τουλάχιστον 15.000 μόνο στη Βιέννη.
Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ, πολλοί άνθρωποι πραγματοποίησαν πορείες σε δεκάδες πόλεις, από τη Νέα Υόρκη ως το Σαν Φρανσίσκο.
Την Παρασκευή πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε τις ανησυχίες σχετικά με την TTIP, επισημαίνοντας ότι θα ωφελήσει «οπωσδήποτε» τους Αμερικανούς εργαζομένους.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται στο όνομα των 28 χωρών μελών της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ για την επίτευξη της συμφωνίας, το περιεχόμενο της οποίας δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αν και κάποια μέρη της έχουν διαρρεύσει κυρίως στο Διαδίκτυο.
Οι επικριτές της συμφωνίας αυτής καταγγέλλουν ότι οι συζητήσεις για την επίτευξη της TIP καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου και ισχυρίζονται ότι από τη συμφωνία θα επωφεληθούν οι μεγάλες εταιρείες εις βάρος των καταναλωτών.
Οι υποστηρικτές της επισημαίνουν ότι αυτή θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη περιοχή ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο, δίνοντας μια ώθηση στην ανάπτυξη και την αύξηση των θέσεων εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.