Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Εν μέσω της έναρξης των διαπραγματεύσεων και στον απόηχο του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος αξίζει να αναφερθεί το αποτέλεσμα του περιορισμού κεφαλαίων και του κλεισίματος των τραπεζών και του επιχειρηματικού τομέα, ο οποίος στην κυριολεξία δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα λόγω του ιδιότυπου χαρακτήρα τον οποίο εμφανίζει η οικονομία με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης.
Ως γνωστό, μία από τις πιο σημαντικές πηγές πόρων στην χώρα είναι ο Τουρισμός λόγω του κλίματος, αλλά και της ομορφιάς που έχει η χώρα και τα νησιά της.
Παρόλα αυτά λόγω της πτώχευσης και του περιορισμού κεφαλαίων ο Τουρισμός πρόκειται στην πιο παραγωγική του περίοδο να εμφανίζει μεγάλη πτώση στην πληρότητα των ξενοδοχείων λόγω των ακυρώσεων που υπάρχουν, τόσο από τους Έλληνες, όσο και από τους ξένους.
Ένα από τα στοιχεία που είναι ενδεικτικό της κρίσης που περνάει ο Τουρισμός σε έναν από τους πιο παραγωγικούς μήνες, είναι η σύγκριση της πληρότητας των ξενοδοχείων την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου πέρυσι με φέτος. Το 2014 το ποσοστό έφτανε το 90%, ενώ φέτος δεν ξεπερνά το 30%.
Η Άννα Ρωμαίου, Πρόεδρος των ξενοδόχων της Πάτμου δηλώνει ότι: «Αυτήν τη στιγμή μόνο οι 400 από τις 1.370 κλίνες στα ξενοδοχεία της Πάτμου είναι γεμάτες. Πρόκειται για συμφορά. Ο τουρισμός μας υποφέρει. Μόνο σήμερα ακυρώθηκαν οι αφίξεις έξι γκρουπ των 45-50 ατόμων το καθένα, που θα έμεναν τουλάχιστον τρία βράδια το καθένα. Όταν χτυπάει το τηλέφωνο δεν είναι πλέον για ερωτήσεις ή κρατήσεις δωματίων. Είναι για ακυρώσεις.»
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του Έθνους[1], ο ξενοδόχος Ιάκωβος Κουτλάκης επισημαίνει ότι ο στόχος για αύξηση 15% σε σχέση με πέρυσι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επιτευχθεί. Ούτε οι ίδιοι οι επαγγελματίες του τουρισμού δεν φαίνονται διατεθειμένοι να πάρουν μεγαλύτερο ρίσκο, καθώς έξι από τα ξενοδοχεία του νησιού δεν πρόκειται να ανοίξουν φέτος το καλοκαίρι.
Χαρακτηριστικά ο ίδιος αναφέρει ότι: «Πέρυσι είχαμε πρόβλημα τον Ιούνιο λόγω των ευρωεκλογών, αλλά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ο αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε πολύ και στα 3.000 κρεβάτια των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων είχαμε πληρότητα κοντά στο 90%. Τις πρώτες τέσσερις μέρες της τραπεζικής αργίας είχαμε ακυρώσεις που έφτασαν τις 1.600 διανυκτερεύσεις. Πλέον η πληρότητα είναι πολύ χαμηλά.»
Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η Κυβέρνηση για να βοηθήσει άμεσα τον τουρισμό που είναι η κύρια πηγή πόρων για το κράτος μετά τους φόρους. Η Κυβέρνηση θα πρέπει μετά την κατάληξη των διαπραγματεύσεων να καταστήσει την χώρα για άλλη μία φορά αξιόπιστη στο εξωτερικό, προκειμένου να γίνουν νέες κρατήσεις, διότι όλα τα κράτη εκδίδουν οδηγίες που προειδοποιούν τους τουρίστες να έχουν πολλά χρήματα κατά την επίσκεψη τους λόγω της ανυπαρξίας ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.
Εν κατακλείδι, τα προβλήματα αυξάνονται στον Τουρισμό και σε άλλους τμήματα της ιδιωτικής οικονομίας και αυτό θα φέρει αρνητικά αποτελέσματα για την οικονομία της χώρας αν η κυβέρνηση δεν λάβει πάρα πολύ γρήγορα μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων και αυτό δεν διαφαίνεται λόγω του ότι δεν κατατέθηκαν προτάσεις στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.