Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Μία άλλη πτυχή της πραγματικότητας των ΚΤΕΟ, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι σε αυτά, αφορμής δοθείσης από τις νέες προθεσμίες που δόθηκαν στους ιδιοκτήτες ΙΧ των οποίων εκκρεμούσε η υποχρέωση να περάσουν τα οχήματά τους.
«Ενημερώνουμε ότι την καλοκαιρινή περίοδο, εκτός από την αύξηση των ελεγχόμενων οχημάτων στα ΚΤΕΟ, αυξάνεται κατακόρυφα η παραβίαση εργατικών δικαιωμάτων, στοιχειωδών όρων τεχνικού ελέγχου και προϋποθέσεων λειτουργίας των ιδιωτικών ΚΤΕΟ.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ακόμη και το 1/5 των οχημάτων που ελέγχονται σε ορισμένα ιδιωτικό ΚΤΕΟ, λαμβάνουν Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου με πλαστή υπογραφή ελεγκτή. Οι εργαζόμενοι στα ΙΚΤΕΟ υποχρεώνονται από τους εργοδότες τους, να “υπογράφουν”, χρησιμοποιώντας την υπογραφή άλλων συναδέλφων τους που είτε απουσιάζουν εκείνη την ώρα, επειδή εργάζονται σε άλλη βάρδια ή βρίσκονται σε άδεια, είτε επειδή εκείνη την ώρα εργάζονται λόγω αυξημένου φόρτου στη γραμματεία.
H πρόσφατη ρύθμιση ελέγχου εκπρόθεσμων οχημάτων με μειωμένο παράβολο, εντός Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, επιδεινώνει τις συνθήκες, λόγω της αυξημένης προσέλευσης οχημάτων», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι των ΚΤΕΟ.
Οι παρανομίες που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι δεν αφορούν μόνο τα εργασιακά τους δικαιώματα και την αμέλεια με την οποία γίνονται οι έλεγχοι αλλά κάνουν λόγο και για «παράνομη χρήση υπογραφών ελεγκτών».
Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι «Η παράνομη χρήση υπογραφών ελεγκτών, πέρα από τα προφανή ερωτήματα για το αποτέλεσμα του τεχνικού ελέγχου, δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας των ιδιωτικών ΚΤΕΟ με μειωμένο προσωπικό από αυτό που είναι αναγκαίο, συνυπολογίζοντας νόμιμο ωράριο εργασίας, ρεπό, άδειες κλπ. Στερεί από άνεργους συναδέλφους τη δυνατότητα να βρουν εργασία, από τα ασφαλιστικά ταμεία εισφορές κλπ. Σημειώνουμε, πως τα ΙΚΤΕΟ οφείλουν την δραστηριότητα τους, στην υποχρεωτικότητα του τεχνικού ελέγχου των οχημάτων.
Ήδη εδώ και ένα χρόνο, έχουμε ζητήσει από το υπουργείο μεταφορών και την επιθεώρηση εργασίας, να επεξεργαστούν στοιχεία για τις ώρες υπογραφών των ελεγκτών, τα οποία υπάρχουν στο υπουργείο αλλά και σε κάθε ιδιωτικό ΚΤΕΟ, ώστε να ελέγξουν τις πραγματικές συνθήκες εργασίας και να σταματήσουν την παράνομη, και αντεργατική πρακτική των ιδιωτικών ΚΤΕΟ.
Η πρακτική που ακολουθείται από το υπουργείο, είναι να ελέγχονται οι ελάχιστοι χρόνοι ελέγχου και να επιβάλλονται ποινές στους ελεγκτές, σα να θεωρεί πως “βιάζονται” με δική τους πρωτοβουλία, να τελειώσουν τον έλεγχο.
Η δε επιθεώρηση εργασίας ελέγχει μόνο το πρόγραμμα εργασίας και τους κατά δήλωση τους παρόντες εργαζόμενους την στιγμή που πραγματοποιεί επιτόπιο έλεγχο, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα εκτυπωμένα δελτία και χωρίς να ελέγχει με βάση αυτά, αδήλωτες πολλές φορές υπερωρίες άλλων ημερών.
Δημιουργούνται έτσι ψεύτικες εντυπώσεις ελέγχου των επιχειρήσεων, ενώ στην πραγματικότητα οι παρανομίες συνεχίζουν και αυξάνονται».
Αυτές οι καταγγελίες αποτελούν βασική ένδειξη της διάλυσης των κρατικών υπηρεσιών στη βάση του δόγματος «μειώστε το δημόσιο» που στη συγκεκριμένη περίπτωση φθάνουν μέχρι και στην παράνομη χρήση υπογραφών ελεγκτών. Δηλαδή, όχι απλά ξεζουμίζεται ο εργαζόμενος προκειμένου να γίνει η δουλειά με μικρότερο κόστος, αλλά πολύ απλά δεν γίνεται καν η δουλειά.
Η καταγγελία των εργαζομένων στα ΚΤΕΟ είναι ζωτικής σημασίας για την κατάσταση αυτών των υπηρεσιών και προφανώς δημιουργούν και πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που θέλει να ανασυστήσει τη Δημόσια Διοίκηση.
Οι εργαζόμενοι πάντως γίνονται ιδιαίτερα συγκεκριμένοι, στο βαθμό που το θέμα απαιτείται να προχωρήσει και προς τους προϊσταμένους τους θέτοντας ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις.
Σχετικά με την κατάσταση που επικράτησε την Τετάρτη 30/09/2015, oι εργαζόμενοι τονίζουν πως:
«α) είναι αυτονόητο πως οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν ειδικά την Τετάρτη 30/09/2015, απέχουν από πολλούς κανόνες της νομοθεσίας και της τεχνικής αρτιότητας, λόγω της υπερβολικής κούρασης (μέχρι και 18 ώρες συνεχούς εργασίας) που επιπλέον, διέλυε κάθε αντίσταση σε πιέσεις.
β) είναι απαραίτητη η εκλογίκευση των προθεσμιών, καθώς είναι αδύνατο σε δύο χρόνια από σήμερα, να προσκληθούν για περιοδικό τεχνικό έλεγχο κάθε βδομάδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών του 2017, τόσα οχήματα, όσα σχεδόν η μηνιαία κίνηση των ΚΤΕΟ το υπόλοιπο έτος.
γ) ενημερώνουμε τους ιδιοκτήτες οχημάτων, πως ακόμη κι αν δεν προλάβουν τις ημερομηνίες ευνοϊκής ρύθμισης, η επιπλέον του κόστους ελέγχου επιβάρυνση τους, είναι 32 ευρώ για επιβατικό (σύνολο 65) και 21 ευρώ για μοτοσυκλέτες (σύνολο 41), εφόσον πραγματοποιήσουν τεχνικό έλεγχο μέχρι 31/12/2015.
Τους καλούμε -ως εργαζόμενοι κι οι ίδιοι- να προγραμματίσουν τον τεχνικό έλεγχο του οχήματός τους, έχοντας υπόψη τους και τον χρόνο αναμονής, που είναι αρκετά μεγαλύτερος του συνηθισμένου και την πρόσθετη επιβάρυνση της γραμματείας λόγω των παραβόλων.
δ) ήδη το σωματείο μας έχει προσφύγει ξανά στα υπουργεία μεταφορών και εργασίας, ζητώντας να ελεγχθεί η δήλωση και πληρωμή υπερωριών, νυχτερινών κλπ τουλάχιστο για τις 30/09″.
Με πληροφορίες από ΕΡΤ