Η επιστροφή από το «ψήσιμο» στον ήλιο φανερώνει μπροστά στον καθρέπτη τη θαμπάδα που αφήνει στο δέρμα, τον τονισμό των ρυτίδων και ενίοτε την εμφάνιση ορισμένων κηλίδων. Επειδή η λύση με τις κρέμες ημέρας και νυκτός είναι προσωρινή, η δίαιτα προσφέρει σύμφωνα με τους ειδικούς πιο αποτελεσματικές και μακροχρόνιες λύσεις για σούπερ λαμπερό δέρμα. Επειδή λοιπόν στις διακοπές τρώμε συνήθως έξω ότι μας σερβίρουν, πέφτει και πολύ σουβλάκι και fast food, μια δίαιτα με super foods προσφέρει πολλά στο δέρμα, αλλά και στο σώμα εισάγοντάς μας στον κόσμο της ευεξίας.
Κανόνας πρώτος η τροφοδοσία του οργανισμού με το συνένζυμο Q10 (Ουβικινόνη), το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό που παράγεται από το σώμα μας, όμως η παραγωγή σταματά μετά από κάποια χρόνια, πότε λόγω ηλικίας και πότε λόγω κακής διατροφής. Στα τρόφιμα υπάρχει σε ψάρια, όπως ο σολομός, η σαρδέλα, η πέστροφα, το σκουμπρί, σε κρέατα, βρίσκεται στο μοσχαρίσιο και χοιρινό συκώτι, αλλά και στο κοτόπουλο, τη γαλοπούλα και τα αυγά τους, ενώ καρότο, σπανάκι, γλυκοπατάτα, μπρόκολο, κουνουπίδι, σκόρδο και αρακάς είναι κάποια από τα λαχανικά που κάνουν το δέρμα σου να λάμπει, ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Από φρούτα, μπορείς να επιλέξεις πορτοκάλια, φράουλες και αβοκάντο, ενώ ελαιόλαδο, σογιέλαιο και ηλιέλαιο είναι επίσης σύμμαχοί σου στην επιχείρηση «λαμπερό δέρμα».
Must για την υγεία του δέρματος (ξηροδερμία, ακμή, πρόωρες ρυτίδες ή άλλες παθήσεις του δέρματος) είναι η βιταμίνη Α που βρίσκεται στα αυγά, το γκρέιπφρουτ, τις κόκκινες πιπεριές, τα ραδίκια, το πεπόνι, το καρπούζι, τα ροδάκινα και τα βερίκοκα, αλλά και στα νεκταρίνια, καθώς και στις μαργαρίνες που είναι εμπλουτισμένες με αυτή τη βιταμίνη.
Η Βιταμίνη C είναι ένας ουσιαστικός παράγοντας της αναδόμησης και της διατήρησης του κολλαγόνου και της ελαστίνης σε σταθερά επίπεδα στο δέρμα και βρίσκεται σε πορτοκάλια, λεμόνια, φράουλες, κεράσια, σταφίδες, λάχανο, μαϊντανός και κουνουπίδι.
Η αντιοξειδωτική Βιταμίνη Ε εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, έχει αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις στο δέρμα και ενισχύει την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων του δέρματος, προστατεύει από τις ραγάδες, αποτρέπει την εμφάνιση των κηλίδων του γήρατος και καθυστερεί τη γήρανση του δέρματος. Πλούσιες πηγές βιταμίνης Ε είναι οι ηλιόσποροι, το σησάμι, τα φιστίκια, τα καρύδια, το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, το σπανάκι, τα σπαράγγια, ο αρακάς, το καλαμπόκι και τα αυγά.
Ο ψευδάργυρος είναι βασικό συστατικό για τη σύνθεση του κολλαγόνου και απαραίτητος για την ομαλή λειτουργία των ενζύμων που βοηθούν στην ανάπλαση του δέρματος, διαθέτει στυπτική του ιδιότητα, αλλά και την τάση να καθαρίζει το δέρμα και να ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος, γι’ αυτό άλλωστε περιέχεται σε όλα τα προϊόντα καταπολέμησης της ακμής ή άλλων δερματικών προβλημάτων. Το βρίσκουμε στα θαλασσινά (στρείδια και λοιπά οστρακοειδή), στο σιτάρι, το καλαμπόκι, τα παντζάρια, σε ξηρούς καρπούς, όπως τα φιστίκια και τα καρύδια, στα ρεβίθια και το χοιρινό ή το μοσχαρίσιο κρέας, αλλά και σε ένα σχετικά υγιεινό πειρασμό, τη μαύρη σοκολάτα. Επίσης, οι ηλιόσποροι είναι πηγή πλούσια σε ψευδάργυρο.
Το σελήνιο θεωρείται τεράστιο όπλο σε ό,τι αφορά την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, ενώ αυξάνει την ελαστικότητα και «μπλοκάρει» τους χρόνους γήρανσης. Πλούσιες σε σελήνιο είναι οι γαρίδες, ο αστακός, τα καβούρια, το χαβιάρι, ψάρια, όπως ο βακαλάος και οι σαρδέλες, καθώς και τα δημητριακά ολικής άλεσης, αλλά και τα μανιτάρια.
Το χρόνια ξηρό δέρμα συνήθως σημαίνει ότι λείπουν λιπαρά οξέα από την διατροφή, τα ω-6 και ω-3. Αυτά καταπολεμούν την κυτταρίτιδα και αποτρέπουν την αφυδάτωση του οργανισμού. Στα φαρμακεία υπάρχουν τέτοια συμπληρώματα λιπαρών οξέων.
Γενικά τα αντιοξειδωτικά είναι πολύ σημαντικά και τα βρίσκεις σε όλα τα είδη τροφίμων, κυρίως όμως στα φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα, στους ξηρούς καρπούς, στο πράσινο τσάι, αλλά και στη μαύρη σοκολάτα. Επίσης, τα κόκκινα σταφύλια είναι γεμάτα αντιγηραντικές ιδιότητες, πλούσια σε φυτικές ίνες, μέχρι το τελευταίο κουκούτσι. Η ντομάτα είναι γεμάτη λυκοπένιο που ενισχύει το δέρμα για την αντιμετώπιση της υπεριώδους ακτινοβολίας, αυξάνει το κολλαγόνο και προστατεύει αποτελεσματικά από τη φωτογήρανση. Το κατσικίσιο γάλα, διότι το γαλακτικό οξύ από το γάλα κατσίκας είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Ε, ενώ περιέχει καπρυλικό οξύ, το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση χαμηλού pH του δέρματος, προφυλάσσοντας το έτσι από βακτήρια και μολύνσεις. Το αγγούρι και οποιοδήποτε τρόφιμο παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, καθώς κρατά ενυδατωμένο και δροσερό το δέρμα. Τέλος, το νερό βοηθάει στη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας του οργανισμού, ενυδατώνει αποτελεσματικά χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό με θερμιδικό φορτίο.