Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Διαρροή πληροφοριών από τη Europol

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Πληροφορίες σχετικά με πολλές διεθνείς έρευνες για τρομοκρατικές ομάδες, που είχαν συγκεντρωθεί στο σύστημα πληροφοριών της Europol, κατέστησαν κατά λάθος προσβάσιμες στο διαδίκτυο χωρίς την απαραίτητη εισαγωγή κωδικού πρόσβασης, σύμφωνα με όσα ανέφερε ολλανδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα την Τετάρτη.

Η Europol, η οποία δρα επικουρικά στη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αστυνομικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αντέδρασε αμέσως με κάποιος σχετικό σχόλιο. Το τηλεοπτικό πρόγραμμα Zembla ανέφερε ότι ο αναπληρωτής διευθυντής, Wil van Gemert, αναγνώρισε πρώτος το περιστατικό.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό πρόγραμμα, η διαρροή προκλήθηκε από έναν πρώην υπάλληλο του οργανισμού, ο οποίος πήρε τους φακέλους στο σπίτι του, ενάντια στην πολιτική της Europol, και τους μετέφερε σε ένα σκληρό δίσκο συνδεδεμένο στο Internet, χωρίς να συνειδητοποιήσει ότι ήταν προσβάσιμα από όλους.

Η εκπομπή του Zembla δεν αναδημοσίευσε τους φακέλους με τα στοιχεία, οι οποίοι ισχυρίστηκε ότι περιέχουν στοιχεία σχετικά με 54 διαφορετικές έρευνες της αστυνομίας, συμπεριλαμβανομένων ονομάτων και αριθμών τηλεφώνου διαφόρων υπόπτων.

Ο Van Gemert φαίνεται να υποστήριξε ότι κανένας άλλος δεν κατάφερε να δει τα αρχεία εκτός από τους ερευνητές του Zembla, αν και δεν μπόρεσε να αποκλείσει το αντίθετο.

Η υπέρμαχος της υπεράσπισης της ιδιωτικότητας και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκ μέρους της Ολλανδίας, Sophie in ‘t Veld, επιβεβαίωσε μέσω Twitter τη διαρροή και κάλεσε την Ευρωπαίκή Επιτροπή αλλά και τη Europol να δώσουν σχετικές εξηγήσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πηγή: Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων