Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Η Ελλάδα ζει κρίσιμες στιγμές για το μέλλον της για άλλη μία εβδομάδα τους τελευταίους μήνες λόγω των διαπραγματεύσεων που γίνονται για να λάβουν μία απόφαση για την οικονομία της οι ηγέτες της Ευρωζώνης σε συνεννόηση με την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία και εκείνη από την πλευρά της έχει κάνει μία σειρά λαθών που όπως φαίνεται είχε ως αποτέλεσμα οι εταίροι να χάσουν την εμπιστοσύνη τους προς την χώρα.
Πλέον μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου που ήταν η τελευταία λανθασμένη κίνηση της Κυβέρνησης, διότι όπως αποδεικνύεται από τα πολιτικά γεγονότα που διαδέχθηκαν την ισχυρή επικράτηση του ΌΧΙ, το δημοψήφισμα δεν συνέβαλλε ούτε στην βελτίωση των συνθηκών στο εσωτερικό του κυβερνόντος κόμματος, ούτε έπαιξε ρόλο στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης.
Μετά από την Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης που έγινε αμέσως μετά το ελληνικό δημοψήφισμα αποφασίστηκε να γίνει άλλη μία Σύνοδος την Κυριακή 12/07 και ένα Eurogroup στις 11/07 προκειμένου να ληφθεί μία οριστική απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας, δηλαδή είτε για την έξοδο της από το νόμισμα, είτε για την παραμονή της στο Ευρώ.
Αυτό πυροδότησε κάποιες θετικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Ελλάδας, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας και ο νέος Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διαμόρφωσαν νέες προτάσεις προς τους υπόλοιπους Υπουργούς Οικονομικών.
Οι προτάσεις αυτές κρίθηκαν θετικά από τους τρεις θεσμούς και παράλληλα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο όπου παρουσιάστηκαν οι προτάσεις και ζητήθηκε η εξουσιοδότηση του Πρωθυπουργού , του Αντιπροέδρου και του Υπουργού Οικονομικών, εγκρίθηκε με 251 ψήφους υπέρ 32 ψήφους κατά και 8 παρών.
Το κακό νέο για την Κυβέρνηση ήταν ότι έχασε 17 βουλευτές από αυτήν την εξουσιοδότηση, οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν από την κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι ΑΝΕΛ το έτερο κόμμα της συμπολίτευσης υπερψήφισαν την εξουσιοδότηση χωρίς διαφοροποιήσεις.
Μετά από τις κινήσεις αυτές το Σάββατο έγινε το Eurogroup στο οποίο σύμφωνα με διάφορες πηγές ο Σόιμπλε πρότεινε την πενταετή έξοδο της χώρας από το Ευρώ με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ή την δέσμευση 50 δις Ευρώ περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου σε ένα ίδρυμα το οποίο θα ξεκινούσε την σταδιακή ρευστοποίηση της περιουσίας αυτής, με λίγα λόγια η εμπιστοσύνη έχει χαθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό που οι εταίροι ζητούν πλέον εγγυήσεις περιουσιακών στοιχείων της χώρας.
Φυσικά αυτή η πρόταση δεν έγινε δεκτή δημιουργήθηκε μία ένταση με κάποιους αξιωματούχους και έπειτα η συνεδρίαση διακόπηκε και συνεχίστηκε την επόμενη μέρα, ενώ ο Πρόεδρος Τουσκ δήλωσε πως ακύρωσε την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και πως θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής των κρατών της Ευρωζώνης πράγμα που σημαίνει πως η ευθύνη της λύσης μετατίθεται από τους Υπουργούς Οικονομικών στους ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης για να δώσουν την πολιτική λύση.
Τα λάθη της Κυβέρνησης είναι πολλά. Έχει επί πέντε ολόκληρους μήνες παρατείνει τις διαπραγματεύσεις εξαντλώντας και την εμπιστοσύνη και την υπομονή των εταίρων που από την αρχή προσπαθούσαν να βρουν μία λύση και ενώ όλοι υπέβαλλαν προτάσεις στην ελληνική πλευρά, οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν αποδεκτές και προκηρύχτηκε το δημοψήφισμα όπου εκεί η χώρα και η Κυβέρνηση έχασε μία και καλή την εμπιστοσύνη των εταίρων.
Πως αποδεικνύεται κάτι τέτοιο. Το έλλειμμα εμπιστοσύνης αποδεικνύεται, διότι παρόλο που πλέον η Κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να κάνει συμφωνία οι Υπουργοί δεν εμπιστεύονται την Κυβέρνηση ότι θα τα εφαρμόσει ακόμα και αν τα ψηφίσει για αυτό το λόγο ζητούν από τον κ. Τσακαλώτο να ψηφιστούν κάποια μέτρα πριν καταλήξουν σε συμφωνία προκειμένου να αρχίσει να χτίζεται και πάλι μία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ εταίρων και δανειστών.
Έχει σημασία να δει κανείς πως αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την υπογραφή της νέας συμφωνίας όπως αυτή καθορίζεται από τις συνθήκες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Στον πίνακα βλέπουμε πόσα δικαιώματα ψηφοφορίας έχει η κάθε χώρα ανάλογα με τα χρήματα που έχει καταβάλλει για να ενισχύσει το κεφάλαιο του Μηχανισμού.
Για να ληφθεί μία απόφαση χρειάζεται να συμφωνήσει το 85% των εταίρων προκειμένου να προχωρήσουν στην σύναψη της συμφωνίας. Οπότε από ότι παρατηρείται καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς την σύμφωνη άποψη της Γερμανίας για αυτό και το ζήτημα της συμφωνίας έχει πάει στο ανώτατο επίπεδο των αρχηγών κρατών της Ευρωζώνης.
Σίγουρα η απόφαση που έχει ληφθεί δεν είναι εύκολη για την χώρα γιατί θα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά για να βρεθεί η οικονομία και η αγορά στα επίπεδα που ήταν πριν κλείσουν οι τράπεζες. Το κλείσιμο των τραπεζών προκάλεσε πολλά προβλήματα στην ελληνική οικονομία καθώς πάγωσαν όλες οι εμπορικές δραστηριότητες και το κράτος βρίσκεται σε εσωτερική στάση πληρωμών και σε ότι αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκεται σε κατάσταση ληξιπρόθεσμου οφειλέτη.
Εν κατακλείδι, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, η οικονομία είναι πλέον και επίσημα διαλυμένη, οι ευθύνες της πολιτικής της Κυβέρνησης είναι τεράστιες, αλλά παρόλα αυτά θα πρέπει επιτέλους να βρεθεί μία λύση με μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα παραμερίσει την ιδεολογία και τις θέσεις του κάθε πολιτικού κόμματος και θα φτιαχτεί μία Κυβέρνηση με έναν ηγέτη που επιτέλους θα πρέπει να κάνει ΔΟΥΛΕΙΑ προκειμένου να φτιάξει και πάλι την οικονομία και να επιστρέψει η Ελλάδα στην θέση που ήταν πριν λίγα χρόνια.