Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Οι δανειστές επέστρεψαν στην Αθήνα με την γνωστή ατζέντα αλλά και αιτήματα που έχουν εδώ και καιρό δημοσιοποιήσει. Καθώς οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να κορυφωθούν ενόψει και των έντονων διεργασιών σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, ολόκληρη η χώρα αγωνιά και περιμένει με μεγάλη ανυπομονησία να δει που θα καταλήξει αυτή η “καλοστημένη κόντρα”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ, αφού ο λογαριασμός των μέτρων συνεχώς αυξάνεται μαζί και με τις υποχρεώσεις της χώρας προς τρίτους.
“Ο απόηχος της Ουάσινγκτον”
Τις προηγούμενες ημέρες έλαβε χώρα η εαρινή σύνοδος του Δ.Ν.Τ όπου συζητήθηκε -ανάμεσα στα θέματα- και το πρόβλημα της Ελλάδας, σημαντικές αποφάσεις ελήφθησαν στο παρασκήνιο και πιθανότατα θα κρίνουν το μέλλον της διαπραγμάτευσης και της χώρας εν γένει. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης γύρισαν με τις βαλίτσες τους γεμάτες με επώδυνα μέτρα –προληπτικά, όπως αυτά ονομάστηκαν από το Ταμείο. Αυτά κυρίως κοστολογούνται γύρω στα 3 δις ευρώ, με την πλευρά της κυβέρνησης να επιμένει πως δεν πρόκειται να ληφθούν εάν δεν υπάρξει καλή τη πίστη και “ανταποδοτικές παροχές και από την απέραντη όχθη”. Το αποτέλεσμα είναι ότι στο Μαξίμου έχουν ένα ακόμη λόγο να πονοκεφαλιάζουν και αυτό επειδή ο γύρος των συζητήσεων θα θέσει ως όριο τα 8,2 δις ευρώ.
“Στο Χιλτόν οι διαβουλεύσεις”
Οι διαβουλεύσεις ξεκινούν εντός της ημέρας με τους απεσταλμένους των Ευρωπαίων (Ντ. Κοστέλο της Κομισιόν, Φρ. Ντρούτι της ΕΚΤ και Ν. Τζιαμαριόλι του ESM) και η πρώτη συνάντηση με τους Τσακαλώτο και Σταθάκη θα πραγματοποιηθεί με θετικό κλίμα. Αργότερα αναμένεται να υπάρξει και συνάντηση με την σκληρή του Δ.Ν.Τ Ντέλια Βελκουλέσκου που, όπως μαθαίνω, συγκεντρώνει αρκετά αρνητικά και επικριτικά σχόλια για τις απαιτήσεις του Ταμείου από κορυφαία στελέχη της Κυβέρνησης.
Το πακέτο αυτό, το οποίο υπολογίζεται σε 3 δισ. ευρώ, αφορά σε:
“Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι”
Πραγματικά, η συγκεκριμένη επίσκεψη της Τρόικας στην Αθήνα προσωπικά πιστεύω ότι θα είναι και η δυσκολότερη, καθώς μέσα στις απαιτήσεις που θα περικλείουν τις τοποθετήσεις τους κατά την διάρκεια των συζητήσεων, πιθανότατα να κληθούν να αντιμετωπίσουν μια ειρωνική και ενδεχομένως ιδεοληπτική γραμμή εκ μέρους του Μαξίμου.
Τα μέτρα που θα αποτελέσουν αγκάθι είναι άδικα αλλά και μη αυτονόητα.
Ξεκινούν με μειώσεις στους μισθούς στο Δημόσιο και με έμφαση στα εισαγωγικά κλιμάκια και στους υπαλλήλους χαμηλών προσόντων. Συνεχίζουν με αυξήσεις στο ΦΠΑ στο ρεύμα και στο νερό από 13% στο 24% καθώς και με περικοπές στις κύριες συντάξεις. Επιπλέον ιδιαίτερα σκληρή περιμένουν όλοι εντός της κυβέρνησης την στάση του Ταμείου στα θέματα που υπάρχει σαφέστατη ιδεολογική άβυσσος. Αυτά είναι οι απελευθερώσεις των ομαδικών απολύσεων, το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο. Τέλος, πληθαίνουν οι φωνές που αντιδρούν και στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ 6% που ισχύει σε φάρμακα,βιβλία και θέατρα.
Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι πως από την πλευρά τους οι δανειστές υποστηρίζουν πως τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θα χρειαστεί να ληφθούν, αν η Ελλάδα πιάσει τον στόχο του πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 με βάση το πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ που ήταν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων με το κουαρτέτο τις προηγούμενες εβδομάδες.
“Ο στόχος να κλείσει η διαπραγμάτευση το ταχύτερο δυνατόν”
Νομίζω πως όποιος αναφερθεί πως η διαπραγμάτευση θα κλείσει με καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες θέτει τον εαυτό του προ των ευθυνών που του αναλογούν. Η αλήθεια είναι πως και οι δύο πλευρές επιθυμούν να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις εως και την Παρασκευή 22 Απριλίου, όταν και διεξάγεται το Eurogroup στο Άμστερνταμ.
Παράλληλα, αρκετοί εντός της κυβέρνησης δεν κρατούν μεγάλο καλάθι για την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και από την αντιπολίτευση δεν μπορεί να εξαχθεί ένα θετικό συμπέρασμα στα λεγόμενα και τις κινήσεις τους τον τελευταίο καιρό. Αυτό έχει να κάνει με την πίσω πόρτα που αφήνουν να διαρρεύσει από την Κυβέρνηση πως μια ενδεχόμενη αποτυχία τις επόμενες ημέρες δεν θα αποτελέσει σημαντική καθυστέρηση, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι διαρρέοντες, οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν και λίγο αργότερα και να πραγματοποιηθεί και ένα έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Δευτέρα ή τη Μεγάλη Τρίτη 26 Απριλίου.