Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Διαγωνισμός «φερετζές» για ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ

Έλεος πια. Αυτός δεν είναι διαγωνισμός. Αυτός είναι λάστιχο, ή καλύτερα φερετζές νομιμοποίησης προαποφασισμένων. Όπως θα κατάλαβε ο αναγνώστης μιλάμε για το διαγωνισμό πώλησης της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ και κυρίως της πρώτης, γιατί σε αυτή γίνεται το πρωτοφανές παζάρι, όχι για το τίμημα, δεν φτάσαμε ακόμη εκεί, αλλά για το τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία πώλησης.

Το κείμενο επρόκειτο να δοθεί στους διαγωνιζόμενους την περασμένη Παρασκευή, μετά την πολύωρη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ που το ενέκρινε, για να κατατεθούν οι προσφορές στις 7 Ιουνίου (τρίτη ή τέταρτη αναβολή, χάσαμε το λογαριασμό). Αμ δε. Το κείμενο δόθηκε στους υποψήφιους επενδυτές λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή. Για να μετρήσει δηλαδή το Σάββατο στην προθεσμία των 15 ημερών που απαιτείται για την κατάθεση της τελικής δεσμευτικής προσφοράς.

Η μεγάλη καθυστέρηση δεν οφείλεται σε τίποτε άλλο παρά στο πήγαινε έλα του κειμένου μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ, συμβούλων ιδιωτικοποίησης του Ταμείου και ατύπως των Ρώσων, που όπως μαθαίνουμε μέχρι την τελευταία στιγμή επέμεναν σε όρους όπως εγγύηση του Δημοσίου έναντι των χρεών που έχουν καταναλωτές φυσικού αερίου προς τη ΔΕΠΑ. Εν τέλει οι απαιτήσεις των Ρώσων έγιναν εν μέρει αποδεκτές, ενώ τα προσχήματα κρατήθηκαν στο θέμα της εγγυητικής καλής εκτέλεσης, το ύψος της οποίας περιορίστηκε στο 10%, αλλά με πλήρη επιστροφή της στον πλειοδοτούντα αγοραστή, σε περίπτωση που αυτός κρίνει ασύμφορους τους όρους που θα θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαγορά.

Περιττό να επαναλάβουμε ότι οι Ρώσοι, που θεωρούν ότι έχουν τη ΔΕΠΑ στο τσεπάκι τους, δεν δέχονται κουβέντα για μειώσεις τιμών, παρ΄ότι τους ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Χώρας το ζήτησε από τον Αλεξέι Μίλερ.

Συνοψίζοντας να θυμίσουμε ότι εκτός απροόπτου, δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ αναμένεται να καταθέσουν οι ρωσικές Gazprom και Sintez και η Ελληνική Μ+Μ (Μυτιληναίος, Βαρδινογιάννης). Για το ΔΕΣΦΑ η Sintez και η αζέρικη Socar. Η κοινοπραξία ΓΕΚΤΕΡΝΑ με το τσέχικο fund PPF σύμφωνα με όλες τα πληροφορίες δεν θα καταθέσει δεσμευτική προσφορά.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων