Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Οι πρόσφατες θανατηφόρες επιθέσεις σε τέσσερις χώρες, που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος κατέδειξαν τα όρια της υπό αμερικανική ηγεσία προσπάθειας για απαλοιφή του ερείσματος των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ, αλλά και την πρόκληση να εξαλειφθούν οι επιθέσεις που δεν είναι μόνο διασκορπισμένες παντού, αλλά και πολύ διαφορετικές όσον αφορά στην επιλογή των στόχων. Αυτό υποστήριξαν τόσο νυν όσο και πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Τους τελευταίους μήνες, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα έχουν χαρακτηρίσει τα θανατηφόρα χτυπήματα του Isis σε όλο τον κόσμο ως άμεση απάντηση στην επιτυχία της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στρατιωτικής συμμαχίας ως προς την εκδίωξή του από μεγάλες εκτάσεις του Ιράκ και της Συρίας.
Ενώ όμως αυτό μπορεί να ισχύει εν μέρει, οι νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι είναι υπερβολικά απλοϊκό και υποτιμά το πόσο η επιρροή του Ισλαμικού Κράτους έχει εξαπλωθεί πέρα από το έδαφος που ελέγχει.
Η στρατολόγηση και η προπαγάνδα των υπερ-σκληροπυρηνικών Σουνιτών Μουσουλμάνων κατευθύνεται και εκτός του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου και βέβαια υπερκαλύπτει τη μεγάλη απώλεια εδαφών σε πόλεις στο Ιράκ, όπως αυτή στη Φαλούτζα.
Στη νέα του μορφή, ορισμένοι αναλυτές υπογραμμίζουν, ότι το Ισλαμικό Κράτος τείνει να μοιάζει περισσότερο με την Αλ Κάιντα, η οποία έχει επικεντρωθεί κυρίως σε μεγάλης κλίμακας επιθέσεις αντί να προσπαθεί να ελέγχει κάποιο έδαφος.
Η οικοδόμηση και η διατήρηση ενός χαλιφάτου έχει καταστεί κατά πάσα πιθανότητα πιο δαπανηρή και πολύπλοκη από ό, τι είχε σχεδιάσει εξαρχής το Ισλαμικό Κράτος, αναφέρουν επίσης αξιωματούχοι στον τομέα της άμυνας.
Σε κάθε περίπτωση, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εξακολουθούν να αναλύουν τις σχέσεις μεταξύ Ισλαμικού Κράτους και της επίθεσης στις 28 του Ιουνίου στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, που είχε ως τραγικό απολογισμό τον θάνατο 45 ατόμων, της επίθεσης σε ένα καφενείο όπου συχνάζουν ξένοι στην Ντάκα, την περασμένη Παρασκευή όπου σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι, μιας βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας με φορτηγό σε σιιτική γειτονιά της Βαγδάτης το Σάββατο που σκότωσε τουλάχιστον 175 ανθρώπους και των επιθέσεων στη Σαουδική Αραβία με στόχο Αμερικανούς διπλωμάτες, Σιίτες προσκυνητές και ένα γραφείο ασφαλείας σε τζαμί στην πόλη της Μεδίνα. Όλες έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού.
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι επιθέσεις στην Τουρκία, το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία φαίνεται να έχουν απευθείας σύνδεση με το Ισλαμικό Κράτος. Για εκείνη στο Μπαγκλαντές όμως μπορεί να μην ευθυνόταν το Ισλαμικό Κράτος, αλλά να ενέπνευσε κάποια τοπική εξτρεμιστική ομάδα.
Εμπειρογνώμονες στον τομέα της αντιτρομοκρατίας λένε ότι δεν υπάρχει μια λύση-πανάκεια που θα σταματήσει τα χτυπήματα εναντίον αμάχων, τα οποία είναι παγκόσμια διασκορπισμένα και διαφέρουν στις μεθόδους εκτέλεσης.
Η στενότερη διπλωματική συνεργασία, η ανταλλαγή πληροφοριών και η παρακολούθηση της ροής χρημάτων είναι ζωτικής σημασίας. Παράλληλα, μια ολιστική εκστρατεία που θα αντιμετωπίζει τις βασικές αιτίες του εξτρεμισμού είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια βιώσιμη νίκη έναντι του Ισλαμικού Κράτους και όποιων άλλων οργανώσεων πρόσκεινται σε αυτό.
Πηγή: Reuters