Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Follow: @Nakos_Ioannis
Μεγάλη παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με την κατάληξη ενός ακόμη Eurogroup με την ελληνική κυβέρνηση να πασχίζει να βρει την κατάλληλη τομή, προκειμένου να κλείσει επιτέλους η πολυπόθητη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Ο στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η οριοθέτηση και τελικώς εφαρμογή βιώσιμων πολιτικών και μέτρων, έτσι ώστε να καμφθεί το οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία επτά χρόνια.
Παράλληλα ουσιαστικά το σενάριο το οποίο βρίσκεται επί τάπητος είναι μια πιο βελτιωμένη και light version της πρότασης Σόιμπλε, που αφενός εξυπηρετεί τον στόχο της γερμανικής εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής ένεκα των εκλογών του Σεπτεμβρίου, και αφετέρου λύνει έως έναν βαθμό και τα χέρια του Δ.Ν.Τ., το οποίο και δεν προτίθεται να μετάσχει από οικονομικής άποψης στο πρόγραμμα την δεδομένη χρονικά στιγμή.
Κρίνεται επιτακτικό να σημειωθεί πως η οποιαδήποτε συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα θα γίνει μόνο όταν και εφόσον έχουν ικανοποιηθεί οι δύο βασικές παράμετροι που έχει a priori θέσει ως προαπαιτόυμενο. Πρώτον την λήψη, αλλά και πολύ περισσότερο την εφαρμογη στην πράξη όλων εκείνων των μεταρρυθμίσεων που εδώ και επτά χρόνια ουδεμία κυβέρνηση έχει εφαρμόσει επί του πρακτέου, και δεύτερον την οριοθέτηση ενός οδικού άξονα όπου θα έχει ως αφετηρία αλλά και απόληξη του την επωνομαζόμενη ‘’βιωσιμότητα του χρέους’’.
Όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, η ελληνική πλευρά μέχρι στιγμής αλλά και αργά χθες το βράδυ με κινήσεις του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα προπαθησε να διερευνήσει και σε μεγάλο βαθμό να επιτύχει έναν συγκερασμό απόψεων σε μεγάλη μερίδα ηγετών της Ευρώπης. Τα τηλεφωνήματα αυτά, κατά την προσωπική μου άποψη αποτελούν μια απέλπιδα προσπάθεια έτσι ώστε να αποκομίσει ‘’κάτι, έστω οτιδήποτε για το χρέος’’, προκειμένου να το πουλήσει πολιτικά τόσο στο εκλογικό σώμα της κυβέρνησης, όσο και στους ίδιους του τους βουλευτές.
Οι τελευταίοι, και ειδικότερα η περίφημη ‘’ομάδα των 53’’ δεν κρύβουν την ενόχληση τους για την καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης, την προληπτική νομοθέτηση μέτρων, και φυσικά το αδιέξοδο στο χρέος που οδηγεί την Ελλάδα και την τοποθετεί ουσιαστικά σε θέση ‘’ικέτη’’.
Επιπροσθέτως, είναι φανερό πως σε περίπτωση αποτυχίας της σημερινής συνεδρίασης του Εurogroup, τότε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες την επόμενη ημέρα, θα προβεί σε αίτημα προς τον κ.Τουσκ, προκειμένου να διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, με στόχο να τεθεί για ακόμη μια φορά θα το ελληνικό ζήτημα επί τάπητος.
Από τις Βρυξέλλες όμως πληθαίνουν οι φωνές όπου θεωρούν πως σε περίπτωση που κάτι τέτοιο λάβει χώρα, τότε λογικά οι Θεσμοί θα παραπέμψουν την ελληνική κυβέρνηση σε ένα εκ νέου Εurogroup χρονικά γύρω στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Όπως καταλαβαίνει εύλογα κάποιος ο οποίος είναι γνώστης των εξελίξεων, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πίεζε περισσότερο την ελληνική κυβέρνηση, καθώς οι ημερομηνίες πληρωμής των ομολόγων ύψους 7 δις θα πλησίαζαν σε επικίνδυνο βαθμό.
Λίγες ώρες πριν και την επίσημη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων, και το κλίμα είναι τεταμένο αλλά και θολό συνάμα, με τις νεώτερες πληροφορίες σχετικά με την έκβαση των συζητήσεων να μπορούν να εκμαιευτούν λογικά κατά την περάτωση του Euroworking Group, λίγο πριν τις 2 ώρα το μεσημέρι.
Η Ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει στο εάν θα προβεί για ακόμη μια φορά σε έναν άτακτο συμβιβασμό απόρροια της ήδη κακής διαπραγματευτική τακτικής που ακολουθεί όλο αυτό το διάστημα, ή θα ακολουθήσει μια πορείαν ρήξης και προσπάθειας διευθέτησης του προβλήματος με πολιτικές παραμβάσεις στην Σύνοδο Κορυφής μια εβδομάδα αργότερα.