Γράφει η Γιώτα Μπουγά
Κυβέρνηση και θεσμοί ετοιμάζονται για τον νέο γύρο της διαπραγμάτευσης στον απόηχο των αποκαλύψεων του Wikileaks που πυροδότησαν τις συζητήσεις περί της επιστροφής του ΔΝΤ στην Αθήνα. Παρά το σάλο που προκλήθηκε, το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι μεγάλο και δύσκολα θα προκύψει ικανοποιητική για τη χώρα μας συμφωνία.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, παρέχοντας κάλυψη σε Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου, χαρακτήρισε «ανοησίες» τις αναφορές πως στέλεχος του ΔΝΤ θα εξέταζε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική, γεγονός που προέκυψε ως συμπέρασμα από τα Wikileaks.
Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να κράτησε την ίδια στάση με τη Λαγκάρντ περί ανοησίας: «Η στρατηγική κωλυσιεργίας στη διαπραγμάτευση προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα λίγο πριν το βρετανικό δημοψήφισμα είναι πράγματι μια μεγάλη ανοησία. Μία ανοησία που οφείλουμε όλοι να αποτρέψουμε».
Ξεκαθαρίζει, επίσης, πως «η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει άμεσα χωρίς εξωπραγματικές απαιτήσεις για επιπρόσθετα μέτρα, πέρα από όσα ορίζει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου».
Η κυβέρνηση και τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM καλούνται μέσα σε 8 ημέρες να οριστικοποιήσουν δημοσιονομικά μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ και να ξεκαθαρίζουν το ζήτημα της πώλησης κόκκινων δανείων σε fund, καθώς στις 12 Απριλίου οι θεσμοί θα αναχωρήσουν από την Αθήνα για να μετάσχουν στις Εργασίες της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.
Με τις αποκαλύψεις των Wikileaks να χαρακτηρίζονται ανοησία και τον χρόνο να πιέζει, όλα δείχνουν πως η διαπραγμάτευση δε θα κλείσει με την καλύτερη δυνατή συμφωνία.