Γράφει η Έλενα Ζέρβα-Γκιουρτζιάν
Πριν πέντε περίπου χρόνια ο κ. Πάγκαλος “αναφώνησε” το περίφημο “Όλοι μαζί τα φάγαμε”!
Με αυτή τη φράση ο σπόρος της συνενοχής έπεσε στο χώμα, που ήταν εύφορο και φύτρωσε ένα φυτό το οποίο εγώ ονόμασα “Social Canibalium”, σε Ελληνική μετάφραση: Κοινωνικός Κανιβαλισμός!
Αυτό το απεχθές φυτό έβγαλε γερές ρίζες και αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα.
Όλοι οι Έλληνες άρχισαν ν΄ αναρωτιούνται:
“Βρε, μπας κι έχει δίκιο ο Πάγκαλος;” και άρχισαν ν΄αλληλοκατηγορούνται.
Ο στόχος επετεύχθη!
Πολλοί λίγοι σκέφτηκαν ότι δεν έχουν υπάρξει ποτέ Υπουργοί, ούτε συμμετείχαν σε κάποιο κέντρο λήψης αποφάσεων.
Πώς είναι λοιπόν δυνατόν, να έχουμε το ίδιο μερίδιο ευθύνης;
Εμείς που είμαστε απλοί πολίτες, θέλουμε να ψηφίζουμε τα πρόσωπα εκείνα που εμπιστευόμαστε, επειδή είναι έντιμα, έχουν αρχές και ανθρώπινες αξίες και είναι ικανά να διοικήσουν, προσταυτεύοντας ταυτόχρονα εμάς και τη χώρα μας. Θέλουμε να αναλαμβάνουν την ευθύνη της διακυβέρνησης προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας και όχι για το προσωπικό τους όφελος. Θέλουμε να παραδειγματιστούμε από τις συμπεριφορές και τις πράξεις τους και όχι να τα θεωρούμε “παραδείγματα προς αποφυγή”!
Ο Ιταλός στοχαστής Νικολό Μακιαβέλι στο έργο του “Ηγεμόνας” διατύπωσε τη φράση “διαίρει και βασίλευε”. Ο όρος “Μακιαβελισμός” έμεινε στην πολιτική ιστορία ως η τακτική “της πολιτικής ανηθικότητας και του κυνισμού στον τρόπο του διοικείν και φέρεσθαι”.
Έχουμε διδαχθεί από την ιστορία μας, ότι όποτε ήμασταν ενωμένοι ως λαός, μπορέσαμε ν΄αντιμετωπίσουμε ασύμμετρες απειλές και να βγούμε νικητές!
Δεν θα πρέπει ν΄αφήσουμε τη “διχόνοια που βαστάει ένα σκήπτρο η δολερή” να φωλιάσει στις ψυχές μας.
Άλλωστε “Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία”!