Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Την Τετάρτη η Ελληνική Κυβέρνηση, διά του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου έστειλε ένα νέο αίτημα χορήγησης δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, και κάνει λόγο για ένα δάνειο 51 δις ευρώ σε διάρκεια τριών ετών με μέτρα που αφορούν το συνταξιοδοτικό και φορολογικό σύστημα. Το σχέδιο αυτό είναι η τελευταία ευκαιρία παραμονής της χώρας στο νόμισμα του Ευρώ και κατ’ επέκταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του Έθνους[1], σε 13 βήματα περιγράφονται, ο ρόλος της Κομισιόν και της ΕΚΤ, η συνδρομή του ΔΝΤ, οι αποφάσεις του Eurogroup και η υπογραφή μνημονίου:
1. Το κράτος που ζητά βοήθεια υποβάλλει το αίτημα (stability report, όπως λέγεται στη «γλώσσα» του Ταμείου) στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου.
2. Ο πρόεδρος ζητά από την Κομισιόν σε συνεργασία με την ΕΚΤ να εξετάσει:
– την ύπαρξη κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του ευρώ
– τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους (όπου είναι απαραίτητο και δυνατό, διεξάγεται από κοινού με το ΔΝΤ)
3. Στη βάση των παραπάνω αξιολογήσεων ο διευθύνων σύμβουλος του ESM ετοιμάζει πρόταση για το εάν εγκρίνεται επί της αρχής, στήριξη (stability support).
4. To ESM συνεδριάζει σε επίπεδο συμβουλίου διοικητών (Board of Governors). Αυτό με βάση την πρόταση του διευθύνοντος συμβούλου αποφασίζει σύμφωνα με τα παραπάνω αν θα εγκρίνει, επί της αρχής, τη στήριξη.
5. Σε ορισμένες χώρες-μέλη του ESM πρέπει να υπάρξουν εθνικές διαδικασίες προκειμένου να παρθεί μια απόφαση επί της αρχής. Ανάλογα με τη χώρα αυτό προβλέπει έγκριση από την κυβέρνηση, εθνικά κοινοβούλια ή κοινοβουλευτική διαβούλευση.
6. Μαζί με την απόφαση για έγκριση, επί της αρχής, της στήριξης το συμβούλιο δίνει εντολή σε:
– Κομισιόν, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, όπου είναι δυνατό, στο ΔΝΤ, να διαπραγματευτεί τις πολιτικές (policy conditionality)
– Διευθύνοντα σύμβουλο του ESM να ετοιμάσει πρόταση για τη δανειακή σύμβαση, η οποία ονομάζεται «Financial Assistance Facility Agreement».
7. Η Κομισιόν παρουσιάζει draft κείμενο με τις πολιτικές ενώ εξασφαλίζει ότι είναι συμβατό με τους νόμους της ΕΕ, συζητείται στο EWG και στο Eurogroup και υπόκειται σε εθνικές διαδικασίες.
8. Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM ετοιμάζει το draft της «Financial Assistance Facility Agreement» προσδιορίζοντας τους όρους της οικονομικής βοήθειας. Η «Financial Assistance Facility Agreement» κυκλοφορεί στο συμβούλιο των διοικητών και υπόκειται σε εθνικές διαδικασίες.
9. Το EWG και το Eurogroup συζητά αποδεχόμενο την οικονομική βοήθεια.
10. Το συμβούλιο των διοικητών αποδέχεται την πρόταση του διευθύνοντος συμβούλου του ESM και εγκρίνει τις πολιτικές (policy conditionality) που περιέχονται στο Memorandum of Understanding (MoU).
11. Το κράτος-μέλος που έκανε την αίτηση υπογράφει το MoU και η Κομισιόν υπογράφει εκ μέρους του ESM.
12. Το συμβούλιο των διοικητών του ESM εγκρίνει τη «Financial Assistance Facility Agreement» και εκταμιεύει την πρώτη δόση της οικονομικής βοήθειας.
13. Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM και το κράτος που υπέβαλε την αίτηση υπογράφουν τη «Financial Assistance Facility Agreement».
Εν κατακλείδι, όπως γίνεται αντιληπτό από τα μέτρα έγκρισης μίας συμφωνίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας δεν είναι καθόλου εύκολο να εγκριθεί μία συμφωνία αν δεν έχει σοβαρά, σαφή και ρεαλιστικά μέτρα που θα πρέπει να συνδιαμορφωθούν από την Κυβέρνηση και τους δανειστές. Αναμένονται σε αυτήν την φάση τα μέτρα που θα προτείνει η Κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία και να μην ταλαιπωρείται άλλο ο λαός από την πολιτική ηγεσία, η οποία είναι ηλίου φαεινότερο ότι πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κάνει τις ιστορικές επιλογές που χρειάζονται με αίσθηση ευθύνης.
[1] Δημοσίευμα του Έθνους (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64215932)