Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Όλα παραμένουν ρευστά σχετικά με τον ρόλο και τις προθέσεις του ΔΝΤ όσον αφορά την συμμετοχή του στο πρόγραμμα για την ελάφρυνση του χρέους.
«Αισιόδοξη η Κυβέρνηση»
Από την πλευρά της η κυβέρνηση διατηρεί θετική στάση σχετικά με την διαπραγμάτευση και πανηγυρικά τονίζει συνέχεια πως κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει συμφωνία και συνολική λύση στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών στις 24 Μαΐου.
«Το αγκάθι της συμφωνίας»
Μπορεί η κυβέρνηση να καλλιεργεί πανηγυρικό κλίμα σχετικά με τη γρήγορη και αποτελεσματική περαίωση της διαπραγμάτευσης, εντούτοις όμως η συμφωνία μέχρι στιγμής παραμένει αβέβαιη ή το λιγότερο μη επιβεβαιωμένη.
Υπό αυτήν την πλευρά ενδέχεται να υπάρξει συμφωνία μόνο κατά το ήμισυ, καθώς μπορεί με την ψήφιση των προαπαιτούμενων να συμπληρώνεται το πακέτο των μέτρων και να κλείνει έτσι η αξιολόγηση, όμως κάθε άλλο παρά βέβαιη πρέπει να θεωρείται η συμφωνία στο μέρος του χρέους.
«Ο αμερικανικός παράγοντας»
Πάντως, παρόλο που το ταμείο τηρεί σιγή ιχθύος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουμε συνεχόμενες παρεμβάσεις για το ελληνικό χρέος.
«Μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία, διότι διαφορετικά δεν θα είναι δυνατή η επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας κατά βιώσιμο τρόπο»,όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου, Τζέισον Φέρμαν, στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
«Η ελληνική πλευρά»
Στην ελληνική κυβέρνηση ο στόχος είναι και παραμένει να κλείσουν και τα δύο ζητήματα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.
«Οι δύο αντιλήψεις»
Δύο αντιλήψεις κυριαρχούνε: 1) χαίρει ιδιαίτερα μεγάλης δυναμικής και αποδοχής στις βόρειες χώρες, αυτή του Σόιμλε που θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητηθεί τώρα το χρέος και
2) αυτή του ΔΝΤ που, χωρίς διευθέτηση, δεν μπαίνει στο επόμενο πρόγραμμα.
Εν κατακλείδι, προσωπικά θεωρώ και πιστεύω πως θα ήταν χρήσιμο να κλείσει η αξιολόγηση με πολιτικά κριτήρια και βούληση και όχι με τεχνοκρατικές αντιλήψεις ως προς τη φύση των αποφάσεων και τις δεσμεύσεις των εμπλεκομένων μέρων. Παράλληλα, νομίζω πως τα ζητήματα θα μετατεθούν και μετά τον Ιούνιο, καθως η ευρωζώνη έχει στραμμένη την προσοχή της αλλού, εν όψει του δημοψηφίσματος για το Brexit και τις ισπανικές εκλογές και για αυτό θα δοθεί χρόνος για περαιτέρω επεξεργασία των προτάσεων για το ελληνικό χρέος.