Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Παρά την αισιοδοξία στους κόλπους της κυβέρνησης σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης, ανώτεροι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες δίνουν μικρές πιθανότητες στο να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Εurogroup στις 20 Μαρτίου.
Οι διαφορές μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών είναι γνωστές εδώ και αρκετό καιρό και εστιάζονται κυρίως στην διαφορετική οπτική γωνία της Κυβέρνησης σε σχέση με το ΔΝΤ σε τομείς της οικονομίας, όπως το ασφαλιστικό, το εργασιακό, τις συντάξεις και το αφορολόγητο. Ειδικότερα, το Ταμείο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται πρόθυμο να ρίξει νερό στο κρασί του, προκειμένου οι ομαδικές απολύσεις να παραμείνουν στο τραπέζι, όπως και επιθυμεί η Κυβέρνηση. Αντ’ αυτού επιμένει να υποστηρίζει πως η θετική κατεύθυνση θα πρέπει να περιέχει ομαδικές απολύσεις και κατ’ επέκταση υιοθέτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων, έναντι των κλαδικών.
Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο υπάρχει διάσταση απόψεων είναι εκείνο του αφορολόγητου το οποίο και αναμένεται να συζητηθεί σήμερα. Toλμώ να προβλέψω πως η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υποχωρήσει από τις αρχικές θέσεις της, προκειμένου να εξασφαλίσει κάποια ανταλλάγματα στα αντισταθμιστικά μέτρα.
Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά αξίζει και το γεγονός πως για να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο χρειάζεται να δοθεί και η θετική στήριξη από το ΔΝΤ, το οποίο μέχρι σήμερα αναφέρει πως θα δώσει την στήριξη του, μόνο και εάν νομοθετηθούν εκ των προτέρων τα μέτρα που θα συμφωνηθούν για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Βέβαια, όπως είναι φυσικό επακόλουθο της στάσης του Ταμείου όλα αυτά τα χρόνια, η Κριστίν Λαγκάρντ σε πρόσφατη ομιλία της δεν ξέχασε να αναφέρει πως το ‘’ελληνικό χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο’,’ γεγονός που θα μπορέσει να επιτευχθεί ενδεχομένως με ‘’την επιμήκυνση της ωρίμανσης και την μείωση των επιτοκίων.’’
Επιπροσθέτως, καταλαβαίνει κάποιος πως, παρόλο που η Κυβέρνηση κάνει κάποια θετικά βήματα προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, εντούτοις κάποιες ιδεοληψίες της σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η Ενέργεια και τα αντισταθμιστικά μέτρα, δυσχεραίνουν το αρνητικό κλίμα που υπάρχει και, ουσιαστικά, “γεμίζοντας την διαπραγμάτευση” με επιπρόσθετα εμπόδια που για τους Θεσμούς θεωρητικά αποτελούν de facto προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Κλείνοντας, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όπως ανέφερα και στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του R Channel φαίνεται πως η κυβέρνηση αποφάσισε να ‘’σπρώξει’’ το αισιόδοξο σενάριο σε μια χρονική στιγμή η οποία απαιτεί για ακόμη μια φορά ρεαλιστικές προσεγγίσεις, οι οποίες οριοθετούν τις βάσεις για μια επερχόμενη συμφωνία κατά πάσα περίπτωση μέσα στον Μάρτιο.